Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

«Στις 15 Σεπτέµβρη του 1981, ένα αγόρι ονόµατι Τζακ Σόγιερ στεκόταν εκεί που νερό και γη συναντιούνται, µε τα χέρια στις τσέπες του τζιν του, ατενίζοντας τον ρυθµικό κυµατισµό του Ατλαντικού.
Ήταν δώδεκα χρονών και ψηλός για την ηλικία του. Η απαλή θαλασσινή αύρα έσπρωχνε τα µακριά καστανά του µαλλιά πίσω από το καθαρό µέτωπό του. Στεκόταν εκεί, χαµένος µες στα γεµάτα σύγχυση και πόνο συναισθήµατα που τον πληµµύριζαν τους τελευταίους τρεις µήνες.
Η τάξη και η οµαλότητα εξαφανίστηκαν από τον κόσµο του Τζακ. Η ζωή έµοιαζε πια ρευστή και ανεξέλεγκτη, σαν το νερό που σάλευε µπρος του. Πήγαιναν από τόπο σε τόπο – αυτός γιατί τον ανάγκαζε η µητέρα του· εκείνη τι την ανάγκαζε όµως;
Η µητέρα του έτρεχε, έτρεχε.»
Από ποιον ή από τι τρέχει να ξεφύγει; Από τον θάνατο…
Ο νεαρός Τζακ αποφασίζει να τη σώσει. Αναζητά ένα φυλαχτό σε έναν παράλληλο κόσµο γεµάτο κινδύνους και ψέµατα, σε ένα βασίλειο αθώων και τεράτων, όπου η φλόγα της ζωής µπορεί εύκολα να σβήσει, στην αέναη µάχη µεταξύ καλού και κακού.
Το φυλαχτό είναι ένα µοναδικό έργο φαντασίας και τρόµου, που καταφέρνει να παρασύρει τον αναγνώστη σε έναν ερεβώδη, µυθικό κόσµο.

Προσωπική άποψη:
"Το φυλαχτό" είναι ένα συνομήλικό μου βιβλίο -φέτος κλείνει τα 38 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία το 1984-, το οποίο αποτελεί και το πρώτο μέρος μιας διλογίας, που ολοκληρώθηκε πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου και πιο συγκεκριμένα το 2001 -πράγμα που με κάνει να αναρωτιέμαι αν το πλάνο αυτό υπήρχε εξ' αρχής ή αν προέκυψε στην πορεία. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μια σειρά βιβλίων όπου ο βασιλιάς του τρόμου, όπως δίκαια του έχει αποδοθεί ο τίτλος, Stephen King συνεργάστηκε με έναν ακόμα συγγραφέα για την ολοκλήρωσή τους, εν προκειμένω τον Peter Straub, πράγμα που έχει συμβεί κάποιες φορές στην πορεία της καριέρας του και μπορούμε να πούμε πως στην πλειοψηφία αυτών το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλό. Τα συγκεκριμένα βιβλία, όμως, δεν είναι απλά καλά, αλλά αποτελούν ένα παράδειγμα του τι θα πει καλή συνεργασία και πως μπορούν δύο συγγραφείς, παρά τις όποιες διαφορές τους, να δημιουργήσουν ένα έργο που θα μοιάζει σαν να ολοκληρώθηκε από έναν και μόνο άνθρωπο.

Πρώτα απ' όλα θέλω να αναφερθώ στο γεγονός πως "Το φυλαχτό" δεν αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των έργων του Stephen King, ιδίως σε ό,τι αφορά το ύφος της γραφής. Πολύ πιθανόν, όσοι έχουν εντρυφήσει σε αυτά, να δυσκολευτούν ν' αναγνωρίσουν την πένα του αγαπημένου τους συγγραφέα σε αυτό το κείμενο -και όχι άδικα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού τους προσφέρει μια νέα κι αρκετά διαφορετική αναγνωστική εμπειρία, έξω από τα συνηθισμένα και τα αναμενόμενα, η οποία μπορεί να τους δυσκολέψει λίγο στα σημεία, αλλά που στο τέλος θεωρώ πως θα τους καθηλώσει και θα τους γοητεύσει, γιατί στο κάτω κάτω, αυτό ίσως και να είναι που ξέρει να κάνει καλύτερα ο King. Να σε παίρνει μαζί του, ακόμα κι όταν δεν ξεκινάνε όλα με τους καλύτερους οιωνούς ή προϋποθέσεις.

Η συνεργασία των King και Straub έχει λειτουργήσει εξαιρετικά καλά, αφού είναι αδύνατον να καταλάβεις ποια κομμάτια υπογράφει ο ένας και ποια υπογράφει ο άλλος. Σαφέστατα, μπορείς να διακρίνεις πολλά βασικά χαρακτηριστικά που τυπικά συναντάς στις ιστορίες του King, όπως υπερφυσικά στοιχεία -τα οποία πολλές φορές αντιμάχονται νεαροί πρωταγωνιστές-, τρομακτικά τέρατα κ.λπ., αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να καταλάβεις που ξεκινάει και που τελειώνει η παρέμβαση του κάθε συγγραφέα στην τελική μορφή του κειμένου. Όλο αυτό δημιουργεί μια αρμονία, αλλά και συμβάλλει στο ομαλό αποτέλεσμα το οποίο, όπως προανέφερα, δεν μας κάνει να περιδιαβαίνουμε σε γνώριμα αφηγηματικά μονοπάτια, αλλά μας καλεί να βιώσουμε μια νέα εμπειρία στην οποία, όσο περισσότερο βυθιζόμαστε μέσα της, τόσο περισσότερο γοητευόμαστε απ' όλα τα στοιχεία εκείνα που την απαρτίζουν ως σύνολο.

Η ιστορία του νεαρού Τζακ είναι άκρως γοητευτική, σκοτεινή, μυστηριώδης, δαιδαλώδης αρκετές φορές, κάνοντάς μας ν' αποπροσανατολιζόμαστε και να χάνουμε τον δρόμο μας, αλλά καταφέρνοντας να μας κρατήσει σε πορεία, παρά τις όποιες δυσκολίες. Και μπορεί η αρχή να είναι κάπως αργή, αλλά αυτό θα λέγαμε πως είναι ένα κλασσικό στοιχείο σε ιστορίες όπου εμπλέκεται ο King, άρα οι γνώστες δεν πρέπει να εκπλήσσεστε και οι μη γνώστες απλά θα πρέπει να δείξετε την απαραίτητη υπομονή. Γιατί όσο ο Τζακ βυθίζεται στον σκιώδη κι απειλητικό κόσμο της περιπέτειας που καλείται να φέρει εις πέρας, προκειμένου να μπορέσει να σώσει τη μητέρα του -και όχι μόνο, θα έλεγα εγώ-, τόσο πιο τρομακτικός γίνεται ο μύθος που αποτελεί τον κύριο άξονά της ιστορίας μας, γύρω από τον οποίο περιστρέφονται όλες οι ερεβώδεις προεκτάσεις αυτού, οι οποίες, με τη σειρά μας, μας χαρίζουν μια σειρά από εκπλήξεις κι ανατροπές που φέρνουν τα πάνω κάτω και μας ξαφνιάζουν.

Εκτός όλων των άλλων, η αφήγηση είναι πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη, γεγονός που της επιτρέπει να εξελίσσεται σε πολλαπλά σημεία στον χώρο, αλλά και σε πολλαπλά επίπεδα ύπαρξης, δίνοντας μια εντελώς διαφορετική διάσταση στον όρο του υπερφυσικού, τροφοδοτώντας το συνεχώς με τρομακτικά στοιχεία που στέλνει ρίγη ανατριχίλας σε όλο σου το σώμα, και σε παρασύρουν σε ένα μεταποκαλυπτικό κομφούζιο που εξελίσσεται με ρυθμούς που σου κόβουν την ανάσα. Κατά τη διάρκεια του "ταξιδιού" αυτού, ο Τζακ θα γνωρίσει πληθώρα χαρακτήρων, και μαζί με αυτόν κι εμείς, με τον καθέναν από αυτούς να είναι άψογα δομημένος και σκιαγραφημένος, από τον μικρότερο στον μεγαλύτερο, χωρίς να υπονομεύεται η σημαντικότητα κανενός και με τον καθέναν μεμονωμένα, αλλά και ως μέλος ενός συνόλου, να υπηρετεί άρτια τον σκοπό του. Συνοπτικά, λοιπόν, "Το φυλαχτό" είναι μια ιδιαίτερη μεν, εξαίσια παραφυσική περιπέτεια δε, η οποία σίγουρα αξίζει τον χρόνο σας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stephen King & Peter Straub
Μεταφραστής: Μακρόπουλος Μιχάλης
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 1000
ISBN: 978-960-645-281-9