Συνοπτική περίληψη του έργου:
Παραμονή πρωτοχρονιάς και το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο Poseidon ταξιδεύει στον Βόρειο Ατλαντικό μεταφέροντας περισσότερους από 1000 επιβάτες, που αναμένουν διασκεδάζοντας την έλευση του νέου χρόνου.
Ξαφνικά ένα τεράστιο κύμα ύψους 100 μέτρων θα κτυπήσει το σκάφος, με συνέπεια να το αναποδυγυρίσει, σκορπώντας τον τρόμο και τον πανικό στον κόσμο.
Με τον χρόνο να κυλά αμείλικτος σε βάρος τους, οι επιζώντες πρέπει να βρουν τρόπο να βγουν στην επιφάνεια.

Προσωπική άποψη:
Το “Poseidon” αποτελεί remake της ταινίας του 1972 "The Poseidon Adventure", μιας εξαιρετικής περιπέτειας, που κέρδισε κριτικούς και θεατές και προτάθηκε για αρκετά βραβεία Oscars. Ακολουθώντας λοιπόν μια ήδη επιτυχημένη συνταγή, ο Petersen επιχείρησε ν’ αναβιώσει τον μύθο του Ποσειδώνα και να γευτεί κι εκείνος τη δανεική επιτυχία. Το θέμα είναι όμως αν και κατά πόσο τα κατάφερε.

Ο Petersen είναι γνωστός για ταινίες του είδους. Του αρέσει καθώς φαίνεται να σπέρνει την καταστροφή και τον όλεθρο. Οπότε είχε μια κλασσική συνταγή στα χέρια του την οποία και προσπάθησε ν’ αναπλάσει. Για να το πετύχει κανείς αυτό πρέπει σαν εναρκτήρια βάση να πάρει ένα αεροπλάνο, ένα βαπόρι, ένα σπίτι, κάποιον χώρο εν πας περιπτώσει που θα γίνει λαμπόγυαλο προς χάριν της δράσης. Έπειτα ακολουθεί μια φυσική καταστροφή τέτοιου μεγέθους, που πρέπει να είσαι απίστευτα γκαντέμης για να σου τύχει, καθώς συμβαίνει μια φορά στα χίλια χρόνια. Στη συνέχεια, εκατοντάδες αθώα θύματα ξεψυχάνε με συνοπτικές διαδικασίες και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου. Ανάμεσά τους όμως υπάρχουν οι επονομαζόμενοι κωλόφαρδοι. Είναι εκείνοι που κατάφεραν να γλιτώσουν απ’ την πανωλεθρία και τώρα παλεύουν για τη ζωή τους. Φυσικά κάποιοι απ’ αυτούς χάνονται στη διαδρομή αλλά έτσι είναι, η επιβίωση θέλει θυσίες.

Η ταινία, εν αντιθέσει με αυτή του 1972, εστιάζει στις σκηνές δράσης και στα ψεύτικα οπτικά εφέ, παρά στους χαρακτήρες και στην ψυχολογία τους και πως αυτή μεταλλάσσεται από την στιγμή της καταστροφής και μετά. Και πες ότι κάποιος είναι fan των περιπετειών αυτών και εστίαζε μόνο στην καταστροφή και τίποτα άλλο, πώς να μην απογοητευτεί όταν τα εφέ που χρησιμοποιούνται είναι τόσο ψεύτικα και παλαιομοδίτικα, που κάνουν την περιπέτεια του 1972 να φαντάζει ακόμα πιο πρωτοποριακή και ρεαλιστική για την αποχή την οποία και γυρίστηκε.

Κι ενώ δεν είναι λίγοι οι διάσημοι πρωταγωνιστές που περνάνε από την οθόνη μας, οι χαρακτήρες είναι τόσο στερεότυποι που προσωπικά μου φάνηκαν παγερά αδιάφορη και σε καμία περίπτωση δεν κατάφερα να ταυτιστώ μαζί τους. Ένας τσουρόμαγκας που δεν μασάει τίποτα, ένας πρώην ήρωας πολέμου που τώρα κυριεύεται από την λογική, ένας ομοφυλόφιλος, μια λαθρεπιβάτης, ένα νεαρό ζευγάρι, ένας που δεν αντέχει την πίεση κι είναι πρόθυμος να πεθάνει απ’ το να βασανίζεται και μια μάνα με το παιδί της συμπληρώνουν τις τραγικές φιγούρες. Μέσα στην πρωτοτυπία, μην μου πείτε! Α… και μην έχετε καμία αμφιβολία! Ο καλός μπαμπάς, παρά που δεν χωνεύει τον μούργο που φυστικώνει την κόρη του, θα θυσιαστεί για να μην πληγωθεί η κορούλα του. Μας τα είπε και ο Willis αυτά στο παρελθόν και δεν μασήσαμε! Όπως καταλαβαίνεται, από άποψη ερμηνειών δεν είχαμε κάτι ν’ αποσπάσουμε και σίγουρα δεν έφταιγαν οι έρημοι πρωταγωνιστές γι’ αυτό.

Το αποτέλεσμα είναι ένα και δεν αλλάζει. Το “Poseidon” είναι μια αρπαχτή που μόνο ως τηλεταινία θα μπορούσε να πλασαριστεί για να μην την θάψω. Αδιάφοροι χαρακτήρες, κλισέ ατάκες δίχως νόημα και ουσία, μια πανωλεθρία από άθλια οπτικά εφέ, συμπληρώνουν το καρέ μιας ταινίας που για να την δεις και να σου αρέσει μάλλον πρέπει να είσαι πιωμένος. Προτιμήστε καλύτερα την εκδοχή του 1972, που πραγματικά αποτελεί μια εξαιρετικά περιπέτεια με έντονο συναισθηματικό υπόβαθρο και χαρακτήρες με προσωπικότητα, που στην διάρκεια τους ταξιδιού θα σας κάνουν να λυγίσετε.
Βαθμολογία 3/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Poseidon
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Wolfgang Petersen
Πρωταγωνιστές: Josh Lucas, Kurt Russell, Jacinda Barrett, Richard Dreyfuss, Jimmy Bennett, Emmy Rossum, Mike Vogel, Mia Maestro
Παραγωγή: 2006
Διάρκεια: 99’

Επίσημο site:

http://www2.warnerbros.com/poseidon/