Συνοπτική περίληψη του έργου:
Σε μια εποχή γεμάτη ρομαντισμό και θάρρος, σε ένα κόσμο γεμάτο κάστρα και θρύλους, ένα βασίλειο συνταράσσεται από την αγάπη μιας γυναίκας για τον βασιλιά και τον έρωτά της για έναν γενναίο ιππότη.
Στο ονειρικό Camelot, φτάνει η λαίδη Guinevere και διαδραματίζεται και πάλι η ιστορία του βασιλιά Αρθούρου και τον Ιπποτών του της Στρογγυλής Τραπέζης, αλλά και του Lancelot, του γοητευτικού ξιφομάχου που κλέβει την καρδιά της όμορφης βασίλισσάς του.

Προσωπική άποψη:
Από τον τίτλο και μόνο της ταινίας, ο θεατής, μπορεί να ξέρει τι πρέπει να περιμένει. Ένα δράμα εποχής, με αρκετές μάχες, κοστούμια, σκηνικά, πολιορκίες, έρωτες και όλα αυτά, τοποθετημένα που αλλού, στον γοητευτικό μεσαίωνα. Και μπορεί ως επί των πλείστων ανάλογες παραγωγές να επικεντρώνονται στην μάχη μεταξύ καλού και κακού για την κατάκτηση της δύναμης, της εξουσίας και της βασιλείας όμως, στην προκειμένη περίπτωση, επιλέγουν να επικεντρωθούν σε μια μάχη διαφορετική. Στη μάχη μεταξύ δύο καλών για την καρδιά μιας δεσποσύνης.

Αν έπρεπε λοιπόν να κατατάξουμε στην ταινία στο αισθηματικό ή στο πολεμικό είδος, μάλλον θα κάναμε το πρώτο. Παρ’ όλα ταύτα όμως, η ταινία δεν στερείται περιπέτειας και σκηνών δράσης. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως έχουμε σκηνές μάχης σώμα με σώμα ευφάμιλες “Braveheart” όσον αφορά την δυναμική και την ωμή βία τους. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικές, να έχουν αρκετή δράση, ο κόσμος μέσα στον οποίο διαδραματίζεται η δράση αυτή να αποτελεί ιδιαίτερα καλή απεικόνιση του τόπου και του χρόνου όμως, απουσιάζουν κάποια άλλα στοιχεία.

Τα στοιχεία αυτά που απουσιάζουν εντοπίζονται στην απιεκόνιση του μύθου του Camelot. Έτσι, δεν έχουμε αντίστοιχα μια ταινία, στο σύνολό της, ευφάμιλη του “Excalibur”. Μπορεί να έχει γυριστεί 14 χρόνια πριν όμως, παραμένει και σήμερα μια από τις πιο αξιόλογες και ορθολογικά σωστές ταινίες της θεματολογίας. Τι έχει που δεν έχει ο “Πρώτος Ιππότης”; Τον Μάγο Μέρλιν, το θρυλικό Εξκάλιμπερ αλλά, και σωστή παρουσίαση καταγωγής των ηρώων. Ναι, οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι το έκαναν και πάλι το θαύμα τους προσπαθώντας να μας πείσουν ότι ο Lancelot είναι δικό τους παιδί.

Ο Richard Gere στον ρόλο του Lancelot, μπορεί να μην πείθει ως μελλοντικός ηγέτης του Camelot όμως, είναι μια γοητευτική και ευχάριστη παρουσία στο ρόλο του δραστήριου ιππότη που είναι πάντα έτοιμος για δράση. Η Julia Ormond είναι μια εξίσου γοητευτική παρουσία και το λεπτό και όμορφο παρουσιαστικό της είναι αυτό που χρειαζόταν η Guinevere όμως, και δεν φταίει εκείνη γι’ αυτό, ο σκηνοθέτης φροντίζει να την αναλώσει σε πλάνα που το μόνο που προσφέρει είναι ένα τρομαγμένο και κατατρεγμένο βλέμμα, γεμάτο απορία και θλίψη. Νομίζω ότι ο χαρακτήρας της άξιζε κάτι περισσότερο.

Ο Sean Connery ανήκει σε εκείνη την κατηγορία ηθοποιών που με τα χρόνια ωριμάζουν και γίνονται πιο ευχάριστοι στο να τους παρακολουθείς. Το στιβαρό κι επιβλητικό παρουσιαστικό του, σε συνδυασμό με τα γκριζαρισμένα του χρώματα, είναι τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσε κανείς να δώσει στον καλό βασιλιά, στον ηγέτη του Camelot που θέλει να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του ειρηνικά αλλά παρ’ όλα ταύτα, είναι εκεί, έτοιμος να δράσει και να βοηθήσει τον λαό του. Στον αντίποδα και κατ’ επέκτασην στο ρόλο του κακού, συναντάμε τον Ben Cross, σε μια μάλλον υπερβολική ερμηνεία. Ίσως το γεγονός αυτό να οφείλεται στις χιλιοειπωμένες, μανιερίστικες ατάκες που καλείται να υποστηρίξει που στερούνται φαντασίας και πρωτοτυπίας.

Ο Zucker προσπαθεί να δημιουργήσει μια μεγαλοπρεπή και συναρπαστική ταινία, επιστρατεύοντας μάλιστα μεγάλα ονόματα του Hollywood. Και μπορεί με το κλισέ ρομάντζο του να συγκίνησε τις γυναικείες καρδιές, σαν της μαμάς μου που κόβει τις φλέβες της για την ταινία αυτή, αλλά είναι το μοναδικό σημείο, μαζί με την φωτογραφία και την σκηνογραφία της ταινίας, που κερδίζει αρκετούς πόντους. Αλλοιώνοντας τον κλασσικό μύθο του Camelot προσπαθεί να δώσει μια νέα διάσταση που όμως, ξενίζει τον μαθημένο, σε μια άλλη διάσταση των πραγμάτων, θεατή.
Βαθμολογία 6/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Λάνσελοτ, Ο Πρώτος Ιππότης
Είδος: Δραματική
Σκηνοθέτης: Jerry Zucker
Πρωταγωνιστές: Sean Connery, Richard Gere, Julia Ormond, Ben Cross, Liam Cunningham, Christopher Villiers, Valentine Pelka
Παραγωγή: 1995
Διάρκεια: 134’

Επίσημο site:
http://www.sonypictures.com/homevideo/catalog/catalogDetail_DVD043396711792.html