Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ένας νεαρός επιχειρηματίας, ο Allen Bauer συνέρχεται από παρολίγον πνιγμό στη θάλασσα και αντικρίζει μια αιθέρια γυμνή ύπαρξη με ολόξανθια μαλλιά.
Αμέσως την ερωτεύεται χωρίς όμως να αντιληφθεί ότι πρόκειται για γοργόνα και ψάχνει να την βρει.
Η νεαρή γοργόνα έχει παρόμοια με αυτόν αισθήματα και αποφασίζει να βγει με μαγικό τρόπο στην στεριά για να τον αναζητήσει και να γνωρίσει τον κόσμο της ξηράς.

Προσωπική άποψη:
Θυμίζει κάτι από Χαριτοδιπλωμένο και “Καλοκαιράκι, βραδυνό μπανάκι” η υπόθεση αλλά δεν βαριέσαι... κοντεύει να μπει ο Ιούνιος, ας έχουμε καλή κι ανάλαφρη διάθεση. Αυτή η ταινία έχει τόσα χρόνια όσα έχω κι εγώ στην πλάτη μου. Προέρχεται από μια εποχή όπου στις κινηματογραφικές αίθουσες υπήρχε η σοκαριστική για σήμερα ένδειξη, Wide Screen. Με τον αέρα μια άλλης εποχής λοιπόν και την γλυκιά, αφελή νοσταλγία των χρόνων εκείνων, ας δούμε πιο αναλυτικά τι και αν έχει κάτι να προσφέρει η ταινία αυτή.

Μην ψάχνεται για ρεαλισμό στην ταινία γιατί απουσιάζει παντελώς. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα παραμυθάκι, από εκείνα που πολύ μας αρέσει να τα βλέπουμε σε μορφή κινουμένων σχεδίων από τα studios της Disney. Συμβαίνει όμως το ίδιο όταν πρόκειται για μια live action παραγωγή; Εξαρτάται σε πιο ηλικιακό target group ανήκεις ή από το κατά πόσο σου αρέσει να βλέπεις ιστορίες που έχουν να κάνουν με αταίριαστους έρωτες, έστω κι αν στην πραγματικότητα δεν θα μπορούσαν να υφίστανται.

Αποφασίζει λοιπόν η γοργόνα να εγκαταλείψει το νερό και να βγει στην στεριά. Θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο της ξηράς και δεν την σταματάει τίποτα. Η έλευσή της βέβαια στα αμερικανικά εδάφη προκαλεί σύγχιση και κωμικοτραγικά ευτράπελα, όπως είναι άλλωστε αναμενώμενο, καθώς δεν γνωρίζει τίποτα για τον δικό μας τρόπο συμπεριφοράς, τα οποία καταφέρνουν να προκαλέσουν κάποια χαμόγελα όμως τίποτα παραπάνω, καμία αξιομνημόνευτη κωμική στιγμή, καμία απόλυτα σαρκαστική στιγμή. Αυτά ως προς το κωμικό κομμάτι που χαρακτηρίζει μια κομεντί.

Το άλλο κομμάτι αφορά το αισθηματικό στοιχείο της υπόθεσης που θυμίζει κάτι από γλυκανάλο άρλεκιν της δεκαετίας του ’80. Δύο άνθρωποι, φαινομενικά τουλάχιστον, που γνωρίζονται, ερωτεύονται σφόδρα, ζουν στιγμές απείρου ερωτικού κάλλους και προσπαθούν να γλυτώσουν από τα εμπόδια που η φύση του ενός προκαλεί στον δρόμο της ευτυχίας του. Πρέπει να σοροπιάσατε μόνο που το διαβάσατε, φανταστείτε να το βλέπετε και στην οθόνη οπτικοακουστικά. Εντάξει, δεν λέω, μπορεί να το παρακολουθείς χωρίς γκρίνια αλλά δεν φτάνει.

Ο Ron Howard είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας και πολύ πιθανόν κανενός το μυαλό να μην πήγαινε στο δικό του όνομα αν δεν το ήξερε. Στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα, ο Howard, σκηνοθετεί μια ταινία, σαφώς λιγότερο ψαγμένη από αυτές που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, με κορύφωση την τελευταία δεκατία, όπου η ικανότητά του να συνδέει το μυστήριο, την δράση, το πραγματικό και το φανταστικό, καθηλώνουν εκατομύρια θεατές ανά τον κόσμο. Η θεματολογία άλλωστε δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο και όσο ανάλαφρη είναι η υπόθεσή της, με άλλη τόση ελαφρότητα χειρίζεται και αυτός την κάμερα.

Ο Tom Hanks, αμούστακος ακόμα, στην πρώτη του ταινία σε πρωταγωνιστικό ρόλο, παρουσιάζει έναν ιδιαίτερα καλό εαυτό, που φαίνεται πως έχει πράγματα να προσφέρει ερμηνευτικά στο μέλλον. Μπορεί πιθανότατα να μην περίμενε κανείς, βλέποντας αυτή την ερμηνεία του, ότι θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα, πιο ταλαντούχα και πολυβραβευμένα ονόματα του σύγχρονου κινηματογράφου όμως, δεν παύει να είναι καλός και συμπαθέστατος. Άλλωστε αυτές οι ταινίες, ερμηνευτικά πάντα, επιδιώκουν περισσότερο το δεύτερο.

Η Darryl Hannah είναι η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας, αυτή που με το τίναγμα της ουράς της, ταρακούνησε τα νερά της ζωής του ήρωά μας. Και παρά που η αφέλεια με την οποία υποστηρίζει τον ρόλο της είναι πολύ όμορφη και αποτελεσματική, και παρά που εμφανισιακά έχει όλο εκείνο το πακέτο που χρειαζόταν, της κλέβει την παράσταση ο Hanks, έστω κι αν δεν το θέλει. Τους δύο τότε, νεαρούς ηθοποιούς πλαισιώνουν κι άλλα, ενδιαφέροντα για την εποχή κωμικά ονόματα, ανάμεσά τους οι Eugene Levy και John Candy.

Βλέποντας την ταινία, σίγουρα θα περάσετε ευχάριστα την ώρα σας αλλά το πιθανότερο είναι να την έχετε ξεχάσει μερικές ώρες μετά. Μπορεί να μην βαρεθείτε αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχετε βιώσει μια αλησμόνητη εμπειρία. Χαριτωμένο εργάκι χωρίς όμως να έχει να προσφέρει τίποτα σε αντίθεση με άλλα, παρόμοιας θεματολογίας εργάκια. Το αξιοπερίεργο βέβαια είναι ότι η συγγραφική ομάδα ήταν υποψήφια για oscar αλλά άβυσσις η ψυχή της Ακαδημίας. Αξίζει μόνο ως η πρώτη συνεργασία του Howard και της σεναριογραφικής του ομάδας με τον Hanks, που θα είχε αργότερα μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική εξέλιξη καθώς και πολλές υποψηφιότητες.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Γοργόνα
Είδος: Κομεντί
Σκηνοθέτης: Ron Howard
Πρωταγωνιστές: Tom Hanks, Darryl Hannah, Eugene Levy, John Candy, Dody Goodman
Παραγωγή: 1984
Διάρκεια: 110’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://en.wikipedia.org/wiki/Splash_(film)
http://www.imdb.com/title/tt0088161/