Προσωπική άποψη:
Και συνεχίζοντας το παραλήρημα που μου προκάλεσε το “Twilight” θα ήθελα να κάνω μια αναφορά και στο άλλο soundtrack της ταινίας. Πέραν του ορχηστικού score λοιπόν, δια χειρός Burwell, κυκλοφορεί κι ένα δεύτερο, το οποίο θα μπορούσαμε να εντάξουμε στην κατηγορία του πανκ, εναλλακτικού ροκ. Όπως αντιλαμβάνεστε από την περιγραφή, προφανώς ακολουθεί πιο μοντέρνα γραμμή απ’ αυτή του score και κατά συνέπεια, απευθύνεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν σας λοιπόν την παραπάνω αναφορά, δεν πρέπει να προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι το cd εκτινάχτηκε στο νούμερο ένα των πωλήσεων στην Αμερική και πως τα τραγούδια που το απαρτίζουν, είναι απ’ τα πιο πολυπαιγμένα το τελευταίο διάστημα στο αμερικανικό MTV. Άλλωστε, το μουσικό αυτό είδος είναι εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη πέραση στις μέρες μας, πόσο μάλλον όταν έχεις στο δυναμικό σου μερικά απ’ τα πιο δυνατά μουσικά ονόματα του χώρου.

Τα τραγούδια ακούγονται όλα κατά την διάρκεια της ταινίας, απλά στην πλειοψηφία τους, εντάχτηκαν μόνο στο μουσικό σκέλος και όχι στο στιχουργικό. Κατά συνέπεια, ακούγοντας το cd κάποιος, θα έπρεπε να είναι πολύ παρατηρητικός κατά την θέαση της ταινίας για να θυμηθεί σε ποιο σημείο και πότε ακριβώς άκουσε το καθένα απ’ αυτά.

Ίσως βέβαια μπορέσει πιο εύκολα, Μιλώντας πάντα κινηματογραφικά, να ξεχωρίσει τα bonus tracks που κυκλοφορούν στην ψηφιακή έκδοση, τα οποία και είναι τα "Let Me Sign", ένα δωράκι για τους φίλους του Robert Pattinson γραμμένο απ’ τους Marcus Foster και Bobby Long, εν αγνοία του, το "La Traviata" του Giuseppe Verdi, από τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου (αν θυμάστε το γεύμα στο σπίτι του Edward) και το "Clair de Lune" του Claude Debussy από την APM Orchestra.

Εκτός όμως από το extra “Let Me Sign”, οι φανατικοί θαυμαστές του Pattinson θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις μουσικές του ικανότητες και στο τραγούδι “Never Think”, το οποίο όχι μόνο τραγουδάει, αλλά έχει γράψει με την συμβολή του Sam Bradley. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Robert πριν την ηθοποιία ασχολήθηκε με το modeling (δεν με εκπλήσσει), ενώ παίζει κιθάρα και πιάνο και συνθέτει δικιά του μουσική. Σκεπτόμενη λοιπόν η Hardwicke ότι ο Edward έγραψε ένα τραγούδι για την Bella, ίσως θα ήταν ωραίο να κάνει και ο Robert το ίδιο. Τελικά το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο cd αν και τη θέση του στην ταινία πήρε το ορχηστικό “Bella’s Lullaby”.

Από τα υπόλοιπα κομμάτια, αυτό που μπορεί κάποιος εύκολα να ξεχωρίσει είναι οι ηλεκτρονικοί ήχοι των keyboards και της κιθάρας, που συντονίζει τον άλλοτε γρήγορο και άλλοτε αισθησιακό ρυθμό των τραγουδιών. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες, οι πιο νεολαίοι και θαυμαστές τους, δεν θα δυσκολευτούν να ξεχωρίσουν τους πιο... φασαριόζηδες Linkin Park και οι πιο... μοντέρνοι ποιοτικοί τους Paramore. Κατά συνέπεια, τo περίεργα αισθησιακό και παθιασμένο “Decode”, συγχρονισμένο στα ρεφρέν από έντονα ντραμς και το περιέργως, καθότι δεν το συνηθίζουν, χαλαρό, ποπ-ροκ “Leave Out All The Rest” να ξεχωρίζουν από το πρώτο κι όλας άκουσμα.

Συμπαθέστατο και το “Tremble for My Beloved”, με μια εντυπωσιακή ηλεκτρονική έναρξη, χαρακτηριστικό σκέλος αρκετών σκηνών της ταινίας, με μυστήριο κι αισθησιακό, αν και ο τίτλος είναι παραπλανητικός, καθώς να φανταζόμασταν πιθανότατα κάτι λιγότερο χαριτωμένο. Σε πιο χαλαρούς κι αισθησιακούς ρυθμούς, κάτι που θα μπορούσε εύκολα να παραπέμψει σε πιο προκλητικές σκηνές, το “Eyes On Fire”, θα αγγίξει τις πιο ερωτογενείς σας ζώνες, ενώ για τους πιο ονειροπόλους που πιστεύουν στη μία και πραγματική αγάπη προτείνουμε το "Flightless Bird, American Mouth" (επειδή πολλοί ρωτήσατε είναι το τραγούδι που χορεύει το νεαρό ζευγάρι στο κιόσκι του κήπου).

Σε ότι έχει να κάνει με τα υπόλοιπα κομμάτια, σίγουρα είναι αρκετά συμπαθητικά, χωρίς όμως να ξεχωρίζεις ή να θυμάσαι έντονα κάποιο. Μάλλον θα δώσετε μεγαλύτερη σημασία σε αυτά που επισημάνθηκαν είτε ανήκετε στην κατηγορία των πιο ρομαντικών που θα προτιμήσουν το αισθησιακό μέρος του soundtrack, είτε ανήκετε στους πιο μοντέρνους, που θα προτιμήσουν πιθανότατα κάτι πιο δυναμικό ή θεωρητικά τουλάχιστον πιο ανάλαφρο.

Το cd φέρει το πιο δημοφιλές πλέον poster της ταινίας ως εξώφυλλο, ενώ στο εσωτερικό του είναι σαφώς πιο πλούσιο από εκείνο του score με φωτογραφίες από την ταινία και τους στίχους των τραγουδιών. Ωστόσο, κυκλοφορεί στο Internet και μια ειδική έκδοση, που το χρώμα δεν παίζει μόνο στην παλέτα του μαύρου, αλλά συνδυάζεται με ένα μη χτυπητό κόκκινο, και φωτογραφίες σαν σε κάδρα, εξαιρετικά προσεγμένο και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ένα αρκετά καλό και συγκροτημένο cd ως σύνολο που όμως ξανατονίζω, δεν απευθύνεται πιθανότατα σε όλες τις ηλικίες ή τουλάχιστον σε όλα τα γούστα. Αν είστε πιο κλασσικοί, περιοριστείτε στο score. Αν όχι και σας αναζωογονούν οι πιο ροκ, εφηβικοί ρυθμοί τότε δοκιμάστε το.
Βαθμολογία 8/10

Track list:
1. Supermassive Black Hole - Muse (3.29)
2. Decode - Paramore (4.22)
3. Full Moon - The Black Ghosts (3.50)
4. Leave Out All the Rest - Linkin Park (3.20)
5. Spotlight Twilight Mix - Mute Math (3.20)
6. Go All the Way (Into the Twilight) – Daniel Newman & Perry Farrell (3.27)
7. Tremble for My Beloved - Collective Soul (3.53)
8. I Caught Myself - Paramore (3.55)
9. Eyes On Fire - Blue Foundation (5.01)
10. Never Think - Robert Pattinson (4.29)
11. Flightless Bird, American Mouth - Iron & Wine (4.00)
12. Bella's Lullaby - Carter Burwell (219)

Ταυτότητα CD:
Παραγωγή Δίσκου: Alexandra Patsavas and Paul Katz
Είδος: Soundtrack
Έτος Παραγωγής: 2008
Εταιρεία Παραγωγής: Atlantic Records
Εταιρεία Διανομής: Rimutaka Music Publishing
Διάρκεια: 45:30’
Αριθμός Δίσκων: 1