Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Θανάσιμος Πόλεμος έχει τελειώσει, και η Κλέρι Φρέι έχει επιστρέψει στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη, ενθουσιασμένη με όλες τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά της.
Εκπαιδεύεται για να γίνει Κυνηγός των Σκιών και να χρησιμοποιεί τη μοναδική της δύναμη. Η μητέρα της παντρεύεται τον έρωτα της ζωής της. Τα Πλάσματα του Σκότους και οι Κυνηγοί των Σκιών ζουν επιτέλους ειρηνικά. Και -το πιο σημαντικό απ' όλα- η Κλέρι μπορεί επιτέλους να αποκαλεί τον Τζέις αγόρι της.
Όμως όλα έχουν ένα τίμημα.
Κάποιος δολοφονεί τους Κυνηγούς που ανήκαν στον Κύκλο του Βάλενταϊν, προκαλώντας εντάσεις μεταξύ των Πλασμάτων του Σκότους και των Κυνηγών των Σκιών που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα δεύτερο αιματηρό πόλεμο.
Ο καλύτερος φίλος της Κλέρι, ο Σάιμον, δεν μπορεί να τη βοηθήσει. Η μητέρα του μόλις ανακάλυψε πως είναι βρικόλακας και τώρα είναι άστεγος. Όπου κι αν στραφεί, κάποιος τον θέλει με το δικό του μέρος -μαζί με τη δύναμη της κατάρας που καταστρέφει τη ζωή του. Και είναι όλοι πρόθυμοι να κάνουν οτιδήποτε για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν. Την ίδια στιγμή, βγαίνει με δύο πανέμορφες, επικίνδυνες κοπέλες -καμία από τις οποίες δεν γνωρίζει για την άλλη.
Όταν ο Τζέις αρχίζει να απομακρύνεται από την Κλέρι χωρίς να της δώσει εξηγήσεις, η Κλέρι υποχρεώνεται να ανασκαλέψει την καρδιά ενός μυστηρίου, η διαλεύκανση του οποίου θα αποκαλύψει το χειρότερό της εφιάλτη.
Η ίδια έχει θέσει σε λειτουργία μια τρομερή αλυσίδα γεγονότων που μπορεί να την οδηγήσει στο να χάσει όλα όσα αγαπάει. Συμπεριλαμβανομένου και του Τζέις.

Προσωπική άποψη:
Η αλήθεια είναι πως όταν έμαθα ότι η τριλογία της Cassandra Clare δεν θα τελείωνε εκεί, όπως ήταν το αρχικό πλάνο, αλλά, ότι θα συνεχιζόταν με μια ακόμα τριλογία, κάπου μέσα μου γεννήθηκε μια παράξενη ανησυχία. Αναρωτιόμουνα πως θα μπορούσε η συγγραφέας να συνεχίσει με αληθοφάνεια μια ιστορία στην οποία η ίδια είχε δώσει τέλος με το τρίτο της κατά σειρά βιβλίο. Ξεκινώντας λοιπόν να διαβάζω την "Πόλη Των Έκπτωτων Αγγέλων", η ανησυχία αυτή διαλύθηκε, από τις πρώτες κι όλας σελίδες αφού έγινε ξεκάθαρο πως πρόθεσή της δεν ήταν να ξεχειλώσει την ιστορία με την οποία μας συστήθηκε αλλά, να κρατήσει τα στοιχεία της εκείνα που ήταν απαραίτητα έτσι ώστε να οδηγήσει τους πρωταγωνιστές της σε μια νέα σειρά περιπετειών οι οποίες δεν θα αποτελούσαν συνέχεια των προηγούμενων αλλά, μια βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να χτιστεί μια καινούργια.

Έχουν περάσει μόλις έξι εβδομάδες από τα γεγονότα του προηγούμενου βιβλίου, με το σημαντικότερο όλων, τον θάνατο του Βάλενταϊν, ο οποίος και οδήγησε σε μια νέα εποχή συμμαχίας και ενότητας ανάμεσα στους Κυνηγούς και τα Πλάσματα του Σκότους. Είναι ξεκάθαρο όμως πως κάποιος δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από την υπάρχουσα κατάσταση και μέσω μιας σειράς δολοφονιών αλλά και της δημιουργίας ανθρώπινων μωρών με δαιμονικά χαρακτηριστικά, προσπαθεί να προκαλέσει ρήξη ανάμεσα στα διαφορετικά αυτά στρατόπεδα επιδιώκοντας την διάσπασή τους και γιατί όχι, την αρχή ενός νέου κύκλου αίματος και χάους. Η δύναμη της εξουσίας είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κάποιος, πόσο μάλλον όταν το δαιμονικό στοιχείο, σε όποια του μορφή, κατοικεί μέσα τους και όταν μιλάμε για έναν κόσμο μεταφυσικού, πολλοί μπορούν να είναι εκείνοι που θα την διεκδικήσουν.

Φυσικά, μέσα σε όλον αυτό τον χαμό υπάρχει η Κλέρι, η οποία και έχει ξεκινήσει την κυνηγετική της εκπαίδευση αλλά και ο Τζέις. Τώρα που είναι πλέον γνωστό και αποδεδειγμένο ότι δεν συνδέονται με δεσμό αίματος, θα περίμενε κανείς τα πράγματα στην προσωπική τους σχέση να κυλάνε ομαλά. Όμως η πραγματικότητα είναι πολλή διαφορετική. Η Κλέρι είναι κυριευμένη από την ανασφάλεια, αίσθημα που πηγάζει από την συμπεριφορά του Τζέις απέναντί της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την αγαπάει ωστόσο, ο θάνατος του Βάλενταϊν δεν αποδείχτηκε αρκετός για να διώξει μακριά τους προσωπικούς δαίμονες, οι οποίοι μοιάζουν να επιστρέφουν και να χτυπάνε πιο δυνατά από κάθε άλλη φορά. Αποτρόπαια όνειρα ταράσσουν τον ύπνο και την ψυχή του ενώ βαθιά μέσα του ελοχεύει ο φόβος πως, όποιο αίμα και αν κυλάει στις φλέβες του, εκείνος θα είναι πάντα ο γιος του σατανικού εκείνου και άρρωστου ανθρώπου που τον δίδαξε και τον γαλούχησε με την ιδέα πως ότι αγαπάμε πρέπει και να το καταστρέφουμε. Προσπαθώντας να ανακαλύψει ποιος πραγματικά είναι, αλλά και να προστατέψει την Κλέρι, απομακρύνεται από κοντά της για ακόμα μια φορά.

Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτή τη φορά όσον αφορά την ιστορία είναι το γεγονός ότι η Clare δεν στέκεται κατά κύριο λόγο στο ερωτικό και προσωπικό δράμα των δύο νέων αλλά, στο δράμα που ζει ο κάθε ήρωας της ιστορίας της. Με αυτό τον τρόπο, τους αφήνει περισσότερο χώρο να δράσουν και να ξετυλίξουν την προσωπικότητά τους ενώ παράλληλα, η ιστορία αποκτά πολύπλευρες διαστάσεις μέσω των οποίων η όλη δράση γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική. Ο Σάιμον βρίσκεται στο επίκεντρο, με μια σειρά πλασμάτων να τον θέλουν σύμμαχο στο πλευρό τους εξαιτίας της νέας του, καταραμένης φύσης, ο Άλεκ και ο Μάγκνους προσπαθούν να ισορροπήσουν την σχέση τους, η μητέρα της Κλέρι μαζί με τον Λουκ προσπαθούν να χτίσουν ένα νέο κοινό μέλλον, η Ίζαμπελ προσπαθεί να απελευθερώσει τον εαυτό της από τον φόβο των σχέσεων και της προδοσίας. Παράλληλα, νέοι, συναρπαστικοί χαρακτήρες κάνουν την εμφάνισή τους, δίνοντας άλλη διάσταση σε όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε, με ορισμένους από αυτούς να είναι έτοιμοι να διαταράξουν κάθε ισορροπία που μπορεί να υπάρχει.

Η αφήγηση της Clare είναι ζωντανή, γρήγορη, γεμάτη δράση και εναλλαγές συναισθημάτων και σκέψεων. Ο καλύτερος ορισμός να χαρακτηρίσουμε την διάθεσή της είναι απρόβλεπτη καθώς, αυτό που μας περιμένει καθώς γυρίζουμε κάθε σελίδα, δεν συγκρίνεται σε τίποτα με αυτό που φανταζόμαστε. Η ποπ-φάνκι διάθεσή της δεν απουσιάζει, και ενώ οι σκηνές μάχης μπορεί να μην είναι τόσο έντονες ή ποικίλες όσο στα προηγούμενα βιβλία της σειράς, η ένταση δεν αποδυναμώνεται στο ελάχιστο. Αντίθετα, με ένα μαγικό τρόπο, μας ταξιδεύει στη νέα αυτή πτυχή της ιστορίας της, προκαλώντας μας να εμβαθύνουμε κάπου παραπέρα. Βασίζεται πολύ στους πολύπλευρους χαρακτήρες της, στις σκέψεις, τις αδυναμίες και τις πράξεις τους και αυτό λειτουργεί ως καταπέλτης που μας εκπλήσσει και μας συναρπάζει, κρατώντας μας σε μια συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση, για το άγριο μέλλον που πρόκειται σύντομα να ακολουθήσει. Η ιστορίας της είναι πλέον περισσότερο από ποτέ μια ιστορία εξουσίας και δύναμης, ένας αγώνας όπου πρέπει ο καθένας από τους εμπλεκόμενους να έχει το σθένος και τη δύναμη να υπερασπιστεί την ψυχή του προκειμένου να μην την χάσει.

Γρήγορο, ευέλικτο, συναρπαστικό, καθηλωτικό, ικανό να σου κόψει την ανάσα, το τέταρτο βιβλίο της Clare αποδεικνύει ότι έχει μια εξαιρετική ικανότητα να καθοδηγεί την ιστορία και τους πρωταγωνιστές της, σε όσο σκοτεινά μονοπάτια η ίδια επιθυμεί. Η γοτθική ατμόσφαιρα είναι πιο έντονη από κάθε άλλη φορά και με έναν γοητευτικό τρόπο διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ακόμα πιο τρομακτικά πράγματα από το να χάσουν οι αγαπημένοι μας ήρωες την ζωή τους. Το να χάσεις την ψυχή σου καθώς και την ελεύθερη βούληση των πράξεών σου, είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητικό, τρομακτικό... είναι σκληρό, βάναυσο και επώδυνο και ο αγώνας για την σωτηρία σου είναι σαφέστατα πολύ πιο δύσκολος. Είναι όμως μια μάχη που αξίζει τον κόπο, ειδικά όταν έχει να κάνει με την σωτηρία όχι μόνο του δικού σου εαυτού και συνείδησης αλλά, και όλων εκείνων που αγαπάς και απελπισμένα θες να προστατέψεις.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Cassadra Clare
Μεταφραστής: Μοσχή Φωτεινή
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 528
ISBN: 978-960-6665-73-8