Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Αθήνα συγκλονίζεται από ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Η ομάδα του αστυνομικού διευθυντή Σκιαδά αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση. Στην αρχή όλα δείχνουν σύνδεση με τον εφοπλιστή, θείο του θύματος και τις σχέσεις του με εμπόρους ναρκωτικών. Όταν όμως τα πτώματα αρχίζουν να πληθαίνουν και το πανελλήνιο έρχεται αντιμέτωπο με έναν αδίστακτο κατά συρροή δολοφόνο, κάθε προσπάθεια της ομάδας φαίνεται να πέφτει στο κενό.
Η Νάντια, που παρακολουθεί τις παλιές της συμμαθήτριες από το λύκειο Ζωγράφου να δολοφονούνται η μία μετά την άλλη, ανακαλύπτει ξαφνικά τις δυνάμεις και το θάρρος που έχει. Νιώθοντας τη ζωή της να κινδυνεύει, αν και δεν είναι χωρισμένη -ένα χαρακτηριστικό που φαίνεται να προτιμά ο δολοφόνος- θα βοηθήσει την αστυνομία να βρεθεί στα ίχνη του. Όμως, έτσι η ίδια βυθίζεται όλο και περισσότερο στην υπόθεση, θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό της και όσα αγαπά, συνθήκη που την αναγκάζει να το σκάσει κυνηγημένη. Ο πανέξυπνος δολοφόνος όμως ξέρει πώς να τη βρει… Θα καταφέρουν άραγε ο Σκιαδάς και η ιδιόρρυθμη ιατροδικαστής Βι να τη βοηθήσουν πριν να είναι πολύ αργά;

Προσωπική άποψη:
Τα τελευταία χρόνια όλο και πληθαίνουν οι συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων στη χώρα μας, γεγονός που μόνο χαρά μπορεί να φέρει, αφού αποδεικνύει πως έχουν αρχίσει να καταρρέουν ορισμένα στερεότυπα, με τους συγγραφείς να δίνουν την ελευθερία στον εαυτό τους να εκφραστεί όπως θέλει, μα και με τους εκδότες να δίνουν ευκαιρίες σε νέους δημιουργούς που είναι πρόθυμοι να προσπαθήσουν να προσφέρουν κάτι το διαφορετικό. Στην κατηγορία αυτών των νέων συγγραφέων συγκαταλέγεται και η Αγγελική Κασελούρη, με το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα να κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

Βρισκόμαστε στην Αθήνα του σήμερα, όπου το πανελλήνιο συγκλονίζεται από την είδηση μιας φρικτής δολοφονίας. Η υπόθεση περνάει στα χέρια του αστυνομικού διευθυντή Σκιαδά, όπου μαζί με την ομάδα του αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν την υπόθεση. Όμως, παρά τις αρχικές ενδείξεις, σύντομα θ' αντιληφθούν πως πίσω απ' την υπόθεση αυτή κρύβονται πολλά περισσότερα απ' όσα πίστευαν. Η μία δολοφονία διαδέχεται την άλλη και είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται απλά για σύμπτωση, αλλά πως η Αστυνομία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν κατά συρροήν δολοφόνο που είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει το έργο του. Θεατής όλων αυτών, η Νάντια, που γίνεται μάρτυρας των δολοφονιών των παλιών της συμμαθητριών, με φόβο πως θα είναι η επόμενη, αλλά αποφασισμένη παράλληλα να βοηθήσει την αστυνομία να δώσει ένα τέλος σε όλη αυτή την παράνοια.

Κάπως έτσι, ξεκινάει ένα ανθρωποκυνηγητό, με τη Νάντια να "τρέχει" προκειμένου να παραμείνει ζωντανή και να προστατέψει όσους αγαπά, την Αστυνομία να "τρέχει" ενάντια στον χρόνο που την πιέζει ασφυκτικά και της αφήνει ολοένα και λιγότερα περιθώρια, και με τον δολοφόνο να "τρέχει" να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε, αποφασισμένος να μην αφήσει τίποτα να τον σταματήσει και βρισκόμενος πάντα ένα βήμα μπροστά απ' όλους. Όπως αντιλαμβάνεστε, από τα παραπάνω, η ροή του βιβλίου είναι γρήγορη, γεμάτη εντάσεις και ο ρυθμός έχει μια κινηματογραφική, θα λέγαμε, διάθεση.

"Ασφυξία", ο τίτλος του βιβλίου, ο οποίος έχει, κατά κάποιον τρόπο, διττή έννοια. Από τη μία, αυτό είναι το αίσθημα που θέλει να μας προκαλέσει, κάνοντας τα περιθώρια εξόδου και διαφυγής όλο και πιο στενά, ενώ από την άλλη έχει μια κάπως πιο κυριολεκτική έννοια και φανερώνει πράγματα που αφορούν τη σχέση που κρύβεται πίσω από τον δράστη και τα θύματα -το να προκαλέσεις ασφυξία σε έναν άνθρωπο είναι κάτι που απαιτεί χρόνο, αφοσίωση και μια ιδιαίτερα στενή επαφή, μια πράξη που στην εγκληματολογία φανερώνει την προσωπική σχέση ανάμεσα σε δράστη και θύμα, γιατί ακόμα κι αν η πράξη γίνει εν βρασμώ, η διαδικασία που απαιτείται για να οδηγηθεί κανείς σε αυτήν απαιτεί να υπάρχει κι αίσθημα, όποιο κι αν είναι αυτό.

Η γραφή της κυρίας Κασελούρη είναι απλή και άμεση, με αρκετά καλή δομή κι ανάπτυξη, ενώ έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των χαρακτήρων της, που φαντάζουν αρκετά οικείοι στα μάτια του αναγνώστη, πράγμα που του επιτρέπει και να δεθεί μαζί τους. Βέβαια, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της πλοκής, υπάρχουν κάποιες αδυναμίες, αλλά στο συγκεκριμένο είδος και δεδομένου ότι είναι το πρώτο της βιβλίο, αυτό είναι κάτι που το περίμενα. Αν είχε καταφέρει να "κρύψει" καλύτερα την ταυτότητα του δράστη της και είχε περιορίσει την έκταση του βιβλίου, ίσως να μιλούσαμε υπό διαφορετική βάση, αλλά αυτό δεν αναιρεί πως πρόκειται για μια αξιοπρεπή πρώτη προσπάθεια.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Κασελούρη Αγγελική
Εκδόσεις: Υδροπλάνο
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 612
ISBN: 978-618-207-024-6