Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο γειτονικός μας πλανήτης Άρης κατοικείται. Μόλις οι Αμερικανοί επιστήμονες το ανακαλύπτουν αποφασίζουν με έγκριση της κυβέρνησης να επικοινωνήσουν μαζί τους και να τους καλέσουν στη γη.
Με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων η επικοινωνία αυτή πραγματοποιείται, διαβεβαιώνουν για τις φιλικές τους διαθέσεις και οι εξωγήινοι δέχονται την πρόσκλησή των γήινων.
Αμέσως αρχίζουν οι ετοιμασίες για την υποδοχή τους. Κι ενώ οι Αρειανοί φτάνουν στον πλανήτη μας και φαίνεται πως έχουν ειρηνικές διαθέσεις, ξαφνικά αρχίζουν να επιτίθενται σε κάθε ζωντανό οργανισμό και να καταστρέφουν τα πάντα.

Προσωπική άποψη:
Το 1996 ο παραμυθάς Tim Burton χτύπησε με μια ακόμα ταινία του διαφορετική από κάθε άλλη. Με διάθεση να σατιρίσει τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τα θρίλερ δεύτερης κατηγορίας προπολεμικών εποχών, σκηνοθετεί το “Mars Attack!” έχοντας στο πλευρό του όλα εκείνα που θα ζητούσε κάποιος για να γυρίσει μια ταινία.

Πόσες και πόσες ταινίες δεν έχουμε δει όπου οι κακοί εξωγήινοι αποφασίζουν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους τον πλανήτη μας. Προσωπικά έχω βαρεθεί, πολύ περισσότερο γιατί στερούνται φαντασίας και πρωτοτυπίας. Δύσκολο θα μου πεις, αλλά αν δεν μπορούν να το κάνουν ας σταματήσουν να γυρίσουν τέτοιες ταινίες. Κι απ’ την άλλη, ειδικά τα τελευταία χρόνια, πόσες και πόσες δήθεν σατιρικές ταινίες έχουν βγει. Πάρα πολλές και σχεδόν καμία δεν αξίζει τον κόπο. Αν θέλετε λοιπόν αν δείτε πραγματική και ποιοτική σάτιρα, το “Mars Attack!” είναι αυτό που ζητάτε.

Όσο παιδικές κι αν φαντάζουν εκ πρώτης όψεως οι ταινίες του Tim Burton δεν στερούνται φαντασίας κι άποψης. Η κάθε μία μόνη της κι όλες μαζί συνολικά αποτελούν σημείο αναφοράς για το σύγχρονο κινηματογράφο κι ο ίδιος θα μπορούσε να θεωρηθεί δάσκαλος για τους πιο νέους και φιλόδοξους σκηνοθέτες. Μ’ ένα δυνατό cast και με προηγμένα για την αποχή του ειδικά εφέ, δημιούργησε μια σατιρική ταινία που τα είχε όλα. Δράση, χιούμορ, ακόμα και τρόμο! Κι αυτή είναι η μαγκιά του ως δημιουργός. Ότι ακόμα και σε ταινίες που υπερισχύει το κωμικό στοιχείο, υπάρχει πάντα εκείνο το χαρακτηριστικό που θα σε κάνει ν’ ανατριχιάσεις.

Και μιας κι ανέφερα τα οπτικά εφέ, πρέπει να ομολογήσω πως ίσως να έχουμε να κάνουμε με την πιο σύγχρονη τεχνολογία της εποχής. Ρεαλιστικά, αλλά ταυτόχρονα σκηνικά, διαστημόπλοια κι εξωγήινοι που αποκτούν υπόσταση. Κι όσο γελοίοι κι αν φαίνονται εκ πρώτης όψεως οι εξωγήινοι πιστέψτε με, όταν θέλουν χάρη στην αποκρουστική και περίεργη εμφάνισή τους, μοιάζουν ακόμα και τρομακτικοί.

Η αφρόκρεμα του τότε αμερικάνικου κινηματογράφου παρέλασε απ’ αυτή την ταινία και πραγματικά δεν ξέρω πιο απ’ όλους είναι πιο απολαυστικός. Έχουμε αρχικά έναν Jack Nicholson στο ρόλο του Προέδρου της Αμερικής, μια θέση που στην πραγματικότητα δεν θα μπορούσε με τίποτα να έχει, να αυτοσαρκάζεται και να τ’ αντιμετωπίζει όλα τόσο ανάλαφρα που τον κάνουν απλά ανεπανάληπτο. Ο Pierce Brosman με το αγγλοσαξονικό κι ήρεμο στυλάκι του σε κάνει να πιστεύεις ότι μάλλον αυτός προέρχεται από άλλον πλανήτη και δεν καταλαβαίνει τη συμβαίνει γύρω του, ενώ η Glenn Close είναι τραγικά αστεία με το αποσβολωμένο ύφος όπου κυκλοφορεί όλη την ώρα.

Βέβαια το ίδιο καλοί είναι κι όσοι άλλοι εμφανίζονται και παρά το γεγονός ότι είναι πάρα πολλοί, όλοι τους καταφέρνουν να ξεχωρίσουν, ακόμα και στους πιο μικρούς ρόλους, προσφέροντας συνολικά, ένα ερμηνευτικό κρεσέντο διαφορετικότητας κι υψηλής αισθητικής.

Για όσους μπορούν να δεχτούν και να κατανοήσουν την σάτιρα, το “Mars Attack!” αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. Δύσκολα να μην διασκεδάσεις κι ακόμα πιο δύσκολο να μην μαγευτείς απ’ όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν της ταινίες του Burton να ξεχωρίζουν. Πληθώρα κινηματογραφικών stars σε ρόλους έκπληξη, όμορφη απεικόνιση και παρά την κωμικότητα της υπόθεσης, δύσκολα να μην υπάρξουν εκείνες οι στιγμές θρίλερ που θα σε κάνουν ν’ αναριγήσεις.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Οι Αρειανοί Επιτίθενται
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Tim Burton
Πρωταγωνιστές: Jack Nicholson, Glenn Close, Annette Bening, Pierce Brosman, Danny De Vito, Martin Short, Sarah Jessica Parker, Jack Black, Michael J. Fox
Παραγωγή: 1996
Διάρκεια: 106’

Επίσημο site:
http://marsattacks.warnerbros.com/