Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ένας νεαρός ιπποκόμος, ο William, στην Γαλλία του 14ου αιώνα, μετά τον ξαφνικό θάνατο του αφέντη του θα ξεκινήσει το ταξίδι για την δόξα δοκιμάζοντας την τύχη του στις κονταρομαχίες.
Στο ταξίδι αυτό θα έχει συντροφιά τους δυο συναδέλφους του. Ο δρόμος για την καταξίωση, όμως, είναι δύσκολος, αφού ο William δεν κατάγεται από αριστοκρατική οικογένεια.
Ο νεαρός άνδρας θα πείσει τον Chaucer, έναν άγνωστο συγγραφέα, να πλαστογραφήσει γενεαλογικά έγγραφα παρέχοντας του μια νέα ταυτότητα που τον παρουσιάζει ως ιππότη.
Σαν ευγενής πλέον, ο William θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι είναι ένας άξιος ιππότης στο διαγωνισμό κονταρομαχίας, όπου θα συναντήσει μεταξύ άλλων και τον έρωτα.

Προσωπική άποψη:
Υπάρχουν ορισμένες κινηματογραφικές παραγωγές που δεν μπορείς να καταλάβεις, ούτε να εξηγήσεις επακριβώς ποιο είναι το νόημά τους. Κι ενώ προσπαθούν μάταια να αποδείξουν στον θεατή ότι έχουν ως αυτοσκοπό να σατιρίσουν ή ακόμα χειρότερα, να καυτηριάσουν τα σύγχρονα στερεότυπα, εισάγοντάς τα σε μια εποχή όπου μόνο γελοία μπορούν να φαντάζουν, τελικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να βυθίζονται σε μια άθλια δίνη.

Ο σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών “Conspiracy Theory”,” L.A. Confidential” και “Blood Work”, ενώ κάτι προσπάθησε να πει για μια ακόμα φορά στο κοινό, κατά πάσα πιθανότητα, αδυνατούσε τελικά να βρει τον κατάλληλο τρόπο για να το κάνει. Με απλότητα και αμεσότητα, εισήγαγε στην μεσαιωνική εποχή το σήμα της Nike και μουσική επένδυση, διασκευασμένη βέβαια, των πολυλατρεμένων Queen, σε μια προσπάθεια, κατά πάσα πιθανότητα, να δημιουργήσει μια ιδιόρρυθμη παραλλαγή ταινίας, από τις πολλές που έχουμε δει κατά καιρούς με σχετική θεματολογία, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να την θεωρήσει συμβατική. Πετυχαίνει όμως τον σκοπό του;

Τόσο το σενάριο, όσο και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, φαντάζουν γελοίοι και γραφικοί. Προσπαθώντας να πρωτοτυπήσουν, γίνονται θύματα της ίδιας τους της προσπάθειας και πέφτουν όλοι μαζί στο κενό. Χρειαζόταν άραγε άλλη μια ταινία με ιππότες, άλογα και πανοπλίες; Μάλλον όχι, αλλά ακόμα κι έτσι να μην είναι, δεν μοιάζει κανένας να προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο. Όλοι μαζί ενωμένοι, χορεύουν, τραγουδάνε, τρέχουν και δεν φτάνουν, σε έναν αγώνα για το ποιος θα κατορθώσει τελικά να αναδειχτεί πιο αστείος απ’ τον άλλο. Δυστυχώς, τόσο γι’ αυτούς όσο και για εμάς, κανείς δεν γελάει. Μοναδικό βάλσαμο, οι κονταρομαχίες που αν όχι εντυπωσιακές, παρακολουθούνται με ενδιαφέρον.

Ήταν η εποχή εκείνη, όπου ο πρωτοεμφανιζόμενος ακόμα Heath Ledger, ψαχνόταν καλλιτεχνικά, μην έχοντας καταλήξει σε επιλογές οι οποίες θα ήταν του τύπου του και θ’ αποδείκνυαν το πραγματικό του ταλέντο. Και αναρωτιέμαι… υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη γελοιοποιεί κατ’ αυτόν τον τρόπο τον εαυτό του, ή ήταν κάτι που επέλεξε να το κάνει μόνος του επηρεασμένος από το άθλια γελοίο κλίμα της ταινίας;

Οι λοιποί χαρακτήρες, εκπλήσσοντάς μας το γεγονός ότι μερικοί εξ’ αυτών είναι ταλαντούχοι ηθοποιοί, περιφέρονται καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας με τις καρικατουρίστικες εμφανίσεις τους, θυμίζοντας κάτι από γελωτοποιούς μεσαιωνικού παλατιού, παρά συντρόφους ενός σκληροτράχηλου ιππότη. Αλλά ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, εξαιρουμένων απειροελάχιστων περιπτώσεων, γέλιο δεν προκαλούν.

Βασικά δεν είμαι απόλυτα σίγουρη σε ποια κατηγορία θα έπρεπε να εντάξω την ταινία. Είναι λίγο ρομάντζο, λίγο περιπέτεια, λίγο μιούζικαλ, λίγο κωμωδία… με άλλα λόγια, είναι λίγο απ’ όλα. Αυτός ο αχταρμάς είναι λοιπόν που καταστρέφει την όποια καλή διάθεση μπορεί να είχε ο σκηνοθέτης, να χρησιμοποιήσει ένα ρομαντικό φόντο άλλης εποχής, προσαρμοσμένο στα σύγχρονα πρότυπα για να κάνει εντύπωση. Και τελικά, όσο καλή διάθεση και να έχεις, θα προτιμήσεις να δεις τους “Ήρωες Με Τα Κολάν”. Τουλάχιστον εκείνοι, δεν προσπαθούν να αποδείξουν κάτι, ούτε να μας πείσουν ότι πίσω απ’ την γελοία παρουσία τους, υποβόσκει κάποιο μήνυμα ποιότητας.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Θρύλος Ενός Ιππότη
Είδος: Εποχής
Σκηνοθέτης: Brian Helgeland
Πρωταγωνιστές: Heath Ledger, Rufus Sewell, Mark Addy, Laura Fraser, Paul Bettany, Mark Addy, Alan Tudyk
Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 132’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0183790/
http://en.wikipedia.org/wiki/A_Knight's_Tale_(film)