Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η νεαρή Ρεβέκκα, κόρη ιερέα, αντιμετωπίζεται με καχυποψία και φόβο από τους κατοίκους του μικρού χωριού της όχι μόνο γιατί έχει γεννηθεί με ένα σημάδι στο πρόσωπο, αλλά και γιατί διαθέτει ικανότητες που ξεπερνούν τα ανθρώπινα επίπεδα.
Κάποιοι τη θεωρούν απλώς παράξενη, αλλά άλλοι τη θεωρούν καταραμένη, γιατί μπορεί να διαισθάνεται τα μελλούμενα και να προλέγει τη μοίρα των ανθρώπων όταν τους κοιτάζει στο πρόσωπο. Το κορίτσι ζει απομονωμένο, ήσυχα, χωρίς να ενοχλεί κανέναν, ως τη στιγμή που έρχεται στο χωριό ο νέος καθολικός ιερέας.
Η Ρεβέκκα θα τον ταυτίσει με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, στον οποίο προσεύχεται συχνά κι εκείνος θα τη δει με συμπάθεια.

Προσωπική άποψη:
Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που βρέθηκα τελευταία φορά στο "Παζάρι Του Βιβλίου" που κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα. Πάντα βρίσκω ενδιαφέροντα και αξιόλογα βιβλία ανάμεσα σε εκείνα του σωρού όμως μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι η τελευταία μου επίσκεψη, ήταν και η πιο δύσκολη. Κανένας τίτλος δεν κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον μου, μέχρι που πριν φύγω απογοητευμένη, με την άκρη του ματιού μου εντόπισα το ιστορικό, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, μυθιστόρημα του Βρετανού καθηγητή Πανεπιστημίου, Paul Doherty. Δεν τον είχα ακουστά ωστόσο, η ειδίκευσή του και οι σπουδές του πάνω στην ιστορία με προέτρεψαν στο να δώσω τελικά μια ευκαιρία στο βιβλίο του αυτό, κάτι που μετά την ανάγνωσή του, δεν μετάνιωσα καθόλου.

Βρισκόμαστε στην Αγγλία του 1564 και ξεκινάμε ένα ταξίδι στην εποχή εκείνη, από τις επαρχίες της Μεγάλης Νήσου, μέχρι την Τουρκία και τη Ρωσία. Ουσιαστικά ξεκινάμε ένα κυνήγι, εκείνο που θα μας οδηγήσει στον δολοφόνο των ψυχών, έναν άνθρωπο που πούλησε, όχι και τόσο φτηνά, την δικιά του ψυχή στον Δαίμονα, προκειμένου να αποκτήσει ανυπέρβλητη δύναμη αλλά και διάρκεια ζωής. Με το πέρασμα των αιώνων, η ανάγκη του για εξουσία αυξάνεται και μαζί με αυτήν, αυξάνεται και το χρέος του απέναντι στις σατανικές δυνάμεις στις οποίες και ορκίστηκε υποταγή. Κυκλοφορεί στη γη σκοτώνοντας ανθρώπους, αποσπώντας με βίαιο τρόπο την καρδιά από το σώμα τους και θυσιάζοντάς την στις σκοτεινές δυνάμεις που διψάνε για αίμα, έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο ισχυρός, έτσι ώστε να έρθει η μέρα που κανείς και τίποτα να μην μπορεί να του αντισταθεί.

Τίποτα όμως δεν είναι για πάντα. Έτσι τουλάχιστον μας μάθανε από τότε που ήμασταν παιδιά ακόμα και γι' αυτό, ο φόβος του τέλους κυριεύει τον δολοφόνο. Μια νεαρή παρθένα, η Ρεβέκκα, μια λαγώχειλη, σημάδι που οδήγησε στο να την κατακρίνουν, ακόμα και να την φοβούνται, μια ζωή οι συγχωριανοί της, είναι το κλειδί για το τέλος του δολοφόνου. Είναι εκείνη που έχει στα χέρια της μια άγνωστη σε εκείνη δύναμη, είτε να τον αφήσει να ζει και να δρα ανεξέλεγκτος μέσα στο άπειρο του χρόνου, είτε να τον οδηγήσει στον οριστικό του θάνατο, συναντώντας την τραγικότητα την οποία επέλεξε. Στο δρόμο της θα βρεθεί ένας νεαρός Ιησουίτης ιερέας, ο Μιχαήλ Σεν Κλερ και εκείνη, από λατρεία απέναντι στον άγιο του οποίου το όνομα φέρει, δεν διστάζει να τον βοηθήσει και τελικά, να τον ακολουθήσει σε ένα ταξίδι που ίσως να μην έχει γυρισμό.

Ο Doherty συνθέτει ένα μυθιστόρημα που παντρεύει με μαεστρία και εξαιρετική δεξιοτεχνία τα ιστορικά στοιχεία μιας γοητευτικής αλλά και αμφίβολης, σκοτεινής εποχής, με το  μεταφυσικό το οποίο όμως βασίζεται σε θρησκευτικές και βαθύτερες ανθρώπινες πεποιθήσεις και λατρείες. Είναι ένα χρονοδιάγραμμα γύρω από την ιστορία και τη θρησκεία του τόπου του, τις ιστορικές αλήθειες που εμπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι ψευδαισθήσεων, μύθων αλλά και μιας συγκαλυμμένης πραγματικότητας που μπορεί να φοβίζει τους περισσότερους από εμάς. Ο τρόπος που χρησιμοποιεί την πένα του είναι γλαφυρός, συνθέτει με αληθοφάνεια όλα εκείνα που θα μπορούσαμε να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια αν ήμασταν μάρτυρες της ιστορίας και που όμως, καταφέρνουμε να τα δούμε με τα μάτια της ψυχής και της φαντασίας μας. Ζωντανεύει την Αγγλία του 15ου αιώνα και μαζί με αυτή, ζωντανεύει και ο φόβος και οι ανησυχίες των ανθρώπων εκείνων που έζησαν σε μια ταραγμένη εποχή.

Ξεκινώντας από την επαρχία της Αγγλίας, μας ταξιδεύει στο Λονδίνο και από εκεί, μας περνάει από απέραντες θάλασσες και ακτές για να μας οδηγήσει τελικά στην `αλλά και την Ρωσία, δύο χώρες επίσης αμφίβολες, δύο χώρες που την εποχή εκείνη προκαλούσαν τον φόβο και τον τρόμο, όχι μόνο λόγω της ανελέητης φύσης των αρχών του τόπου τους αλλά, και εξαιτίας της απανθρωπιάς και του εγωισμού, της δίψας για αίμα που χαρακτήριζε τους άρχοντές τους. Και εμείς βρισκόμαστε εκεί, αγωνιούμε και τρέχουμε μαζί με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας να ξεφύγουμε από τα δίχτυα της δολοπλοκίας και της δίψας για εξουσία. Μπλέκουμε σε μια σειρά ξέφρενων καταστάσεων που μας κόβουν την ανάσα και που αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και πως δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σε κανέναν αφού, ο καθένας που προσφέρεται να σε βοηθήσει μπορεί να είναι εχθρός σου και εκείνος που νομίζεις ότι σε καταδιώκει, να είναι ο μυστικός βοηθός και λυτρωτής σου.

Το μυθιστόρημα του Doherty, είναι ένα υπέροχο, γοητευτικό, σκοτεινό και αιματοβαμμένο παραμύθι που ζωντανεύει την ιστορία, την θρησκεία και που ταράζει όλους εκείνους που αγαπάνε τον θεό αλλά και εκείνους που αγαπάνε να τον μισούν. Είναι μια ιστορία για την μαγεία, την ανεξέλεγκτη ροή της δίψας για εξουσία και την αιώνια ζωή αλλά μέσα της ζει ένα βαθύτερο μήνυμα, εκείνο της ελπίδας και της αγάπης. Γιατί η ανολοκλήρωτη αγάπη μπορεί να είναι πιο δυνατή, μπορεί να είναι εκείνη που θα καθοδηγήσει τις πράξεις μας και μέσα από την απώλεια και τον πόνο, να μας οδηγήσει στην σωτηρία και την λύτρωση. Αν θέλετε να ταξιδέψετε σε έναν κόσμο που έχει όλα τα παραπάνω, τότε "Ο Δολοφόνος Των Ψυχών" σας προσκαλεί να τον κυνηγήσετε και να αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που αξίζει τελικά περισσότερο στη ζωή και ποια μπορεί να είναι πιο ισχυρή δύναμη από την πίστη σε έναν σκοπό κι ένα όραμα.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Paul Doherty
Μεταφραστής: Δαρβίρη Θεοδώρα
Εκδόσεις: Ενάλιος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2005
Αρ. σελίδων: 445
ISBN: 960-536-207-4