Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Gail, ειδική στο rafting, παίρνει την οικογένεια της για να κατέβουν όλοι μαζί το ποτάμι που περνάει από το εξοχικό τους και να κάνουν εκεί τις διακοπές τους.
Στη διαδρομή συναντούν δυο άντρες που δείχνουν να δυσκολεύονται να χειριστούν το φουσκωτό και ζητούν τη βοήθεια της.
Πρόθυμη η Gail τους παίρνει μαζί, αλλά στη πορεία η οικογένεια ανακαλύπτει ότι οι δύο άντρες είναι ένοπλοι ληστές, που τελικά τους αναγκάζουν με την απειλεί των όπλων, να τους κατεβάσουν μέχρι το τέλος του ποταμού για να μπορέσουν να βρουν τους συνεργούς τους.
Το ταξίδι της οικογένειας έχει πλέον καταστραφεί αφού τώρα ανησυχούν για τις ίδιες τους τις ζωές.

Προσωπική άποψη:
Αν δεν μπορώ να πω ότι αυτή η ταινία είναι από εκείνες τις περιπέτειες που μου αρέσουν, τότε σίγουρα μπορώ να πω ότι είναι από εκείνες που τις βλέπω ευχάριστα. Άλλωστε το να παρακολουθείς την εξέλιξη της δράσης σε ένα φυσικό και άγριο τοπίο, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον και αναζωογονητικό, απ’ το να βλέπεις ανθρωποκυνηγητά και πιστολίδια στους βρώμικους δρόμους της πόλης. Κάπου έχουμε βαρεθεί και νομίζω με το δίκιο μας.

Ο Hanson ξεκινάει ως απλός παρατηρητής των ηρώων, που δεν κάνουν εξ’ αρχής φανερές τις προθέσεις τους. Όσο η ώρα περνάει βέβαια και το σκηνικό διαφοροποιείται, αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο κινείται η κάμερα και από απλός παρατηρητής, μετατρέπεται σε νευρικό καθοδηγητή. Και στην τρελή αυτή πορεία όπου δεν ξέρεις ποιος θα επιζήσει και ποιος όχι, θέτει ερωτήματα γύρω από την ίδια μας την φύση, από τις αποφάσεις και από τον τρόπο σκέψης μας που μας οδηγεί σε αυτές.

Η φυσική ομορφιά από την ώρα που ξεκινάει η περιπλάνηση στον ποταμό είναι πραγματική εντυπωσιακή. Όσο δε το ταξίδι προχωράει και οδηγείται σε πιο επικίνδυνα μονοπάτια, οι εικόνες από τις απότομες διακλαδώσεις του ποταμού που ολοένα αγριεύει και τα ψηλά, απόκρημνα και καταπράσινα βουνά τον πνίγουνε, νιώθεις να κυριεύει κι εσένα το συναίσθημα εκείνο που οδήγησε τους ήρωες εκεί που τους οδήγησε.

Η Meryl Streep δεν χρειάζεται συστάσεις, δεν χρειάζεται διθυράμβους! Είναι ίσως η καλύτερη εν ζωή ηθοποιός, κάτι που έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο χώρο. Ακόμα και τον πιο μικρό, τον πιο αδιάφορο κινηματογραφικά ρόλο, καταφέρνει να τον μετατρέψει σε ένα μικρό κόσμημα της υποκριτικής τέχνης. Η ευτυχία που μετατρέπεται σε φόβο, ο φόβος που μετατρέπεται σε απελπισία και η απελπισία που γίνεται μια ύστατη προσπάθεια επιβίωσης, όλα, αποτυπώνονται σε κάθε γραμμή του προσώπου της, προσφέροντας σε ολόκληρη την ταινία κάτι το ξεχωριστό.

Ο Kevin Bacon μας έχει συνηθίσει σε ρόλους κακών αγοριών και αυτή την φορά δεν ξεφεύγει από τις συνήθειές του αυτές. Ωστόσο, αν και κάπου θεματάκι καταντάει μονότονο, δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός πως τέτοιοι ρόλοι του πάνε γάντι και ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος της υποψηφιότητάς του για Χρυσή Σφαίρα τη χρονιά εκείνη, άσχετα απ’ το να δεν κατάφερε να την κερδίσει. Όμως και οι David Strathairn και John C. Reilly, στους ρόλους του γιάπη συζύγου της Gail και του συνεργάτη του Wade αντίστοιχα, αποδίδουν λειτουργικά, εκφράζοντας ένα όμορφα δεμένο κι αρμονικό σύνολο.

Ο Hanson δημιούργησε μια ταινία περιπέτειας, όχι τόσο για να εστιάσει στη δράση, αλλά για να καταφέρει να συνδέσει τον συντηρητισμό με τον οποίο αντιμετωπίζονται η έννοια της φύσης και της οικογένειας, για να δείξει πόσο εύκολα οι θεσμοί καταρρίπτονται και διαφοροποιούνται, για να μας φέρει αντιμέτωπους με τα κενά μέσα μας που δεν αντιλαμβανόμαστε, για να μας δείξει πόσο διαφορετικοί γινόμαστε μπροστά στον κίνδυνο και στον φόβο.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Άγριος Ποταμός
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Curtis Hanson
Πρωταγωνιστές: Meryl Streep, Joseph Mazzello, Stephanie Sawyer, David Strathairn, Kevin Bacon, John C. Reilly, Benjamin Bratt
Παραγωγή: 1994
Διάρκεια: 108’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_River_Wild
http://www.imdb.com/title/tt0110997/