Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του μυστηριώδης δολοφόνου, η Julie εξακολουθεί να ζει στοιχειωμένη από εφιάλτες, τόσο εκείνου όσο και των φίλων που έχασε.
Ζώντας πλέον στην Βοστώνη όπου και σπουδάζει, δεν θέλει να επιστρέψει στην πόλη της για τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου ενώ παράλληλα, η σχέση της με τον Ray αρχίζει να φθείρεται.
Η Julie θα ακολουθήσει την φίλη της Karla σε ένα νησί στις Μπαχάμες, μαζί με δύο ακόμα συμφοιτητές τους όμως, οι διακοπές τους θα εξελιχθούν σε αγώνα επιβίωσης.

Προσωπική άποψη:
Κάθε teenage θρίλερ της σειράς που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να ακολουθηθεί, τουλάχιστον από ένα ακόμα sequel. Όπως άλλωστε είναι γνωστό, οι σατανικοί serial killers ταινιών όπως αυτή, έχουν τον απέθαντο, κάτι που σημαίνει, ότι εκ των πραγμάτων θα υπάρξει κινηματογραφική συνέχεια, ως φυσικό επακόλουθο μιας μαθηματικά εξακριβωμένης κατάστασης. Το κατά πόσο μπορούμε να τις αντέξουμε, αυτό είναι μια άλλη ιστορία που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο, στην υπομονή με την οποία είμαστε οπλισμένοι και στο κατά πόσο έχουμε την καλή διάθεση να κάνουμε τα στραβά μάτια.

Στην θλιβερή πλειοψηφία τους, ταινίες όπως αυτή, δεν έχουν απολύτως καμία ανάγκη ύπαρξης συνέχειας. Το ότι υπάρχουν, δεν συνδέεται απαραίτητα με αυτή την προϋπόθεση καθώς, το αμερικανάκια έτσι κι αλλιώς θα τρέξουν στις αίθουσες σαν τα πρόβατα και έτσι κι αλλιώς, η ταινία θα αποφέρει σε παραγωγούς και συντελεστές τα πολυπόθητα κέρδη. Άλλωστε πάνω ακριβώς σε αυτή την φιλοσοφία βασίζονται, στην φιλοσοφία της αρπαχτής. Εδώ μετά από κάποιο διάστημα δεν θα θυμούνται οι ίδιοι ότι γύρισαν αυτή την ταινία, όχι εμείς που είμαστε απλά θεατές και όχι αναπόσπαστο κομμάτι της.

Βλέποντας βέβαια την ταινία, μπορώ με περισσή ευκολία να διαπιστώσω τον λόγο που ο Cannon δεν έχει κάνει καριέρα. Το σενάριο από μόνο του βέβαια είναι γεμάτο κενά, μπερδεμένο και αφελές αλλά, και η δικιά του σκηνοθεσία δεν θα έλεγε κανείς ότι βοηθάει την κατάσταση να βελτιωθεί, να τραβήξει ότι μπορεί έξω από τον βούρκο που βυθίζονται, τα όποια θετικά στοιχεία μπορούσε να διακρίνει κανείς στην πρώτη ταινία. Ακόμα και τα κλασσικά ξαφνιάσματα, ακόμα και η κλασσική κρυμμένη παρουσία του δολοφόνου στις σκιές, ακόμα και αυτά τα στοιχεία, δεν μπορούν καν να σε κάνουν να αναριγήσεις στον καναπέ.

Το πιο ενοχλητικό απ’ όλα; Ότι τουλάχιστον, στην πρώτη ταινία ο δολοφόνος είχε κάποιο κίνητρο, κάποια φιλοσοφία πάνω στην οποία στήριζε την εγκληματική του δράση. Ένα χρόνο μετά, αυτό το στοιχείο αποτελεί παρελθόν, για να γίνει όλο το σόι του δολοφόνου μια καλοστημένη δολοφονική μηχανή, άνευ λόγου και ουσίας. Μετράμε λοιπόν θύματα, αθώα θύματα, που καμία σχέση δεν έχουν με τον φόνο που λέει και ο λαός μας, και παρακολουθούμε αβίαστα και με πλήρη βαρεμάρα την ακόμα πιο θλιβερή συνέχεια, μιας επίσης θλιβερής ταινίας, όπως ήταν η πρώτη.

Το cast μπορεί να έχει διαφοροποιηθεί στα σημεία όμως, διαφορά δεν υπάρχει, ούτε κρυφή, ούτε ορατή. Όσο καλοί άνθρωποι και να θέλοουμε να είμαστε, οι συνθήκες δεν μας το επιτρέπουν αφού, ίσως αυτή να είχε η χειρότερη ερμηνευτική στιγμή σε ολόκλρηη την καριέρα, ακόμα και του τελευταίου κομπάρσου. Τι που έπαιξαν αυτοί, τι να έβαζα τον σκύλο μου, κατά πάσα πιθανότητα το αποτέλεσμα να ήταν το ίδιο. Μην σας πω ότι με την δεύτερη εναλλακτική ίσως αποκτούσε κάποιο παραπάνω ενδιαφέρον.

Αν θέλετε να σκοτώσετε την ώρα σας, καλύτερα να το κάνετε με καραμπίνα και όχι παρακολουθώντας την ταινία αυτή. Πιστέψτε με, ο θάνατος βάσει της εναλλακτικής που σας προτείνω, θα έρθει γρήγορα και χωρίς πόνο, σε πλήρη αντίθεση με την δεύτερη. Αν πάλι δεν σας απασχολεί το γεγονός ότι θα κάψετε τσάμπα και βερεσέ αρκετά από τα εγκεφαλικά σας κύτταρα, εμένα δεν μου πέφτει λόγος. Μόνο, μην μου πείτε αργότερα ότι δεν σας είχα προειδοποιήσει.
Βαθμολογία 2/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Δεν Έχω Ξεχάσει Το Περσινό Καλοκαίρι
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: Danny Cannon
Πρωταγωνιστές: Jennifer Love Hewitt, Freddie Prinze Jr., Brandy Norwood, Matthew Settle, Makhi Phifer, Bill Cobbs, Muse Watson, Jennifer Esposito
Παραγωγή: 1998
Διάρκεια: 100’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:

http://en.wikipedia.org/wiki/I_Still_Know_What_You_Did_Last_Summer
http://www.imdb.com/title/tt0130018/