Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Andy Anderson είναι συντάκτρια στο γυναικείο περιοδικό Composure και γράφει για τη στήλη “How-To” δίνοντας κάθε είδους συμβουλές στις αναγνώστριες.
Κάποια στιγμή αναλαμβάνει να γράψει ένα κείμενο που θα περιγράφει όλα εκείνα τα πράγματα που κάνουν οι γυναίκες και διώχνουν έναν άντρα από κοντά τους. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να γνωρίσει έναν άντρα, να τον κάνει να την ερωτευτεί και μετά να την χωρίσει μέσα σε δέκα μέρες.
Στο στόχαστρό της βάζει τον Benjamin Barry, ο οποίος είναι διαφημιστής κι έχει βάλει ένα στοίχημα με το αφεντικό του προκειμένου ν’ αναλάβει μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια. Να κάνει μια οποιαδήποτε γυναίκα να τον ερωτευτεί μέσα σε δέκα μέρες.
Το αποτέλεσμα της συνάντησής του θα είναι πολύ ενδιαφέρον, αφού εκείνη προσπαθεί απεγνωσμένα να τον κάνει να την χωρίσει κι εκείνος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να την κρατήσει κοντά του.

Προσωπική άποψη:
Το “How To Lose A Guy In 10 Days” ανήκει σε μια πιο ανάλαφρη κατηγορία ταινιών. Αυτή των ρομαντικών κομεντί. Είναι μια κατηγορία την οποία μπορεί ν’ απολαμβάνω ένα Κυριακάτικο μεσημέρι, σίγουρα όμως δεν ανήκει σ’ αυτές που θέλω απεγνωσμένα να προλάβω στο σινεμά. Κι αν τελικά πήγα να το δω ευθύνεται η επιμονή του φίλου μου του Μάρκου. Και τελικά, μετά το πέρας της προβολής τον ευχαριστούσα, γιατί είχα πολύ καιρό να περάσω ένα τόσο ευχάριστο δίωρο στο σινεμά.

Αναμφίβολα το κοινό στο οποίο απευθύνονται τέτοιου είδους ταινίες είναι συγκεκριμένο. Δηλαδή δεν έχει πολλές απαιτήσεις, αφού χαρακτηρίζονται από αρκετή προβλεψιμότητα. Όμως εδώ έχουμε κάτι διαφορετικό! Εν αντιθέσει με τις περισσότερες ταινίες του είδους, το κωμικό στοιχείο είναι αυτό που επικρατεί κι όχι το ρομαντικό. Κάτι που το κάνει πιο ευχάριστο και σαφώς πιο απολαυστικό. Το χιούμορ είναι πηγαίο και αστείρευτο και η μία κωμική σκηνή διαδέχεται την άλλη, καταφέρνοντας να μην σε αφήνει αδιάφορο ούτε για ένα λεπτό.

Παρά που είμαι γυναίκα, διασκέδασα το σατιρισμό ως προς τη συμπεριφορά του γυναικείου φύλου στις ερωτικές του σχέσεις. Όχι επειδή μιλάω για ‘μένα, αλλά προσωπικά σε τέτοιου είδους λάθη, σαν αυτά που παρουσιάζονται εδώ, δεν έχω πέσει ποτέ. Όχι γιατί είναι τραβηγμένα, αντιθέτως συμβαίνουν κατά κόρον, απλά δεν ταιριάζουν στη φύση μου. Έχω γνωρίσει όμως γυναίκες που τα έχουν κάνει και πραγματικά δεν ξέρεις αν πρέπει να τις συμπονάς ή να γελάς. Θεωρώ, ότι όσο εύκολα μπορεί μια γυναίκα να κάνει έναν άντρα να τρέχει από πίσω της, αν δεν προσέξει, τόσο εύκολα μπορεί να τον χάσει. Κι όσο καλή διάθεση κι αν έχει ένας άντρας να μείνει σε μια σχέση, τόσο εύκολο είναι ν’ αλλάξει γνώμη και να την κοπανήσει. Είναι όλα θέμα χημείας. Και βλέποντας εδώ αυτή τη σύγκρουση, είδα μέσα από μια διαφορετική ματιά, πως είναι να συγκρούονται δύο χημείες, φαινομενικά τουλάχιστον
διαφορετικές.

Το μήνυμα που θέλει να περάσει η ταινία, απλοϊκό και βγαλμένο μέσα απ’ τη ζωή. Καμία στρατηγική δεν αποτελεί εγγύηση στις ανθρώπινες σχέσεις. Πόσο μάλλον στον έρωτα! Άλλωστε η εποχή μας έχει παραγίνει κυνική για να ζούμε με τέτοιου είδους αυταπάτες. Ο λαός μας λέει ότι στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται. Κι εδώ έχουμε έναν πόλεμο, κάτω απ’ τον οποίο υποβόσκει ο έρωτας. Ενδιαφέρον ακούγεται, έτσι; Για την σκηνοθεσία δεν έχω να πω κάτι ιδιαίτερο, αφού ποτέ δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο σε τέτοιες παραγωγές για να σχολιάσεις. Αν κάποιος το κάνει είναι μάλλον μόνο για να γεμίσει γραμμές με ανούσια σχόλια. Το μόνο που θα ήθελα να σημειώσω είναι πολύ όμορφη χρήση χρωμάτων που έκανε ο σκηνοθέτης, πράγμα που φωτίζει το όλο σκηνικό.

Η χημεία μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών είναι πάρα πολύ καλή, κάτι που είναι λειτουργικό και βοηθάει την ταινία να κυλήσει ακόμα πιο άνετα. Δύο όμορφοι νέοι, που αδιαμφισβήτητα έχουν ταλέντο, έστω κι αν τέτοιες ταινίες συνήθως δεν προσφέρονται για να το εξωτερικεύσει κάποιος. Ειδικά η Kate Hudson, είναι σκέτη απόλαυση κι αποδεικνύει περισσότερο από ποτέ έχει κληρονομήσει την αστείρευτη κωμική φλέβα της μητέρας της, Goldie Hawn. Θέλετε να περάσετε ένα ανάλαφρο κι ευχάριστο δίωρο; Θέλετε να διασκεδάσετε με πραγματικά έξυπνο, καλαίσθητο κι ωραία δοσμένο χιούμορ; Τότε πρέπει οπωσδήποτε να δείτε αυτή την ταινία. Αφήστε τον κουλτουριάκο εαυτό σας που κρύβετε μέσα σας για λίγο στην άκρη κι απολαύστε κάτι που μπορεί να φαντάζει ελαφρώς κοινότυπο, αλλά πραγματικά αξίζει.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Πως Να Χωρίσετε Σε 10 Μέρες
Είδος: Αισθηματική Κομεντί
Σκηνοθέτης: Donald Petrie
Πρωταγωνιστές: Kate Hudson, Matthew McConaughey, Adam Golberg, Thomas Lennon, Michael Michele
Παραγωγή: 2003
Διάρκεια: 110’

Επίσημο site:
http://www.howtoloseaguymovie.com/