Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Τούλα είναι η κόρη μιας μεσοαστικής ελληνικής οικογένειας που ζει στην Αμερική. Μένει και δουλεύει μαζί με τους γονείς της οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να παντρευτεί ένα καλό ελληνόπουλο καθώς πλησιάζει επικίνδυνα στο να μείνει στο ράφι.
Κάποια στιγμή αποφασίζει να πάρει το μέλλον στα χέρια της ενώ παράλληλα ερωτεύεται τον Ian, έναν νεαρό αμερικάνο.
Τα πράγματα θα δυσκολέψουν όταν οι δικοί της θα μάθουν για τη σχέση της και πολύ περισσότερο όταν ο Ian θα ζητήσει την Τούλα σε γάμο.

Προσωπική άποψη:
Παίρνουμε έναν Έλληνα μετανάστη που ολοκλήρωση της οικογενειακής του ευτυχίας είναι το να παντρευτεί η κόρη του έναν Έλληνα και να κάνουνε πολλά μικρά Ελληνάκια. Παίρνουμε μια καταπιεσμένη τριαντάρα όπου λίγο πριν μείνει στο ράφι ξυπνάει μέσα της η Μαρία η άσχημη κι αποφασίζει να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Παίρνουμε έναν Αμερικάνο που έχει βάλει αμέτι μου χαμέτι μου να παντρευτεί την Ελληνίδα αυτή και τέλος παίρνουμε όλη την τρελή οικογένεια της μέλλουσας νύφης. Τα βάζουμε όλα αυτά στο κινηματογραφικό blender και το αποτέλεσμα... μπάχαλο!

Μεγάλη εμπορική επιτυχία την οποία όμως δε μπορώ να καταλάβω και πολύ περισσότερο να εξηγήσω. Όχι ότι δεν είναι αστεία (έως γελοία κάποιες στιγμές) αυτά που συμβαίνουν αλλά έχω την αίσθηση πως η ταινία απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Στο κοινό εκείνο που λόγω αντίληψης θα βρει διασκεδαστικό κάθε άκρως τρελό κι απόρρητο ευτράπελο που λαμβάνει χώρα στην οθόνη του. Κατά την ταπεινή μου άποψη το αστείο δεν βρίσκεται τόσο σ’ αυτά που κάνουν οι Έλληνες όσο στις αντιδράσεις των ανθρώπων γύρω τους.

Η ελληνικής καταγωγής σύζυγος του Tom Hanks, Rita Wilson είδε σ’ ένα bar για stand up comedy τη Nia Vardalos, επίσης ελληνικής καταγωγής, να σατιρίζει τις συνήθειες μιας ελληνικής οικογένειας και της πρότεινε συνεργασία ώστε όλο αυτό να βγει στη μεγάλη οθόνη. Όπως αποδείχτηκε η ιδέα αυτή ήταν χρυσός αφού η ταινία επέφερε τα εκατονταπλάσια κέρδη ενώ είχε μόλις κόστος παραγωγής 5 εκατομμύρια δολάρια.

Υπερβολικό! Αν και γέλασα αρκετά, ως σύνολο το θεώρησα υπερβολικό. Δεν πιστεύω ότι κάποιος Έλληνας μετανάστης θα έφτιαχνε το σπίτι του με τις προδιαγραφές της Ακρόπολης. Όσο για την αντίδραση της άμοιρης οικογένειας; Δεν ξέρω! Προσωπικά θα πάθαινα αμόκ μόνο αν μου έφερναν τα παιδιά μου κάποιον άνθρωπο πολύ-πολύ ιδιαίτερης καταγωγής. Όχι πως δεν θα προτιμούσα Έλληνα, παπούτσι από τον τόπο σου λένε, αλλά θα προσπαθούσα να το αντιμετωπίσω πιο ψύχραιμα.

Βλέποντας την περιοχή και τον τρόπο ζωής της οικογένειας το μυαλό σου πάει κατευθείαν στην Astoria. Ελληνικά μαγαζιά και οικογένειες που μοιράζονται και κινούνται μέσα σ’ έναν χώρο που προσπαθούν να μοιάζει οικείος τους. Έντονες είναι και οι νότες της ελληνικής μουσικής. Το μπουζούκι ντύνει κάθε σκηνή παραλογισμού σα να μαρκάρουν οι Έλληνες την περιοχή τους.

Η Nia Vardalos είχε αυτό που χρειαζόταν. Βρίσκεται στη σωστή ηλικία για γάμο κι απ’ τη στιγμή που δεν είναι η Angelina Jolie μπορούσε άνετα να μεταμορφωθεί από τέρας που κανείς δεν του έδινε σημασία σε μια συμπαθητική και τίμια κοπελίτσα της ελληνικής ομογένειας που το μόνο ψάχνει είναι το δικαίωμα στο όνειρο και στον έρωτα. Διασκεδαστική κι άμεση, καταφέρνει να σε κερδίσει έστω κι αν θεωρητικά έκανε κάτι που της ήταν ιδιαίτερα εύκολο.

Ο John Corbett συμπαθέστατος, μου άρεσε πολύ στο ρόλο του ταλαίπωρου Ian που περνάει του Χριστού τα πάθη υπομονετικά και με κατανόηση προκειμένου να ευχαριστήσει τη γυναίκα που αγαπάει και την οικογένειά της. Πάντως αν ήμουν εγώ στη θέση του μπορεί και να είχα φύγει τρέχοντας. Έχει αποδείξει άλλωστε και στο παρελθόν ότι το συγκεκριμένο είδος του ταιριάζει.

Οι πιο απολαυστικοί όμως στην όλη υπόθεση είναι ο μπαμπάς της Τούλας που υποδύεται ο Mike Constantine και η θεία Βούλα από την Andrea Martin. Με διαφορά οι πιο εκφραστικοί με μια ευελιξία στο πρόσωπο που από μόνη της, ακόμα κι αν το υπόλοιπο σύνολο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο σε κάνει να ξεκαρδίζεσαι. Συμπληρωματικά θα ήθελα ν’ αναφέρω ότι όλα τα λεφτά είναι η γιαγιά της Τούλας η οποία τα έχει ελαφρώς χαμένα.

Συνολικά έχουμε μια χαριτωμένη σάτιρα πάνω στις συνήθειες μιας μεσοαστικής ελληνικής οικογένειας που όμως ζει στο εξωτερικό και προσπαθεί να διαφυλάξει τις αρχές και τις αξίες της. Προσπάθεια προώθησης των λέξεων φιλότιμο, ηθική, ανθρωπιά, φιλία, αγάπη. Σίγουρα ευχάριστο κι εύπεπτο δεν άξιζε όμως τον κόπο να το δεις σινεμά. Για ένα Κυριακάτικο βραδάκι σε DVD είναι καλό.
Βαθμολογία 6,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Γάμος Αλά Ελληνικά
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Joel Zwick
Πρωταγωνιστές: Nia Vardalos, Gia Carides, John Corbett, Joey Fatone, Ian Gomez
Παραγωγή: 2002
Διάρκεια: 95’

Σχετικά site που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0259446/