Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Sally και η Gillian Owens πάντα ήξεραν ότι διαφέρουν, από τότε που ήταν ακόμα μικρά κορίτσια.
Μετά το θάνατο των γονιών τους, μεγάλωσαν με τις θείες τους, οι οποίες τις δίδαξαν πρακτική μαγεία.
Οι δυο αδερφές, μεγάλες πλέον, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλες τις γνώσεις τους για να λύσουν την οικογενειακή κατάρα, σύμφωνα με την οποία κάθε άντρας που ερωτεύονται βρίσκει πρόώρο θάνατο.

Προσωπική άποψη:
Υπάρχουν ορισμένες ταινίες που προσπαθούν να συνδυάσουν παραπάνω από ένα στοιχεία. Στην προκειμένεη περίπτωση, τα “Μαγικά Φίλτρα” έχουν λίγο αίσθημα, λίγο δράμα, λίγο θρίλερ, λίγο φαντασία, λίγο κωμωδία. Ωστόσο, η ουσία δεν βρίσκεται στην ποσότητα λέει ο λαός, αλλά στην ποιότητα. Κατά πόσο λοιπόν μπορούν όλα αυτά να εναρμονιστούν ώστε να μην βουλιάξει το πλοίο; Η απάντηση είναι, τουλάχιστον γι’ αυτή την ταινία, σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό καθώς, μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά ευφάνταστη.

Μπορεί το σενάριο στην πραγματική ζωή να μην μπορούσε να υποστηρικτεί αλλά, στον κινηματογραφικό στίβο το πετυχαίνει, καθηλώνοντάς μας από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Η σεναριακή ροή αλλά και οι αλλαγές είναι τόσο γρήγορες και έντονες που πραγματικά αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά και ταυτόχρονα, να μην μας φαίνεται καθόλου περίεργο το ότι συμβαίνουν. Παρακολουθούμε άλλωστε ένα παραμύθι το οποίο αποδεικνύεται ενδιαφέρον καθώς οι περιπέτειες των δύο αδερφών ξετυλίγονται.

Παρά δε το γεγονός ότι οι δύο αδερφές αναζητούν τον έρωτα στην ζωή τους, τον μοναδικό και ανεπανάληπτο με τον οποίο θα τερμάτιζαν την πορεία της, η ταινία δεν χαρακτηρίζεται ως ρομαντική κομεντί. Για να ακριβολογούμε, έχει πολλά στοιχεία που την απομακρύνουν από αυτό τον χαρακτηρισμό με σημαντικότερο όλων την σκοτεινή ατμόσφαιρά της που ντύνει κάθε σκηνή αλλά την άγρια παθιασμένη αισθητική της που την απομακρύνει από το τετριμένο χαζορομάντζο.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τις Sandra Bullock και Nicole Kidman και σε δύο πολύ διαφορετικούς ρόλους, σε δύο χαρακτήρες που παρά την κοινή τους βάση, διαφέρουν τρομακτικά. Η πρώτη ζει τρομαγμένη μέσα σε έναν ρομαντικό κόσμο, περιμένοντας τον πρίγκιππα του παραμυθιού που θα έρθει και θα την σώσει από την μιζέρια της μοναχικής ζωής της. Και η Bullock, σε έναν ρόλο που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις, είναι ικανοποιητική παρουσία, όντας αρκετά πιο πιτσιρίκα απ’ ότι σήμερα κατά συνέπεια, πιο φρέσκια και δροσερή.

Η δεύτερη ζει με πιο παθιασμένες αντιλήψεις, με αποφάσεις βεβιασμένες και κυριευμένη από εμμονές που είναι κι εκείνες που τις οδηγούν σε προβλήματα. Είναι ένας χαρακτήρας εκρηκτικός που δεν μπορείς να προβλέψεις το επόμενο βήμα του, ένα γλυκό και αστείο πλάσμα που πίσω από την επιφάνεια, κρύβει θλίψη, ζήλεια και την ανάγκη να μην ολοκληρωθούν τα όνειρα της αδερφής της αν δεν μπορούν παράλληλα και τα δικά της. Η Kidman είναι πάντα μια εξαιρετική παρουσία, ακόμα κι όταν δεν χρειάζεται και η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα.

Ο Griffin Dunne έχει μια δικιά του, ξεχωριστή αισθητική σε ταινίες του είδους, καταφέρνοντας να τις απομακρύνει από τετριμένα μονοπάτια, κάνοντάς τες μοναδικές και αγαπητές. Μπορεί να μην υπάρχει τίποτα που να προδιαθέτει για ένα λιγότερο καλό φινάλε από αυτό που τελικά βλέπουμε όμως, δεν παύει να είναι το φινάλε εκείνο που θα θέλαμε να ολοκληρώσει μια πορεία με ένταση μεν, που ζητούσε την λύτρωση δε. Με άλλα λόγια, το παρακολουθείς ευχάριστα, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή και κάθε στοιχείο, έτσι όπως το δίνει, έτσι όπως το αναπτύσσει.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Μαγικά Φίλτρα
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Griffin Dunne
Πρωταγωνιστές: Sandra Bullock, Nicole Kidman, Dianne Wiest, Stockard Channing, Goran Visnjic, Evan Rachel Wood
Παραγωγή: 1998
Διάρκεια: 104’

Επίσημο site:
http://practicalmagic.warnerbros.com/