Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο όμορφος Πάρης, πρίγκιπας της Τροίας, αρπάζει την ωραία Ελένη, σύζυγο του Μενέλαου, βασιλιά της Σπάρτης και την πάει στην Τροία.
Τότε ο Μενέλαος ζητάει τη βοήθεια του αδερφού του Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών κι αυτός με τη σειρά του των υπολοίπων βασιλιάδων της Ελλάδος.Ύστερα από κοινή απόφαση, 50000 Έλληνες εκστρατεύουν κατά της Τροίας με ηγετική φυσιογνωμία τον Αχιλλέα.
Στην Τροία ο πόλεμος αρχίζει κι ο μεγαλύτερος πρίγκιπάς της, ο Έκτορας, κάνει το παν για να κρατήσει την πόλη του αλώβητη.

Προσωπική άποψη:
Για να εκφέρει άποψη κανείς γι’ αυτή την ταινία εξαρτάται από πια μεριά θα τη δει. Αν τη δούμε ως μια πολεμική, επική περιπέτεια που δεν έχει καμία βάση τότε ναι, είναι, φαινομενικά τουλάχιστον, μια εντυπωσιακή παραγωγή. Αν όμως κάποιος σκεφτεί για να κρίνει βάσει ότι προέρχεται από την ιστορία ενός λαού, τότε το αποτέλεσμα είναι όχι τραγικό, αλλά για γέλια.

Οι Έλληνες περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία αυτή την ταινία, καθώς μετά από πολλά χρόνια ήταν η πρώτη που ασχολιόταν αμιγώς με την ιστορία μας. Αυτό το οποίο παρακολουθήσαμε βέβαια δεν έχει καμία σχέση με την Ιλιάδα που όλοι μας διδαχτήκαμε στο σχολείο. Άλλωστε ο σκηνοθέτης, έστω και στους τίτλους τέλους, διευκρινίζει πως η ταινία είναι εμπνευσμένη από την Ιλιάδα κι όχι βασισμένη σ’ αυτήν, οπότε οι απέραντες αλλοιώσεις εν μέρη δικαιολογούνται. Δεν θέλω να εστιάσω στις ιστορικές ανακρίβειες. Δεν περίμενα να δω την Ιλιάδα αποτυπωμένη ατόφια στο κινηματογραφικό πανί. Περίμενα όμως ουσιαστικούς διάλογους που δεν θα θύμιζαν σαπουνόπερα σε κάποια απογευματινή τηλεοπτική ζώνη. Δηλώσεις, αερολογίες, μεγάλα λόγια και μια αλλοπρόσαλλη παρουσίαση σειράς γεγονότων που μοιάζουν σα να μη μπορούν να βγάλουν πουθενά.

Σκηνοθετικά ο Petersen λειτουργεί διεκπεραιωτικά. Ιδιαίτερη έμπνευση και δυναμισμός δεν υπάρχει. Εστιάζει περισσότερο στα ρομαντικά ειδύλλια και την εξέλιξή τους, παρά στην αγωνία και την ένταση της μάχης. Κι όπου υπάρχουν πολεμικές σκηνές, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα καινούργιο, τίποτα αξιομνημόνευτο. Αδύναμη όμως και η μουσική από τον Horner, κάτι που με θλίβει ιδιαίτερα γιατί τον θεωρώ έναν μεγάλο δημιουργό. Βέβαια το διάστημα που είχε στη διάθεσή του για να γράψει τη μουσική ήταν μηδαμινό, αλλά και πάλι θα περίμενα κάτι καλύτερο.

Η ερμηνεία του Brad Pitt γι’ αυτό που τον καθοδήγησαν να κάνει είναι καλή, αλλά κυρίως παραμένει μια γοητευτική παρουσία ανάμεσα στο πλήθος. Υποτίθεται πως πρόκειται για τον μεγαλύτερο ήρωα και πολεμιστή του ελληνικού στρατού και συμπεριφέρεται λες κι είναι ο τελευταίος αληταράς. Μεγάλο λάθος, ειδικά όταν όλη σχεδόν η ταινία περιστρέφεται γύρω του. Ο Orlando Bloom στο χειρότερο ίσως ρόλο της καριέρας του. Τον κοιτάς και σκέφτεσαι “για χάρη αυτού του φλώρου έγινε όλη αυτή η φασαρία”; Θηλυπρεπής και λεπτεπίλεπτος, ακόμα και σε κάποιες εξάρσεις ανδρισμού δεν πείθει. Όσο για την ωραία Ελένη... Ωραία, δε λέω, αλλά επιλέγεις στο ρόλο μιας Σπαρτιάτισσας μια ξανθιά, κρυόκωλη γαλανομάτα; Μάλλον όχι στη συγκεκριμένη τουλάχιστον περίπτωση.

Τι να πω για τον τύπο που έκανε τον Αγαμέμνονα; Υποτίθεται ότι πρόκειται για έναν έξυπνο και προικισμένο άνθρωπο, γι’ αυτόν που κατάφερε να ενώσει όλα τα βασίλεια της Ελλάδος. Τι βλέπουμε εδώ; Ένα βρωμερό κι υποανάπτυκτο γουρούνι που κυλιέται στο βούρκο της ματαιοδοξίας. Ευτυχώς που υπάρχει κι η παρουσία του Peter O’Toole στο ρόλο του βασιλιά Πρίαμου, που αποπνέει τον αέρα της παλιάς καλής σχολής ηθοποιών. Αδιαμφισβήτητα ενσαρκώνει πολύ καλά το ρόλο του και το βλέμμα του καταφέρνει να συγκινήσει. Ιδιαίτερα καλοί κι ο Bana στο ρόλο του Έκτορα, όπως κι ο Bean στο ρόλο του Οδυσσέα. Δεν με εντυπωσίασαν, αλλά δεν με άφησαν κι αδιάφορη, αποτελώντας ένα μη μεταλλαγμένο κομμάτι της πραγματικής ιστορίας.

Το συμπέρασμα... Τι αποκομίζει κάποιος που δεν ξέρει την ιστορία. Ότι οι κακοί, βάρβαροι κι απολίτιστοι Έλληνες πήγαν να κατακτήσουν έναν άσχετο απ’ αυτούς λαό, τους Τρώες, που είναι ειρηνικοί, με κουλτούρα κι επίπεδο. Όσοι δεν το αντέχουν αυτό, αν δεν έχουν δει την ταινία, ας μην το κάνουν. Όσοι είναι πιο συγκαταβατικοί μπορούν να το επιχειρήσουν.
Βαθμολογία 4,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Τροία
Είδος: Ιστορική
Σκηνοθεσία: Wolfgang Petersen
Πρωταγωνιστές: Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Diane Kruger, Peter O’Toole, Sean Bean, Saffron Burrows, Rose Byrne, Brian Cox
Μουσική: James Horner
Παραγωγή: 2004
Διάρκεια: 162’

Επίσημο site:
http://troymovie.warnerbros.com/