Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Από όταν γεννήθηκε, η ζωή της μόνο εύκολη δεν ήταν. Βρέθηκε στα Γιάννενα, όμως εκεί η μοίρα της επιφύλασσε να ζήσει τον αγοραίο έρωτα. Κι εκεί που πίστευε πως βρήκε τον έρωτα και τη λύτρωση στα χέρια του Γερμανού κατακτητή της καρδιάς της, βρέθηκε να διαπομπεύεται για προδοσία. Η Θεσσαλονίκη ακόμη ένας προορισμός αλλά όχι ο τελευταίος, γιατί βρέθηκε να ταξιδεύει σε ένα βαγόνι, με προορισμό το Άουσβιτς, ως πόρνη πόλεμου. Η ζωή της γεμάτη πέτρες ασήκωτες, που κούρασαν την ψυχή της. Μια ζωή που διψούσε μόνο για αγάπη. Όλα τελείωσαν, έτσι σκεφτόταν. Όμως, η ζωή της χρωστούσε και μάλιστα, πολλά. Θα καταφέρει να βγει νικήτρια και να ανακαλύψει μια λάμψη φωτός;
«Κουράστηκα να με κυνηγά πάντα το παρελθόν και να χάνω το μέλλον. Όσοι πέθαναν, πέθαναν. Όσοι έζησαν, έζησαν. Τώρα ήρθε η ώρα να παλέψουν. Και ξέρετε γιατί; Για όλες εκείνες τις Ερμίνες, που κατάφεραν να αγγίξουν για λίγο τον ουρανό και μετά, χάθηκαν. Για εκείνες, που ανθρώπου χέρι δεν έχει το δικαίωμα να τις αγγίζει, για εκείνες που πάλεψαν για ένα καλύτερο αύριο, γεμάτο όνειρα και για εκείνες που κατάφεραν και έσωσαν κάτι από την ψυχή τους, που την είχαν καταπλακώσει οι πέτρες της μοίρας».

Προσωπική άποψη:
Η Βασιλική Τσούνη, ίσως στην πιο ώριμη συγγραφική στιγμή της, επιστρέφει με ένα βιβλίο που μας ταξιδεύει αρκετές δεκαετίες πίσω, στα σκληρά χρόνια της περιόδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που έμελλαν να σημαδέψουν τα χρονικά της Ιστορίας του τόπου μας, μα πάνω απ' όλα ανθρώπινες ψυχές, που χρειάστηκε να παλέψουν ενάντια σε θεούς και δαίμονες, όχι για το εγώ τους, αλλά για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ένας τέτοιος άνθρωπος και η Ερμίνα, που η ζωή της μόνο παραμυθένια δεν υπήρξε, και που σε κάθε της στροφή την περίμενε ένα νέο εμπόδιο, ένας νέος πόνος, κι εκείνη έπρεπε να επιβιώσει απέναντί του.

Η Ερμίνα γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό των Ιωαννίνων και σε μια τρυφερή για εκείνη ηλικία, όπου θα έπρεπε να ζει μεσ' τη ζωντάνια και να κάνει όνειρα για το μέλλον της, βιώνει την σεξουαλική κακοποίηση στα χέρια του ίδιου της του πατέρα, γεγονός που την στιγματίζει, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, οδηγώντας τη μητέρα της στην απόφαση να την φυγαδεύσει από τον τόπο τους, προκειμένου να την σώσει απ' το μαρτύριό της. Πού να 'ξερε, όμως, πως αυτή θα ήταν η αρχή για ένα νέο, πολύ μακρύτερο μαρτύριο, με αφετηρία ένα πορνείο των Ιωαννίνων, οι τοίχοι του οποίου μπορούσαν να πνίξουν κάθε ουρλιαχτό απόγνωσης και απελπισίας.

Και μια μέρα, θα γνωρίσει τον Άριεν Βάγκνερ, ταγματάρχη της Βέρμαχτ, και θα πιστέψει για πρώτη φορά μετά από χρόνια πως η ζωή της μπορεί ν' αλλάξει, πως μπορεί ν' αγαπήσει και ν' αγαπηθεί, και πως μπορεί να φτάσει την ευτυχία, όσο κι αν χρειαστεί να παλέψει γι' αυτήν. Δεν καταφέρνει, όμως, παρά μονάχα ν' αγγίξει φευγαλέα την ευτυχία αυτή, και το '43, ενώ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, βρεθεί κατηγορούμενη ως πόρνη πολέμου, κάτι που θα οδηγήσει στη σύλληψή της και κατά συνέπεια στην επιβίβασή της σε ένα βαγόνι τρένου με προορισμό το Άουσβιτς, στρατολογείται στους οίκους ανοχής του στρατοπέδου, και κάθε υποψία ελευθερίας και αξιοπρέπειας που μπορεί να της είχε απομείνει, σβήνει πίσω από τους πέτρινους τοίχους μιας κόλασης που σου έδινε ψεύτικες ελπίδες αν έσκυβες το κεφάλι, ενώ βαθιά μέσα σου ήξερες πως όλα είχαν πια χαθεί.

Η συγγραφέας μας ταξιδεύει σε ένα οδοιπορικό μιας ανθρώπινης ζωής, που σαν να σημαδεύτηκε η μοίρα της από την ώρα κιόλας που γεννήθηκε, κλήθηκε να σηκώσει στις πλάτες της πολύ μεγαλύτερο βάρος απ' όσο θα μπορούσε ν' αντέξει. Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Άουσβιτς, κάθε προορισμός έχει να την προσφέρει και μια νέα κόλαση μέσα στην οποία πρέπει ν' αγωνιστεί για να καταφέρει να επιβιώσει, να βγει ζωντανή από τις φλόγες της. Πόσο, όμως, μπορεί να παλέψει ένας άνθρωπος, όταν βλέπει πως κάθε φορά χτίζει παλάτια πάνω στην άμμο, που τα παρασύρει το κύμα και τα διαλύει, χωρίς σχεδόν ν' αφήνει μια ανάμνησή τους πίσω; Πόσα μπορεί ν' αντέξει μια ψυχή πριν να παραδοθεί σε ένα πεπρωμένο που δεν επέλεξε, αλλά απ' το οποίο μοιάζει να μην υπάρχει πραγματικός τρόπος να ξεφύγει;

Ένα οδοιπορικό γεμάτο από εικόνες μιας άλλης εποχής, που την ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας και μέσα από αυτές μπορούμε και γνωρίζουμε πληθώρα ανθρώπων, με τον καθέναν από αυτούς να περνά απ' τη ζωή της Ερμίνας για ν' αφήσει το δικό του στίγμα, το δικό του σημάδι, στο μυαλό και στην καρδιά της, αλλά και αποτυπώνοντας όλα τα πρόσωπα μιας κοινωνίας που ώρες ώρες γονατίζει κάτω από το βάρος εκείνων που παλεύει, αλλά που δεν μπορεί πάντοτε ν' αντέξει, προσπαθώντας να διατηρήσει τον εαυτό της, την ταυτότητά της, τον χαρακτήρα και το ήθος της, χωρίς ωστόσο να το πετυχαίνει κάθε φορά. Και μέσα από κάθε αποτυχία της, νέα δαιμόνια ξεπηδούν, για να μας θυμίσουν πως η ανθρώπινη ύπαρξη μπορεί να γίνει πολύ πιο σκληρή κι απάνθρωπη απ' όσο μπορεί να χωρέσει ο νους.

Μέσα απ' την ιστορία της Ερμίνας γινόμαστε μάρτυρες μιας αλήθειας του Πολέμου που όλοι γνωρίζουμε, αλλά πολύ σπάνια επιλέγουμε να συζητάμε. Εκείνη της σεξουαλικής βίας που δέχεται πληθώρα γυναικών κάτω από ακραίες συνθήκες φρίκης, όπου τίποτα δεν μπορεί να ελεγχθεί και που κανένας δεν μπορεί να τιμωρηθεί, παρά που η ανθρώπινη ζωή ευτελίζεται. Αλλά και της αλήθειας μιας ολόκληρης κοινωνίας που έχει την τάση να στιγματίζει και να λιθοβολεί ό,τι δεν κατανοεί ή ό,τι από τύχη δεν είναι η ίδια. Ίσως, λοιπόν, ιστορίες όπως αυτή, να είναι ικανές να μας κάνουν να δούμε πιο καθαρά, να σκεφτούμε καλύτερα, ν' αποδεχτούμε εκείνους που έχουν πληγωθεί και τις αλήθειες τους, και να τους βοηθήσουμε να φτάσουν στη λύτρωση που τόσο έχουν ανάγκη και που τόσο τους αξίζει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Τσούνη Βασιλική
Εκδόσεις: Υδροπλάνο
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 688
ISBN: 978-618-5453-99-2