Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Για να κερδίσει την αγάπη της…
Ως ένας εξαιρετικά πλούσιος λόρδος, ο Γκόουαν Στόουτον, δούκας του Κίνρος, μπορεί να συνοδεύσει οποιαδήποτε νεαρή θέλει στον χορό. Για τον μεθοδικό και αποφασιστικό Γκόουαν, όμως, καμία δεν είναι κατάλληλη.
Μέχρι που εμφανίζεται μπροστά του η λαίδη Ίντιθ Γκίλκριστ. Απολύτως μαγεμένος από την αύρα της και την ομορφιά της, νιώθει ότι πρέπει να την κατακτήσει.
Θα πρέπει πρώτα να την απελευθερώσει από τον πύργο της…
Η Ίντι είχε την ατυχία να είναι βαριά άρρωστη στο ντεμπούτο της και μετά βίας μπορεί να θυμηθεί την όψη του Γκόουαν. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να παίζει μουσική, ώσπου αποφασίζει να ξεκινήσει μια τρυφερή αλληλογραφία με τον δούκα της. Ο έρωτάς τους ανθεί… μέχρι την ημέρα του γάμου τους. Ξαφνικά, όλα καταρρέουν.
Μια αλήθεια έρχεται στο φως και τότε οδυνηρές λέξεις βγαίνουν από τα χείλη του Γκόουαν, προκαλώντας ανεπανόρθωτες πληγές και αφήνοντας σημάδια στην ψυχή της Ίντι.
Θέλοντας να του δώσει ένα καλό μάθημα, η λαίδη απομονώνεται σε ένα κάστρο και του απαγορεύει με κάθε τρόπο την πρόσβαση. Μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Γκόουαν Στόουτον;

Προσωπική άποψη:
Οι περισσότεροι αναγνώστες, όταν διαβάζουν ρομαντικά μυθιστορήματα, θέλουν να έρχονται τα πράγματα κάπως... εύκολα για τους ήρωες. Να υπάρχει μια δόση δράματος μεν, γιατί διαφορετικά δεν θα υπήρχε ενδιαφέρον, αλλά αυτό να είναι τόσο όσο και να μην ξεπερνάει τα όρια εκείνα που θα τους φέρουν σε δύσκολη θέση ή θα τους κάνουν να νιώσουν άσχημα. Προσωπικά, δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία αναγνωστών, αφού όσο περισσότερο δράμα έχει ένα μυθιστόρημα, ειδικά αν αυτό είναι καλοδουλεμένο, τόσο περισσότερο το αγαπώ, με τα αγαπημένα μου βιβλία ever να περιέχουν τις πιο τραγικές αφηγήσεις που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Τώρα, γιατί σας τα λέω όλα αυτά... Επειδή το 5ο βιβλίο της σειράς "Μια ιστορία ακόμα", είναι από εκείνα που τείνω ν' αγαπώ εγώ, αλλά που πολλές φορές δυσκολεύουν κάποιους άλλους αναγνώστες, οπότε καλό θα ήταν να βλέπουμε και τις δύο όψεις των πραγμάτων και να μην κρίνουμε αυστηρά επειδή μπορεί να ζοριστούμε.

Το βιβλίο αυτό, λοιπόν, που έχει διχάσει το αναγνωστικό κοινό, που είτε το μίσησε είτε το λάτρεψε, μας αφηγείται την ιστορία του λόρδου Γκόουαν Στόουτον και της λαίδης Ίντιθ Γκίλκριστ. Ένα ρομαντικό ειδύλιο που φαινόταν να έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, οδηγώντας το ζευγάρι μέχρι τα σκαλιά της εκκλησίας, όπου θα ξεκινήσουμε το happily ever after ταξίδι τους. Ωστόσο, το πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι, αφού την ημέρα του γάμου τους θα συμβεί αυτό που θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή και στη σχέση τους. Μια αλήθεια φανερώνεται και μαζί με αυτήν, ο κακός εαυτός του Γκόουαν, που ξεστομίζει λόγια που δεν θα έπρεπε, ραγίζοντας την καρδιά της Ίντι και κάνοντάς την να πάρει την απόφαση ν' απομονωθεί σ' ένα κάστρο, στο οποίο ο ίδιος δεν θα έχει κανένα δικαίωμα πρόσβασης, άρα, δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να την πλησιάσει, πόσο μάλλον να την πληγώσει.

Μπορώ να καταλάβω το γιατί το βιβλίο αυτό έχει λάβει ανάμεικτες κριτικές, με σημαντικότερο λόγο όλων το ότι δεν ακολουθεί απόλυτα και πιστά το κλασσικό μοτίβο των ρομαντικών μυθιστορημάτων εποχής, που είναι περισσότερο ρομαντικά παραμύθια παρά ρεαλιστικές αφηγήσεις. Ωστόσο, αυτό είναι που καθιστά ξεχωριστά ορισμένα βιβλία της κλασσικής λογοτεχνίας, που κάποτε μπορεί να θεωρούνταν "ροζ", όμως σήμερα διδάσκονται σε ολόκληρο τον κόσμο κι αποτελούν σημείο αναφοράς. Το ότι ο ρομαντισμός ήταν ο πυρήνας του μεν, δεν βασιζόντουσαν σε αυτόν δε προκειμένου να χτίσουν την αφήγησή τους, που πάντοτε είχε βάση στην πραγματικότητα και στις ρεαλιστικές συνθήκες αυτής, που αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, είναι αυτό που κανονικά θα έπρεπε να μπορούμε να ταυτιστούμε περισσότερο μαζί τους.

Με απλά λόγια, η James έχει δημιουργήσει μια ιστορία που είναι λιγότερο ρομαντική και περισσότερο αληθινή, ενώ θίγει ορισμένα ζητήματα, κοινωνικά και ανθρώπινα, που ίσως ν' αποτελούν αυτό που λέμε "βαρύ μπαχαρικό" για την κατηγορία, αλλά που σε προσωπικό επίπεδο βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και το σημαντικότερο, πολύ καλοδουλεμένη, τόσο στην απόδοση της ουσίας όσων ήθελε να μοιραστεί, όσο και ως προς την αφηγηματική της προσέγγιση, εστιάζοντας όχι μόνο στο πρωταγωνιστικό μας δίδυμο, αλλά σε όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν και καθορίζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις πράξεις και τις αποφάσεις τους, με τον κοινωνικό περίγυρο, το παρελθόν και το παρόν να παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός μέλλοντος, που ακόμα κι αν ξέρεις πως θα είναι καλό, συνεχίζει να σε ανησυχεί σε κάθε βήμα προς αυτό, γιατί η διαδρομή δεν είναι διόλου εύκολη για να φτάσεις κανείς ως εκεί.

Το "Μάτια από σμαράγδι" είναι ένα μυθιστόρημα που μπορεί να μην εμπίπτει στους όρους του τυπικού ρομαντισμού, όμως τελικά καταλήγει να είναι κάτι περισσότερο από μια ακόμα ρομαντική ιστορία. Είναι ρεαλιστική, ειλικρινής, εμβαθύνει στις αλήθειες της και δεν διστάζει να πληγώσει τόσο τους ήρωές της όσο και τους αναγνώστες της, προσκαλώντας τους σε μια πορεία μέσα απ' την οποία καλούνται αμφότεροι να ωριμάσουν, να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και στο τέλος να κατακτήσουν την ευτυχία τους, όχι γιατί αυτό θα είναι μονόδρομος, αλλά γιατί θα έχουν προσπαθήσει βαθιά για να το πετύχουν, ακόμα κι αν φτάνοντας ως εκεί έχουν γεμίσει πληγές που μπορεί ν' αφήσουν σημάδια, αλλά που πάντοτε θα τους θυμίζουν αυτά για τα οποία αξίζει να τα φέρει κανείς πάνω του και μέσα του.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Elosia James
Μεταφραστής: Γιατράκου Νέλλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτενχία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-618-5543-37-2