Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Όλοι λένε ψέματα για τη ζωή τους. Τι θα γινόταν όμως αν μοιραζόσουν την αλήθεια; Αυτό αναρωτιέται ο Τζούλιαν Τζεσόπ, ένας εκκεντρικός ζωγράφος εβδομήντα εννέα ετών. Αποφασίζει να καταγράψει την αλήθεια για τη ζωή του σε ένα πράσινο σημειωματάριο και να το αφήσει στο καφέ της Μόνικα στην oδό Φούλαμ. Κι όσο η ιστορία ξετυλίγεται, το σημειωματάριο, που ο Τζούλιαν το έχει ονομάσει «Πείραμα της Αυθεντικότητας», αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων που το πιάνουν στα χέρια τους.
Μέσα από αυτή την πρωτότυπη ανταλλαγή μυστικών οι ήρωες αποκαλύπτουν τις ενδόμυχες αλήθειες και επιθυμίες τους και μαθαίνουν πως η ειλικρίνεια δεν είναι τόσο τρομακτική όσο μοιάζει. Απεναντίας, μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία.
Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα με ξεχωριστούς χαρακτήρες, συγκίνηση και χιούμορ, άρωμα Λονδίνου και έντονο κινηματογραφικό αέρα.

Προσωπική άποψη:
Κάποια πράγματα στη ζωή μοιάζουν με ανοιξιάτικη λιακάδα. Έτσι ακριβώς σε κάνουν να αισθάνεσαι και ορισμένα βιβλία και "Το πράσινο σημειωματάριο" είναι αναμφίβολα ένα από αυτά, αφού καταφέρνει να ζεστάνει το είναι σου, να κάνει την καρδιά σου να χτυπήσει άλλες φορές δυνατά και έντονα κι άλλες γαλήνια και ήρεμα, να φέρει ένα γλυκό χαμόγελο στα χείλη σου, ν' αφυπνίσει όση τρυφερότητα κρύβεις μέσα σου, μα πάνω απ' όλα να σε κάνει να κοιτάξεις τον εαυτό σου βαθιά μεσ' τον καθρέφτη, να αναγνωρίσεις ποιος είσαι, πως νιώθεις, τι θέλεις, όχι κρατώντας την αλήθεια σου μόνο για σένα, αλλά τολμώντας την να την εκφράσεις με θάρρος και ειλικρίνεια, γιατί μονάχα έτσι μπορείς να ζήσεις πραγματικά.

Ο εβδομήντα εννιάχρονος ζωγράφος Τζούλιαν Τζεσόπ, στη δύση της ζωή του, αποφασίζει να καταγράψει όλη την αλήθεια αυτής, χωρίς να κρατήσει τίποτα μυστικό, για πρώτη φορά, σε ένα πράσινο σημειωματάριο, το οποίο και αφήνει στο καφέ της Μόνικα, στην οδό Φούλαμ του Λονδίνου. Το σημειωματάριο αυτό το έχει ονομάσει «Πείραμα της Αυθεντικότητας» και σκοπός του δεν είναι άλλος απ' το ν' αλλάξει τη ζωή όποιου βρεθεί στα χέρια του, κάνοντάς τον ν' αναθεωρήσει όσα πίστευε μέχρι εκείνη τη στιγμή, αλλά και ν' αποδεχθεί όσα φοβόταν ή δεν τολμούσε. Και η αρχή γίνεται με τη Μόνικα, που δεν γίνεται μόνο κοινωνός όσων ήθελε να "διδάξει" ο Τζούλιαν μέσω της δικής του εξομολόγησης, αλλά και συνεχιστής του διαμοιρασμού της αλήθειας του και έγινε και δική της, με σκοπό ν' ακολουθήσουν κι όσοι άλλοι την έχουν ανάγκη.

Έτσι, το σημειωματάριο παραμένει στο καφέ και κάνει το δικό του "ταξίδι", βρισκόμενο στα χέρια που πρέπει την κατάλληλη στιγμή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γνωρίσουμε πάρα πολλούς ανθρώπους, με διαφορετικό χαρακτήρα ο ένας με τον άλλον, αλλά που καταλήγουν να αλληλοσυνδέονται, όπως ακριβώς συνδέεται και η κοινή τους επιθυμία που δεν είναι άλλη απ' το να είναι ο εαυτό τους, να ζήσουν με την αλήθεια τους και μέσω αυτής να κατακτήσουν την ατομική τους ελευθερία, το μοναδικό πράγμα που μπορεί να τους οδηγήσει στην πραγματική ευτυχία. Γιατί η παραδοχή του ποιοι είμαστε και του τι θέλουμε, είναι αυτό που πραγματικά μπορεί να μας δώσει φτερά και που αν δεν διστάσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, μπορούμε να πετάξουμε ακόμα πιο μακριά απ' όσο έχουμε ονειρευτεί.

Άνθρωποι διαφορετικοί, με έναν κοινό πυρήνα, που μοιράζονται όμως σκέψεις και συναισθήματα και που η μοίρα θέλησε να τους φέρει σε ένα κοινό μονοπάτι. Άνθρωποι περίεργοι, παράξενοι, ιδιαίτεροι, μα πάνω απ' όλα μοναδικοί, ξεχωριστοί, όπως είναι στην πραγματικότητα ο καθένας από εμάς, με τον καθέναν τους να προσθέτει το δικό του λιθαράκι στην ιστορία αυτή, τη δικιά του αλήθεια, τη δικιά του οπτική για τη ζωή και το ιδανικό της, και που όλοι μαζί δημιουργούν το κράμα ενός συνόλου που είναι άκρως απολαυστικό και διασκεδαστικό, και που μέσα του βρίσκουμε κομμάτια του ίδιου μας του εαυτού, της πραγματικότητάς μας, τον ανθρώπων που γνωρίζουμε, που αγαπάμε, που αλληλεπιδράμε μαζί τους, και όλο αυτό το καθιστά ακόμα πιο αληθινό.

Η Clare Pooley έχει δημιουργήσει μια ιστορία που παρά την απλότητά της καταφέρνει να μας προσφέρει πολύ έντονες στιγμές, να μας κάνει να συγκινηθούμε, να γελάσουμε, να δακρύσουμε, διατηρώντας μια κινηματογραφική αφηγηματική ροή που μας παρασύρει και μας ταξιδεύει, με φόντο ένα Λονδίνο που μοιάζει σαν να είναι βγαλμένο από παραμύθι. Πάνω απ' όλα, όμως, έχει δημιουργήσει μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι δικιά μου, δικής σας, του φίλου ή της φίλης σας, με άλλα λόγια, θα μπορούσε να είναι η ιστορία όλων μας -ή ίσως και να έχει υπάρξει η ιστορία μας κάποια στιγμή στη ζωή μας. Είναι μια ιστορία που μας θυμίζει, με τον πιο απλό και ουσιώδη τρόπο, πως η ζωή δεν είναι αυτό που μας δίνεται, αλλά αυτό που την κάνουμε εμείς να είναι, εμείς καθορίζουμε την αξία της, όσο και τη δική μας, και δεν μπορούμε να την κοστολογήσουμε πραγματικά αν έχουμε επιλέξουμε να ζούμε σε ένα ψέμα. Μόνος μας οδηγός πρέπει να είναι η αλήθεια μας, γιατί μόνο αυτή μπορεί να μας λυτρώσει και να μας χαρίσει όσα ονειρευόμαστε και όσα δικαιούμαστε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Clare Pooley
Μεταφραστής: Αυγουστίνου Βούλα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 520
ISBN: 978-618-03-2045-9