Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Πόσο δύσκολα πεθαίνουν οι παλιές πεποιθήσεις…
Μια μυστική έρευνα για τον θάνατο ενός συναδέλφου αστυνομικού φέρνει την υπαστυνόμο Ιβ Ντάλας σε άκρως επικίνδυνα εδάφη.
Μια προσωπική προειδοποίηση: Ένα πτώμα θα βρεθεί ακριβώς έξω από την πόρτα του σπιτιού της Ιβ. Η ίδια καλείται να παραμερίσει τα προσωπικά της πιστεύω, να μην επιτρέψει στα προσωπικά της βιώματα να χρωματίσουν αρνητικά την κρίση της, να κοιτάξει κάτω από την επιφάνεια.
Και με κάθε βήμα που κάνει, να αμφισβητήσει τις δικές της πεποιθήσεις για το τι είναι σωστό και τι λάθος.
Με τον σύζυγό της Ρόαρκ να παρακολουθεί κάθε της κίνηση, ως άγρυπνος φύλακας άγγελος, η Ιβ έρχεται αντιμέτωπη με την πιο επικίνδυνη υπόθεση της καριέρας της.
Το μυστήριο, η αγωνία, η αντίθεση ορθολογισμού και μεταφυσικής καθιστούν Το Προμήνυμα στον Θάνατο ένα από τα πιο συγκλονιστικά μυθιστορήματα της σειράς.

Προσωπική άποψη:
Η Ιβ, έχοντας ξεκινήσει πλέον μια νέα ζωή στο πλευρό του συζύγου της, Ρόαρκ, επιστρέφει σε νέες περιπέτειες -γιατί ορισμένοι άνθρωποι έτσι είναι καμωμένοι, να μην μπορούν να μείνουν ήσυχοι και να τραβάνε τους μπελάδες σαν μαγνήτης. Κάθε νέα υπόθεση που φτάνει στα χέρια της μοιάζει σαν να φτιάχτηκε για εκείνη και μόνο και κανένας άλλος να μην είναι ικανός να δώσει λύση στο μυστήριο που την καλύπτει. Και μπορεί να μην είμαι βέβαιη για το αν ισχύει αυτό, ξέρω όμως, χωρίς καμία αμφιβολία, πως η Ιβ διαθέτει όλη εκείνη την ευφυΐα και την εγρήγορση που απαιτεί ο κόσμος μέσα στον οποίο ζει και κινείται, ώστε να φτάνει πρώτη στον στόχο της, φέρνοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Στο φουτουριστικό αυτό Σύμπαν, λοιπόν, μέσα στο οποίο εξελίσσεται η δράση για ακόμα μία φορά, η συγγραφέας αποφάσισε να ενσωματώσει μια ιστορία ο πυρήνας της οποίας όχι μόνο βρίσκεται στο παρελθόν, αλλά έχει τις ρίζες του σε κάτι πολύ πιο αρχέγονο, που όσα χρόνια κι αν περάσουν, όση εξέλιξη κι αν έρθει, πάντα θα τρομοκρατεί τους ανθρώπους, επειδή η αλήθεια βρίσκεται μέσα σε μια παρανοϊκή πίστη και σε μια βιαιότητα που δεν ξέρεις πως να την αντιμετωπίσεις. Ο λόγος, φυσικά, περί Σατανισμού και αποκρυφισμού, και της λατρείας αυτών, σε διάφορες μορφές και προεκτάσεις, με τη Wicca -παρακλάδι του παγανισμού, αγγλικής προέλευσης, η οποία βασίζεται στην φύση και στη δύναμή της- να ενσωματώνεται εν προκειμένω στην πλοκή μας δίνοντας μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα κι ανατριχιαστικά ενδιαφέρουσα διάσταση στο όλο θέμα.

Βέβαια, επειδή η Ιβ δεν είναι σαν εμένα, ούτε σαν κι εσάς, κι επειδή σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τον δικό μας, δεν μπορεί να πιστέψει τόσο εύκολα στη μαγεία και στην ύπαρξη δυνάμεων του Σκότους που μπορούν να χειριστούν οι άνθρωποι, όμως όσο τα σημάδια πως κάτι έξω από την σφαίρα του συνηθισμένου της συμβαίνει, θα κληθεί ν' αφήσει στην άκρη τα ατομικά της πιστεύω και να δει την όλη εικόνα μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, να ψάξει πέραν όσων είναι ορατά και ν' αναζητήσει τη μυστική αλήθεια που κρύβεται κάτω απ' την επιφάνεια των πραγμάτων και που μπορεί να είναι πολύ πιο διαφορετική απ' όσο μπορεί να χωρέσει το μυαλό της. Και ίσως να μην είναι έτοιμη, αλλά θα πρέπει να δεχθεί την αλήθεια αυτή, με τον Ρόαρκ να στέκει πάντα φύλακας φρουρός στο πλευρό της.

Η πλοκή της ιστορίας αυτής, και ο τρόπος που αυτή αναπτύσσεται καθ' όλη τη διάρκεια της εξέλιξής της, είναι εξαιρετική και σε καθηλώνει κάθε της στιγμή. Είναι γεμάτη εντάσεις, εκπλήξεις, ανατροπές, απειλητική διάθεση και μια εξαίσια αισθητική που καταφέρνει να "παντρέψει" τον φουτουρισμό του μέλλοντος με την αρχέγονη αισθητική αντιλήψεων και ακραίων πράξεων του χθες, δημιουργώντας κάτι νέο, ολότελα δικό της, που χωρίς να εστιάζει στην βιαιότητα, αλλά και χωρίς να την παρακάμπτει, μα δίνοντας έμφαση στα σημεία που πρέπει τόσο όσο πρέπει ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα της πραγματικότητας που μας παρουσιάζεται, το οποίο ενισχύει την αίσθηση της επικινδυνότητας που περιβάλλει το όλον, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα, παγώνοντάς μας το αίμα, μα κι εξωθώντας μας παράλληλα στην αναζήτηση της αλήθειας.

Το βιβλίο αυτό, περισσότερο από κάθε άλλο της σειράς έως τώρα, εστιάζει στον διαχωρισμό ανάμεσα στο καλό και στο κακό και προσπαθεί να μας κάνει να κατανοήσουμε τα λεπτά όρια ανάμεσα σε αυτά τα δύο, που στην πραγματικότητα κάνουν πολύ μεγάλη τη διαφορά στον πυρήνα της ύπαρξής τους, κι ας είναι εξαιρετικά εύκολο να μεταβείς απ' τη μια κατάσταση στην άλλη. Κι αυτό ακριβώς είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο απ' όλα, αφού η συγγραφέας καταφέρνει να τ' αξιοποιήσει σε όλα τα επίπεδα, επεκτείνοντάς το και στους ήρωές τους, και κατ' επέκτασιν και στα ψυχογραφήματα αυτών, βάζοντάς τους στη διαδικασία να σκεφτούν έξω απ' το κουτί. Και τώρα που η Ιβ έχει αρχίσει ν' αλλάζει και να είναι πιο ανοιχτή απέναντι στα συναισθήματά της και στον κόσμο, χάρη στον Ρόαρκ, αυτό είναι ακόμα πιο έντονο και πολύ πιο δυνατό συναισθηματικά και πρακτικά, παίρνοντάς μας μαζί του ακόμα περισσότερο.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J.D. Robb
Μεταφραστής: Νιτσάκης Στέλιος
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-618-5543-11-2