Συνοπτική περίληψη του έργου:
Πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας. Η τεχνολογία έχει προοδεύσει αφάνταστα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα ανθρώπινα αισθήματα.
Ο Richard Martin αγοράζει για την οικογένειά του ένα δώρο, το νέο ρομπότ τύπου NCR 114. Ένα ανδρείκελο οικιακής χρήσης, προγραμματισμένο να κάνει δουλειές του σπιτιού. Το νεαρότερο παιδί της οικογένειας δίνει στο ρομπότ το όνομα Andrew. Καθώς όμως ο Andrew αρχίζει να αισθάνεται και να σκέφτεται δημιουργικά, η οικογένεια Martin δεν αργεί να συνειδητοποιήσει ότι έχει μέσα στο σπίτι της κάτι παραπάνω από ένα συνηθισμένο ρομπότ.
Όσο τα χρόνια περνάνε, ο Andrew ποθεί όλο και περισσότερο να μετατραπεί σε άνθρωπο, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο, θυσιάζοντας ακόμα και την αθανασία του για να του αναγνωριστεί αυτό το δικαίωμα.

Προσωπική άποψη:
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Isaac Asimov, το “Bicentennial Man” δεν είναι μόνο μια απλή ιστορία επιστημονικής φαντασίας, απ’ αυτές που βλέπουμε σωρηδόν κατά καιρούς στις αίθουσες. Είναι μια ταινία που περισσότερο από το να μας παρουσιάσει τη ζωή στο μέλλον, έχει σκοπό να μας δείξει πως όσο χρόνια κι αν περάσουν, ο κάθε θεωρητικά παρείσακτος για μια κοινωνία, θα προσπαθεί να ενταχτεί στο σύνολο, ακόμα κι αν εκείνο τον απορρίπτει, όχι από γόητρο, αλλά από συναισθηματική και ψυχολογική ανάγκη.

Ο Andrew είναι ένα ανδρείκελο, προγραμματισμένο να εκτελεί εντολές. Παράλληλα όμως αναπτύσσει δική του, ανεξάρτητη σκέψη, βούληση, κάτι που τον κάνει ν’ αναζητήσει την ελευθερία του. Η αναζήτηση της προσωπικής του αλήθειας θα τον οδηγήσει σε ένα μακρύ ταξίδι που ως αποτέλεσμα θα έχει να θελήσει να γίνει άνθρωπος. Αφού μπορεί να έχει αισθήματα, θέλει και να μπορεί να τα μοιραστεί, να τα δείξει σε κάθε της έκταση, να πάψει να είναι μόνος, αλλά συντροφιά πραγματικά με κάποιον στο πλευρό του ακόμα κι αν το τίμημα είναι ακριβό.

Ο Chris Columbus είναι από εκείνους του σκηνοθέτες που έχει αποδείξει, πως με κεντρικό άξονά του το φανταστικό, που όμως τίποτα δεν αποκλείει μια μελλοντική πραγματικότητα, μπορεί να πλάσσει και τελικά να δημιουργήσει απ’ τα πιο όμορφα παραμύθια, τόσο σε αισθητικό, όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Δίνει στην εξέλιξη τον απαραίτητο χρόνο, χωρίς να βιάζει ή να πιέζει τα πράγματα. Παρακολουθούμε λοιπόν την εξέλιξη της ζωής του Andrew και ταυτόχρονα την τεχνολογική και πολιτισμική εξέλιξη ενός ολόκληρου πλανήτη, κάτι που αποδίδεται με τρόπο μοναδικό, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται ουσιαστικά για μια αναπαράσταση της πραγματικής εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη μας.

Όσο και αν με ενοχλεί η ταύτιση ηθοποιών με συγκεκριμένο μοτίβο ρόλων, ο Robin Williams αποτελεί μια τόσο συμπαθητική και ξεχωριστή περίπτωση, που το προαναφερθέν παράπτωμα περνάει απαρατήρητο. Έχει γεννηθεί για να παίζει αστείους, τρυφερούς και συναισθηματικούς ταυτόχρονα ρόλους και αυτό δεν αλλάζει. Δίνει ζωή κι αισθήματα στον χαρακτήρα του Andrew με έναν τρόπο τόσο μοναδικό, όπως μονάχα εκείνος ξέρει και μπορεί, κάτι που σε κάνει να μην μπορείς να σκεφτείς τίποτα αρνητικό για εκείνον.

Όμως και η Embeth Davidtz στέκεται επάξια δίπλα του, με μια παρουσία αέρινη και όμως ταυτόχρονα επιβλητικά αριστοκρατική. Μπορεί να μην αποτελεί την φαντασίωση των περισσότερων ανδρών, είναι όμως στην πραγματικότητα, ένα πραγματικό δείγμα ψυχικής ομορφιάς, από εκείνα που χρειαζόμαστε πραγματικά δίπλα μας για να μπορούμε να αισθανθούμε ολοκληρωμένοι.

Τι να την κάνεις την αθανασία αν δεν έχεις με ποιον να την μοιραστείς; Αυτό μάλλον θα σκέφτηκε και ο Andrew, που μέσα από ένα μακρύ ταξίδι αναζήτησης απαντήσεων και γνώσεων, κατάλαβε αυτό που βαθιά μέσα του πίστευε εξ’ αρχής. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ζεις, να αποκτάς εμπειρίες, ακόμα κι αν κάποιες από αυτές πληγώνουν, μα πάνω απ’ όλα να μπορείς να νιώθεις, να πονάς, να αγαπάς και να έχεις κάποιον δίπλα σου που να σε καταλαβαίνει και να σε νιώθει. Όσο πιο πολύ νιώθουμε παρείσακτοι, τόσο πιο πολύ επιζητάμε να ενταχτούμε στο σύνολο. Τόσο πιο πολύ ανάγκη το έχουμε, αφού μας πληγώνει το να μην μας αναγνωρίζουν το δικαίωμα εκείνο που σε άλλους είναι αναμφισβήτητο γεγονός.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Άνθρωπος Των Δύο Αιώνων
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Chris Columbus
Πρωταγωνιστές: Robin Williams, Sam Neill, Embeth Davidtz, Wendy Crewson, Hallie Kate Eisenberg
Παραγωγή: 1999
Διάρκεια: 126’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bicentennial_Man_(film)
http://www.imdb.com/title/tt0182789/