Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ελάτε… προσοχή στα σκαλιά… η ανηφόρα είναι απότομη…
Μόλις φτάσατε στο Καστλ Ροκ του Μέιν. Έχετε ξανάρθει εδώ. Ξέρετε τις παράξενες ιστορίες που κυκλοφορούν γι’ αυτό το μέρος –Κούτζο, Στάσου πλάι μου, Χρήσιμα αντικείμενα… Όμως δεν είχε ειπωθεί ποτέ μέχρι τώρα η ιστορία για την Γκουέντι και το κουτί.
Είναι καλοκαίρι του 1974 και η δωδεκάχρονη Γκουέντι Πίτερσον δέχεται το μαγικό κουτί που της προσφέρει ένας μυστηριώδης άντρας. Οχτώ πολύχρωμα κουμπιά στολίζουν το κουτί από μαόνι που, όπως ισχυρίζεται ο άγνωστος, θα τη βοηθήσει στη ζωή της. Ταυτόχρονα όμως την προειδοποιεί: «Να προσέχεις το κουτί. Δίνει δώρα, όμως τα δώρα του είναι μικρή ανταμοιβή σε σχέση με την ευθύνη...» Και πράγματι, υπέροχα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν στην Γκουέντι. Μέχρι τη στιγμή που αποφασίζει να πατήσει ένα από τα κουμπιά… O Stephen King μόλις επέστρεψε και υπογράφει, μαζί με τον Richard Chizmar, μια ολοκαίνουργια νουβέλα, βγαλμένη από την καρδιά του τρομακτικού, γοητευτικού σύμπαντός του.

Προσωπική άποψη:
Η καραντίνα στάθηκε μια καλή αφορμή για να κάνω ένα ξεκαθάρισμα στα αδιάβαστα βιβλία μου και να μπορέσω να τα βάλω σε μια τάξη. Κάπως έτσι, συνειδητοποίησα πως το "Η Γκουέντι και το κουτί" ήταν μέσα σε αυτά που μου είχαν ξεφύγει -και δεδομένου ότι μιλάμε για King αναρωτιέμαι πως ακριβώς συνέβη αυτό- και μιας και το μέγεθός του προσφερόταν ως ένα γρήγορο ανάγνωσμα ενός κρύου απογεύματος σαν και αυτά που διανύουμε τις τελευταίες ημέρες, δεν έχασα την ευκαιρία να προσφέρω στον εαυτό μου ένα δίωρο χαλάρωσης. Και πράγματι, παρά του ότι δεν ενθουσιάστηκα, πέρασα αρκετά ευχάριστα.

Από την περίληψη και μόνο της ιστορίας μού καρφώθηκε στο μυαλό η ιδέα πως το βιβλίο αυτό θα θύμιζε περισσότερο κάτι από τις "Ανατριχίλες" του Stine παρά μία από τις κλασσικές ιστορίες του King. Άλλωστε, το μέγεθος και μόνο του βιβλίου ήταν αρκετό για να με κάνει να αποκλείσω το δεύτερο. Και ναι, έχοντας διαβάσει πλέον το βιβλίο, θα έλεγα πως δεν έπεσα και τόσο μακριά από τις προβλέψεις μου, με την περιπέτεια της Γκουέντι να μην είναι σε καμία περίπτωση εξαιρετικά τρομακτική ή καθηλωτική, αλλά έχοντας, ωστόσο, τις απαραίτητες δόσεις αγωνίας και περιπέτειας που θα μπορούσε να απαιτήσει κανείς από μια νουβέλα ώστε να διατηρήσει το ενδιαφέρον του.

Όσον αφορά το θέμα γραφής, θα τολμούσα να πω πως η πένα του Chizmar φαίνεται να κυριαρχεί έναντι του King -χωρίς να έχω διαβάσει κάποιο άλλο βιβλίο του πρώτου, αλλά έχοντας διαβάσει πάρα πολλά βιβλία του δεύτερου νομίζω πως μπορώ να κάνω αυτή τη διάκριση-, ειδικά κατά το δεύτερο μισό της νουβέλας, σαν να ξεκίνησε να την γράφει ο King, αλλά κάπου στην πορεία έχασε το ενδιαφέρον του και την πάσαρε στον Chizmar προκειμένου να την συνεχίσει και να την ολοκληρώσει. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού έχει αποφευχθεί η ακατάσχετη, ώρες ώρες, φλυαρία του King, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως κάποια σημεία δεν είχαν περιθώρια διεύρυνσης.

Συνοψίζοντας, το "Η Γκουέντι και το κουτί" είναι περισσότερο μια περιπέτεια φαντασίας παρά μια ιστορία τρόμου, που όμως υπηρετεί πάρα πολύ καλά τον σκοπό της. Έχει γρήγορο ρυθμό, οι εξελίξεις τρέχουν κι εμείς, ως αναγνώστες, δεν προλαβαίνουμε να πλήξουμε ούτε για μια στιγμή, και συνδυαστικά με τον μικρό της όγκο, έχει ωραίο αφηγηματικό ύφος και μια ιστορία που μέσα από την απλότητα και την αθωότητά της καταφέρνει να μας βάλει σε μια κάποια διαδικασία σκέψης και να γεννήσει μέσα μας προβληματισμούς, ενώ θα έλεγα πως αποτελεί μια ιδανική επιλογή για νέους αναγνώστες που θέλουν να μυηθούν στο είδος.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stephen King & Richard Chizmar
Μεταφραστής: Αρβανίτη Γωγώ
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 152
ISBN: 978-960-461-781-4