Συνοπτική περίληψη του έργου:
Λίγο πριν την απογείωση ενός αεροπλάνου που θα μεταφέρει μια ομάδα μαθητών στο Παρίσι όπου πραγματοποιείται η ετήσια εκδρομή τους, ένας από τους μαθητές, ο Alex, θα δει ένα περίεργο όραμα κατά τη διάρκεια του οποίου το αεροπλάνο τινάζεται στον αέρα.
Πανικόβλητος αυτός, άλλοι πέντε μαθητές και μια δασκάλα, κατεβαίνουν από το αεροπλάνο για να διαπιστώσουν λίγη ώρα αργότερα ότι είναι οι μοναδικοί επιζώντες από την έκρηξη του αεροπλάνου που τελικά καταστρέφεται μετά την απογείωση.
Λίγο καιρό μετά, ένας - ένας οι επιζώντες αρχίζουν να πεθαίνουν κάτω από συνθήκες περίεργων ατυχημάτων. Όλα τα γεγονότα οδηγούν τον Alex στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα προμελετημένο σχέδιο θανάτου από το οποίο κανείς δε μπορεί να γλιτώσει και που θα τους φέρει αντιμέτωπους με τον Χάρο.

Προσωπική άποψη:
Ξέρω πως μπορώ να συγχύσω κόσμο, με το να εκφράσω την άποψή μου για την ταινία αυτή. Όσο και αν ίσως δυσαρεστήσω μερικούς, δεν θα πω ότι δεν μου άρεσε μόνο και μόνο για να τους ικανοποιήσω. Έχω εκφράσει κατά το παρελθόν πολλάκις τα συναισθήματα που μου προκαλούν τα teen thriller και δεν αλλάζω γνώμη, απλά θεωρώ ότι το συγκεκριμένο αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα.

Ας ξεκινήσουμε από την υπόθεση που είναι από τις πιο πρωτότυπες κι έξυπνες που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Τι έχουμε; Το γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων κυνήγι γάτας – ποντικιού. Η διαφορά με τα υπόλοιπα θριλεράκια της κατηγορίας είναι ότι ο θύτης δεν είναι κάποιος μανιακός δολοφόνος, κάποιος που μπορείς να δεις, να ζυγίσεις και ν’ αντιμετωπίσεις ως θήραμα, αλλά ο ίδιος ο θάνατος με τη σκιερή μορφή του Χάρου, ο οποίος έχει βούληση και ευρηματικότητα, που σε καταδιώκει έτοιμος να σε χτυπήσει εκεί που δεν το περιμένεις και να κόψει το νήμα της ζωής σου.

Δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε πως σαν σεναριακή ιδέα είναι κάτι παραπάνω εξωτερική. Αν μη τι άλλο, περισσότερο από κάθε τι ο άνθρωπος φοβάται τον θάνατο, πόσο μάλλον όταν κάποιος τον επιζητάει για λογαριασμό του και πόσο μάλλον όταν δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αφού ο θάνατος ποτέ δεν ξεχνά και αν έχεις χρέος απέναντί του οφείλεις να το πληρώσεις, μόνο που το τίμημα είναι πολύ ακριβό.

Σκηνοθετικά η προσπάθεια που έχει γίνει είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής –μην τρελαθούμε, δεν είναι και το “Ben Hur”-. Έχει νεύρο, ταχύτητα, συνεχή ροή χωρίς να σε βομβαρδίζει με ανούσιες πληροφορίες που απλά θα γέμιζαν το κεφάλι σου χωρίς να σε οδηγήσουν κάπου. Το κυριότερο όμως είναι το ξάφνιασμα και ο ευφάνταστος τρόπος που το χρησιμοποιεί από την έκρηξη του αεροπλάνου μέχρι και τον ατομικό θάνατο του κάθε επιζήσαντα. Άλλωστε το σενάριο είναι δικό του, κάτι που του αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια ελεύθερης έκφρασης.

Εκεί που σαν Γιώτα μπορώ να εντοπίσω τα όποια μικροπροβλήματα της ταινίας είναι σε ότι έχει να κάνει σχέση με το cast. Κάποιοι βρήκαν τους τρόπους όπου πεθαίνουν οι επιζήσαντες υπερβολικούς, όμως εγώ δεν πιστεύω κάτι τέτοιο. Αν όχι έχουμε δει, σίγουρα έχουμε ακούσει πολύ χειρότερα οπότε ποιος ο λόγος να μας φαίνεται τόσο παράλογη μια εικόνα; Αν κάτι βρήκα εγώ υπερβολικό ήταν οι εκφράσεις και οι αντιδράσεις ορισμένες φορές των πρωταγωνιστών. Τελικά κάποιος πρέπει να καταλάβει πως τέτοιες ταινίες θα τις θεωρούσαν σήμερα όλοι top αρκεί να είχαν επιλέξει κάποιο αν όχι πιο αξιόλογο, πιο δημοφιλές cast.

Συνολικά έχουμε μια πάρα πολύ αξιόλογη προσπάθεια που μόνο και μόνο λόγω της πρωτοτυπίας της και της ικανότητά της να με καθηλώσει, να με ξαφνιάσει και γιατί όχι, να με τρομάξει στιγμές-στιγμές, χωρίς ν’ απουσιάζει το απαραίτητο χωρίς υπερβολές κωμικό στοιχείο ώστε να σπάει ο πάγος, δεν μπορώ να της καταλογίσω με αυστηρότητα τις όποιες λάθος επιλογές σε θέμα ηθοποιών. Μετά το “Scream” ήταν η πρώτη και η τελευταία ταινία του είδους που κατάφερε να με κερδίσει και να με προβληματίσει όσον αφορά τον θάνατο.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Βλέπω Το Θάνατό Σου
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: James Wong
Πρωταγωνιστές: Devon Sawa, Kerr Smith, Ali Larter, Kristen Cloke, Chad Donella
Παραγωγή: 2000
Διάρκεια: 94’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0195714/
http://en.wikipedia.org/wiki/Final_Destination