Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Gracie Hart είναι πράκτορας του FBI και παρά που στη δουλειά της είναι από τους καλύτερους, στην προσωπική της ζωή η μοναξιά βασιλεύει. Η ζωή της Gracie όμως θ’ αλλάξει όταν χάριν μιας μυστικής αποστολής θα συμμετέχει στα Αμερικάνικα Καλλιστεία, με σκοπό να σταματήσει έναν περίεργο τρελό βομβιστή που απειλεί τη διοργάνωσή τους.
Όμως για να είναι πειστική η συμμετοχή της θα βάλει το χεράκι του ο Victor Melling. Οπλισμένος με ένα επιτελείο αισθητικών και άλλων ειδικών θα προσπαθήσει να μετατρέψει την Gracie σε ένα γοητευτικό πλάσμα.
Τι θα γίνει όμως όταν η πράκτορας του FBI θα ανέβει στη γέφυρα της ομορφιάς και θα χρειαστεί να συναναστραφεί με τις υπόλοιπες υποψήφιες;

Προσωπική άποψη:
Μέσα στην ιστορία του σινεμά δεν είναι λίγες οι ταινίες που έχουν καταπιαστεί με το θέμα των καλλιστείων και χωρίς να μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, οι περισσότερες από αυτές είναι κωμωδίες. Όμως το “Miss Congeniality” είναι μια απ’ αυτές που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν από το κοινό όσο λίγες, ίσως και όσο καμία άλλη αυτής της θεματολογίας. Τι το ξεχωριστό όμως είχε και κέρδισε τις εντυπώσεις;

Κατ’ αρχήν το σενάριο έχει ως βάση της μια ιδιαίτερη και ευχάριστα πρωτότυπη νότα. Η κεντρική ηρωίδα δεν είναι το κακόμοιρο κοριτσάκι που θέλει απεγνωσμένα τη νίκη, ούτε η σκύλα ανταγωνίστρια που θα κάνει τα πάντα για να της την πάρει μέσα απ’ τα χέρια. Είναι ένα σκληροτράχηλο θηλυκό, με σχεδόν μηδενικό ίχνος οιστρογόνων και που η μοναδική περίπτωση να ρίξει κάποιον άντρα είναι με τρικλοποδιά. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον δε έρχεται όταν θα πρέπει να τη μεταμορφώσουν σ’ ένα sexy θηλυκό, όπου στο πέρασμά του θα γύριζαν κεφάλια.

Ο Donald Petrie διασκέδασε με τα γυρίσματα της ταινίας και αυτό είναι φανερό ακόμα και στον πιο αδιάφορο επί του θέματος. Το αρκετά καλό χιούμορ της ταινίας, συνδυάζεται με ένα ανάλαφρο είδος αγωνίας και γρήγορη πλοκή, όπου τα απρόσμενα και μη ευτράπελα αν μη τι άλλο σε διασκεδάζουν. Ακόμα και οι χαρακτήρες που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να φάνταζαν αδιάφοροι, εδώ αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δίνοντας την αίσθηση των ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Η Bullock, αν και μας έχει συνηθίσει σε ρόλους όπου είναι ευθύς εξαρχής το sexy θηλυκό, έχει ν’ αντιμετωπίσει μια πρόκληση. Να παραστήσει σε σκληροτράχηλη πράκτορα και υιοθετώντας την ψυχολογία και τα κακά, αρσενικά της κουσούρια, να μεταμορφωθεί σε Barbie, χωρίς όμως να χάσει τα χαρακτηριστικά της αρχικής της φύσης, καθώς αυτά είναι που προκαλούν τη δυσκολία στο να στηθεί ρεαλιστικά το όλο εγχείρημα. Υπάρχουν βέβαια οι στιγμές εκείνες όπου η αμηχανία της είναι εμφανής, αλλά μιλάμε για κωμωδία και όχι για καμιά υπερπαραγωγή.

Αυτός όμως που είναι απόλυτα απολαυστικός και κερδίζει τις εντυπώσεις είναι ο Michael Caine. Δίνοντας ουσία στον ρόλο του Victor Melling, μαγεύει ως ο gay υπεύθυνος καλλιστείων για τη μεταμόρφωση της Bullock. Αλλά Michael είναι αυτός, δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο. Αντίθετα βέβαια, ο Benjamin Bratt στο ρόλο του συνάδερφου πράκτορα, μοιάζει αρκετά περιορισμένος, μην έχοντας χώρο ν’ αναπνεύσει και να δείξει κάτι το διαφορετικό.

Μια ταινία που μπορεί να μην είναι το κωμικό αριστούργημα του αιώνα όπως παρουσιάστηκε από μερικούς, αλλά μια ευχάριστη κι ανάλαφρη κωμωδία που θα σας κάνει να περάσετε ευχάριστα, χωρίς όμως να προσφέρει το εξωπραγματικό εκείνο στοιχείο που θα εντυπωσιάσει. Καλές ερμηνείες, γρήγορη και χαρούμενη σκηνοθεσία με μια δόση υπερτονισμού στα χρώματα και στους φωτισμούς. Αν δεν την έχετε δει, δεν χάνεται τίποτα να την νοικιάσετε, αν και τα κανάλια την παίζουν συχνά πυκνά!
Βαθμολογία 6,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Μις Με Το Ζόρι
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Donald Petrie
Πρωταγωνιστές: Sandra Bullock, Benjamin Bratt, Candice Bergen, Marc Lawrence, Michael Caine
Παραγωγή: 2000
Διάρκεια: 109’

Επίσημο site:
http://www2.warnerbros.com/misscongeniality/theatrical.html