Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Kiki Harrison είναι η αδελφή και αφοσιωμένη βοηθός της ματαιόδοξης σούπερ στάρ, Gwen Harrison. Η ζωή στη σκιά της πανέμορφης αδελφής της ήταν ποτέ εύκολη για την Kiki.
Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα δυσκολότερα, καθώς δέχεται να μεσολαβήσει με την παρότρυνση του βετεράνου αντζέντη Lee Phillips, προκειμένου η Gwen να επανασυνδέσει με τον εν διαστάσει σύζυγο και συμπρωταγωνιστή της, Eddie Thomas, για μια τελευταία κοινή εμφάνιση.
Ένας κρυφός έρωτας, κάμερες που καραδοκούν παντού και μια σειρά απο σκανδαλιστικές αποκαλύψεις, όμως, θα ανατρέψουν όλες τις ισορροπίες.

Προσωπική άποψη:
Όσοι νομίζατε πως θα παρακολουθήσετε μια σατιρική ματιά στον χλιδάτο και υπερφωτισμένο κόσμο της showbiz, ήσασταν βαθιά νυχτωμένοι. Ενώ ο Roth είχε στα χέρια του μια πολύ καλή ευκαιρία να σατιρίσει όσο πιο καυστικά μπορούσε τον illustration κόσμο της αμερικάνικης showbiz, καταφεύγει σε φτηνές και εύκολες λύσεις που ναι μεν κερδίζουν την συμπάθεια του θεατή, όμως δεν καταφέρνουν να κερδίσουν τον ενθουσιασμό του, όπως ίσως θα μπορούσε.

Ένα δημοφιλές ζευγάρι που χωρίζει, ένα πολυαγαπημένο ζευγάρι της Χολιγουντιανής κοσμικής ζωής που ο κόσμος λατρεύει όχι για την πραγματική του εικόνα, αλλά για την άλλη, την λαμπερή, την λουσμένη στα φώτα που προβάλλεται μέσω των κινηματογραφικών τους εμφανίσεων. Το τέλειο κινηματογραφικό ζευγάρι που στην πραγματικότητα δεν έχει κανένα κοινό σημείο επαφής, το ζευγάρι εκείνο που πολλά άλλα θα ήθελαν να του μοιάσουν και ο χωρισμός τους φαντάζει ιεροσυλία. Είναι γιατί αρέσει στο κοινό να ζει μέσα από το παραμύθι της τέλειας σχέσης με το χρυσό περιτύλιγμα, ζώντας μια πραγματικότητα που δεν μπορεί ή γιατί απλά αυτό επιβάλλουν τα μέσα;

Ο κόσμος μέσα στον οποίο ζουν και κινούνται οι ήρωες, τόσο ο προσωπικός όσο και εκείνος της δημόσιας προβολής τους με σκοπό την προώθηση της ταινίας και της καριέρας τους, μοιάζει τόσο φανταχτερά ψεύτικος, προσπαθώντας να δείξει μια λαμπερή πλευρά του Hollywood που δεν υφίσταται. Και αυτό δεν θα ήταν απαραίτητα κακό, αν φρόντισαν να το πλασάρουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιδεικνύεται απλά το έντονο χρώμα και η λάμψη, αλλά η ψευτιά κάτω απ’ τον υλισμό. Το σενάριο δια χειρός Billy Crystal, έχει κάποιες πολύ καλές, κωμικές και ταυτόχρονα καυστικές ατάκες, που χάνουν όμως την δηλητηριώδη διάθεσή τους, όσο η υπόθεση προχωράει και τείνει να γίνει περισσότερο ρομάντζο.

Φαίνεται πάντως πως το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της παραγωγής αναλώθηκε σε μεγάλες αμοιβές ενός cast, τόσο δημοφιλούς που θα έφερνε τον αναμενόμενο κόσμο στις αίθουσες. Κι ενώ ένα σωρό λεφτά δαπανήθηκαν πάνω σε αυτή την φιλοσοφία, φαίνεται πως ο σκηνοθέτης δεν έδωσε όση βάση χρειαζόταν για αναπτύξει τους ήρωές του, που όχι απλά φαντάζουν πεζοί, αλλά ώρες-ώρες γίνονται θύματα ενός εξευτελισμού που δεν νομίζω πως θα επέλεγαν αν είχαν την δυνατότητα.

Η Catherine Zeta-Jones έχει τις καλές της στιγμές, οι οποίες όμως κυρίως έχουν να κάνουν με το εντυπωσιακό του παρουσιαστικού της και τα κοντινά μονοπλάνα που της προσφέρει ο σκηνοθέτης, παρά με την ερμηνευτική της ικανότητα. Ο John Cusack μοιάζει να είναι ο περισσότερο ευνοημένος, γιατί παρά τις όποιες γελοίες στιγμές του ρόλου του καταφέρνει να στέκεται όσο μπορεί αξιοπρεπής και συμπαθής, σε σημείο να τον λυπόμαστε ορισμένες φορές. Στον αντίποδα η Julia Roberts που σε κάνει να απορείς με το πώς δέχτηκε να την παρουσιάσουν κατ’ αυτόν τον χλευαστικό τρόπο, όχι σεναριακά, αλλά κινηματογραφικά, αφού κάθε της πλάνο δεν θυμίζει παρά σκιά του εαυτού της μεγάλης star.

Ο Roth δυστυχώς άρπαξε μια καλή ευκαιρία την οποία όμως προς χάριν της συμπάθειας και της μαζικής προσέλευσης του κοινού στις αίθουσες την άφησε να πάει ανεκμετάλλευτη. Το “America’s Sweethearts” είναι μια ταινία που ακροβατεί ανάμεσα στην ρομαντική κομεντί και στην καυστική σάτιρα, όμως τελικά, δεν καταφέρνει να σταθεί σε καμία απ’ τις δύο πλευρές, αποκτώντας ξεκάθαρη ταυτότητα. Κατά συνέπεια, δεν είναι το δυνατό χαρτί που θα θέλαμε για να ξεχωρίσει, αλλά ακόμα μια ταινία από εκείνες που ναι μεν παρακολουθείται ευχάριστα μαζί με φίλους ή το έτερον ήμισυ, αλλά δεν θα σας μείνει αλησμόνητη.
Βαθμολογία 6/10

Ταυτότητα ταινίας:

Ελλ. τίτλος: Το Ζευγάρι Της Χρονιάς
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Joe Roth
Πρωταγωνιστές: Julia Roberts, Catherine Zeta-Jones, John Cusack, Billy Crystal, Hank Azaria
Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 102’

Επίσημο site:
http://www.americas-sweetheart.co.uk/