Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ανατολικές Ινδίες, 1634. Ο Σάμιουελ Πιπς, ο σπουδαιότερος κλεφτοκυνηγός του κόσμου, μεταφέρεται από την Μπατάβια στο Άμστερνταμ, όπου κινδυνεύει να εκτελεστεί για ένα έγκλημα που ίσως διέπραξε, ίσως όχι. Μαζί του ταξιδεύει ο πιστός σωματοφύλακάς του, ο Άρεντ Χέις, που είναι αποφασισμένος να αποδείξει την αθωότητα του φίλου του, ενώ στο ίδιο πλοίο βρίσκεται και η Σάρα Βίσελ, μια γυναίκα ευγενούς καταγωγής με ένα μυστικό, και ο σύζυγός της, o γενικός κυβερνήτης της Μπατάβιας.
Πριν καλά καλά όμως σαλπάρει το πλοίο, αρχίζει ένας καταιγισμός παράδοξων και πολύ δυσοίωνων γεγονότων. Ένας νεκρός λεπρός παραμονεύει στα καταστρώματα. Παράξενα σύμβολα εμφανίζονται στα πανιά. Ζώα σφαγιάζονται. Και μια απόκοσμη φωνή υπόσχεται τρία ανίερα θαύματα: ένα απίθανο κυνήγι, μια απίθανη κλοπή και έναν απίθανο φόνο. Είναι δυνατόν για όλα αυτά να ευθύνεται ένας δαίμονας με το όνομα γερο-Τομ;
Με τον Σάμιουελ σιδηροδέσμιο στο μπουντρούμι, μονάχα ο Άρεντ και η Σάρα μπορούν να δώσουν λύση σ’ ένα μυστήριο που έχει τις ρίζες του βαθιά στο παρελθόν και τώρα απειλεί να βουλιάξει το πλοίο – και μαζί όλους τους επιβάτες του.

Προσωπική άποψη:
Τον Stuart Turton τον γνωρίσαμε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, όταν κυκλοφόρησε απ' τις εκδόσεις Μεταίχμιο το πρώτο του, εξαιρετικό βιβλίο με τίτλο "Οι επτά θάνατοι της Έβελιν Χαρντκάστλ", το οποίο όχι μόνο γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία, αλλά έλαβε εξαιρετικά θερμά σχόλια τόσο απ' το αναγνωστικό κοινό όσο και απ' τους κριτικούς. Πρωτότυπος και εφευρετικός, ο Turton δημιούργησε ένα ολότελα δικό του στυλ, όπου κατάφερε να παντρέψει το μυστήριο, το έγκλημα και το μεταφυσικό στοιχείο, με τρόπο που όμοιό του δεν είχαμε ξαναδεί και δικαίως κέρδισε τη φήμη του. Μια φήμη που φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να διατηρήσει αφού, κρατώντας τα υλικά που τον έκαναν να ξεχωρίσει, κατάφερε να δημιουργήσει μία ακόμα ιδιαίτερη και μοναδική ιστορία που... κάνει τον διάβολο να ταξιδέψει σε σκοτεινά νερά.

Στο νέο του βιβλίο, ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει στις Ανατολικές Ινδίες των αρχών του 17ου αιώνα, όπου ο Σάμιουελ Πιπς, ένας ντετέκτιβ με τεράστια φήμη, έχει συλληφθεί και μεταφέρεται στο Άμστερνταμ προκειμένου να δικαστεί για ένα πολύ σοβαρό έγκλημα, πράγμα που ίσως να τον οδηγήσει στην εκτέλεσή του. Όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως πράγματι αυτός είναι ο δράστης, αν και οι αμφιβολίες αυτές δεν φαίνεται να είναι αρκετές για να τον προστατέψουν. Στο ίδιο πλοίο βρίσκονται ο Άρεντ Χέις, σωματοφύλακας και φίλος του Σάμιουελ, αλλά και η ευγενικής καταγωγής Σάρα με τον σύζυγό της, κυβερνήτη της Μπατάβιας. Πριν καν το πλοίο προλάβει να αναχωρήσει, μια σειρά από δυσοίωνα γεγονότα λαμβάνουν χώρα. Γεγονότα που ίσως να μην έχουν προκληθεί από ανθρώπινο χέρι αλλά από έναν δαίμονα. Και όταν το ταξίδι ξεκινάει και η κατάσταση χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο, με το πλοίο να κινδυνεύει να βυθιστεί στη θάλασσα, οι Άρεντ και Σάρα είναι οι μόνοι που μπορούν να βρουν τη λύση στο μυστήριο που απειλεί τις ζωές τους.

Όπως προανέφερα, ο Turton αξιοποιεί όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν το πρώτο του βιβλίο να ξεχωρίσει, ενσωματώνοντάς τα και σε αυτήν, αλλά με αρκετά διαφορετικό χειρισμό αυτή τη φορά. Κυνήγι, κλοπή και θάνατος, είναι τα τρία θαύματα που υπόσχεται η μυστηριώδης και απόκοσμη φωνή πριν τον απόπλου του πλοίου και τηρεί τον λόγον της, προσφέροντάς μας μια θαλάσσια περιπέτεια με έντονα στοιχεία θρίλερ, γεμάτη αγωνία και σασπένς, με έντονες δόσεις τρόμου, μα και με στοιχεία υπερφυσικών και παραφυσικών φαινομένων, που σε κάνουν να αμφισβητείς τα όσα συμβαίνουν και κυρίως το τι μπορεί να τα προκαλεί όλα αυτά. Φανταστείτε ότι μιλάμε για μια ιστορία που θυμίζει στην αισθητική του το "Μόμπι Ντικ" με μια, όμως, πιο θριλερίστικη διάθεση, με τις ρίζες της μοιρασμένες μεταξύ ρεαλιστικού και μεταφυσικού.

Όσον αφορά την αναπαράσταση της εποχής όπου τοποθετείται η δράση της αφήγησης, η οποία έχει έναν πολύ έντονο και κινηματογραφικό ρυθμό που δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις ούτε για μια στιγμή, ο Turton έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, μεταφέροντάς μας στον χρόνο και στον χώρο, αποτυπώνοντας στο χαρτί με ρεαλισμό, αληθοφάνεια και μεγάλη περιγραφική ικανότητα, όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν το πορτρέτο μιας εποχής ταραγμένης, άγριας κι επικίνδυνης, μα πάνω απ' όλα μιας εποχής όπου όλα άρχιζαν να αλλάζουν και ν' αποκτούν διαφορετική μορφή, σχήμα, ταυτότητα και ουσία, κοινωνικοπολιτικά και όχι μόνο. Παράλληλα, οι ήρωές μας είναι εξαιρετικά καλογραμμένοι, πολυδιάστατοι κι ενδιαφέροντες, με μια θεατρική χροιά θα τολμούσα να πω, τα ψυχογραφήματα των οποίων είναι δουλεμένα ακόμα και στις μικρές λεπτομέρειες, πράγμα που μας επιτρέπει να τους γνωρίσουμε σε βάθος και άσχετα απ' το αν μας είναι συμπαθείς ή όχι, να είμαστε σε θέση να τους κατανοήσουμε πλήρως.

Ατμοσφαιρικό, ευρηματικό, ευφυές, τρομακτικό, περιπετειώδες, κινηματογραφικό, με έντονα ιστορικά στοιχεία και με ακόμα πιο έντονη μεταφυσική διάθεση που προσδίδει στο απόκοσμο του αισθητικού αποτελέσματος, το "Ο διάβολος και τα σκοτεινά νερά" είναι ένα πολύ ιδιαίτερο ιστορικό θρίλερ φαντασίας, με κινηματογραφική ροή, πυκνή πλοκή και με έντονο, ως προς τη διάθεση και όχι την ταχύτητα, ρυθμό, που σε παρασύρει σε ένα γοητευτικό απόκοσμο ταξίδι όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και κανείς δεν είναι ασφαλής, χωρίς ωστόσο να μπορείς να προσδιορίσεις από που πηγάζει ο κίνδυνος. Η απειλητική διάθεση διατηρείται αμείωτη από την αρχή μέχρι το τέλος, με τον συγγραφέα να καταφέρνει ν' αποκρύψει περίτεχνα όλα εκείνα που θα θέλαμε, αλλά δεν έπρεπε να ξέρουμε, κάνοντας το σασπένς και την αγωνία να εκτοξευτούν στα ύψη. Το λάτρεψα και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους όσοι ψάχνουν κάτι διαφορετικό και έξω από τα συνηθισμένα.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stuart Turton
Μεταφραστής: Τσαπακίδης Θοδωρής
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 640
ISBN: 978-618-03-2671-0