Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Elle Woods, φυσική ξανθιά, πτυχιούχος μόδας και γόνος πλούσιας οικογένειας από το Λος Άντζελες ζει κι αναπνέει για ένα μόνο λόγο που ακούει στο όνομα Warner. Το μόνο που θέλει στη ζωή της είναι να γίνει γυναίκα του.
Σ’ ένα ρομαντικό δείπνο κι ενώ εκείνη περιμένει να της κάνει πρόταση γάμου, της ανακοινώνει τον χωρισμό τους. Οι ξανθές της μπούκλες κι αυθορμητισμός της δεν εκτιμούνται στον κύκλο του και καθώς στοχεύει ψηλά για την καταξίωσή του πρέπει να βρει μια γυναίκα σοβαρή.
Απογοητευμένη η Elle, αποφασίζει να δώσει εξετάσεις και να περάσει στο Harvard όπου σπουδάζει ο αγαπημένος της και να του αποδείξει πως μπορεί να σταθεί άξια στο πλάι του. Τα πράγματα όμως θα έρθουν διαφορετικά απ’ ότι υπολογίζει.

Προσωπική άποψη:

Νέα, ωραία, ματσωμένη, ξανθιά και κατά συνέπεια με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τον μέσο όρο. Έτσι τουλάχιστον φαίνεται στην αρχή! Το “Legally Blonde” είναι μια ταινία που δεν ήρθε για να επιβεβαιώσει το μύθο γύρω απ’ τις ξανθιές, ακριβώς το αντίθετο. Θέλησε να δείξει στον κόσμο ότι το οξυζενέ δεν επηρεάζει τα εγκεφαλικά κύτταρα, όλα είναι θέμα θέλησης.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όσα ανέκδοτα έχουμε ακούσει για τις ξανθιές δεν ενσωματώνονται στο σενάριο. Μπορεί να μην χρησιμοποιούνται ως εκφραστικά μέσα αλλά κατ’ εξοχήν εκεί στηρίζονται όλες εκείνες οι στιγμές που το χιούμορ αυξάνεται, χωρίς όμως να τις προσβάλλει. Εξακολουθεί να το παρουσιάζει χαριτωμένο.

Και μπορεί ως ταινία του είδους να μην κάνει τη διαφορά, πετυχαίνει όμως το ζητούμενο. Να συμπαθήσουμε τελικά την Elle και να θέλουμε πραγματικά να πετύχει τους στόχους της. Ταυτιζόμαστε με το ξανθό της κεφαλής της και μας εκνευρίζει η όποια απαράδεκτη, ρατσιστική συμπεριφορά απέναντί της από τους γόνους των ψευτοαριστοκρατικών οικογενειών που σπουδάζουν στο Harvard. Μπορεί εκείνοι να είναι που έχουν το κύρος, όμως στην πραγματικότητα είναι άδεια τσουβάλια. Η σύγκριση σε σχέση με την αφελή, αλλά κατά τ’ άλλα γλυκιά και τρυφερή Elle βγάζει νικήτρια τη δεύτερη.

Η σκηνοθεσία από μεριάς του Luketic δεν είναι κακή. Μάλλον χαριτωμένη θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς κι ίσως αν δεν αφομοιωνόταν τόσο πολύ απ’ το σενάριο να είχε κάνει το κάτι παραπάνω. Απ’ την άλλη, η ίδια η ιστορία από μόνη της δεν έχει εκείνη τη φρεσκάδα που θα τις προσέδιδε τον ορισμό του διαφορετικού. Μάλλον θα λέγαμε ότι μας σερβίρισαν κάτι που έχουμε ξαναφάει απλά με διαφορετική γαρνιτούρα, ωστόσο δεν μας κάθεται στο στομάχι όντας εύπεπτο.

Όπως μαρτυράει και ο τίτλος της ταινίας, οι υπεύθυνοι παραγωγής χρειάζονταν μια κοπέλα με αρκετό οξυζενέ στο κεφάλι της, χαριτωμένη κι αφελής, καθώς όλη η υπόθεση χτίζεται πάνω της. Η Reese Witherspoon είναι από εκείνες που τηρούν όλα τα standards και παρά που η ερμηνεία της δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεγαλειώδης, είναι σίγουρα αξιολάτρευτη και αφού παρακολουθήσεις την ταινία σίγουρα δεν θα μπορούσες να φανταστείς καμία άλλη στη θέση της.

Στους δευτερεύοντες ρόλους δεν συναντάμε κάποια ερμηνεία άξια σχολιασμού όμως αποδίδουν λειτουργικά κι ο καθένας με τον τρόπο του βοηθάει στην εξέλιξη της πλοκής. Ο γόης που κυνηγάει η Elle σαν σκυλάκι, η αντιπαθέστατη, μελαχρινή νυν του που δεν διστάζει να προσβάλλει και να προσπαθεί να δυσκολέψει τη ζωή της, οι τρελές φίλες της που μάλλον ζουν σε άλλο πλανήτη και ο άντρας μυστήριο, που πάντα είναι εκεί στα δύσκολα αλλά πάντα το παρατηρείς λίγο πριν πέσει η αυλαία.

Σίγουρα η ταινία δεν αποτελεί κάποια αριστούργημα, ούτε ξέρω κατά πόσο είναι αντικειμενικό να βαθμολογείς ταινίες σαν αυτή. Αυτό που ξέρω είναι πως για σχεδόν δύο ώρες θα ξεχάσετε ότι σας προβληματίζει και θα περάσετε ευχάριστα. Η υπόθεση άλλωστε είναι τόσο εύκολη που ακόμα και ξανθιές μπορούν να το παρακολουθήσουν και να το καταλάβουν (πλακίτσα κάνω – ξέρω αρκετές μελαχρινές που είναι πραγματικά ηλίθιες). Κι εκτός τον άλλον, σίγουρα α συμπαθήσετε την Elle, θα χαρείτε και θα πεισμώσετε μαζί της.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Εκδίκηση Της Ξανθιάς
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Robert Luketic
Πρωταγωνιστές: Reese Witherspoon, Luke Wilson, Seima Blair, Ali Later, Matthew Davis, Holland Taylor, Jessica Cauffiel, Jennifer Coolidge
Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 94’

Επίσημο site:
http://www.legallyblonde.com/