Αταίριαστοι Έρωτες
Edward scissorhands (1990): Ένας παράξενος, αθώος, ειλικρινής έρωτας μέσω της παιδικής ματιάς του Burton. Εμπνευσμένος ίσως από την κλασσική ταινία κινουμένων σχεδίων, “Beauty And The Beast”, δημιουργεί το δικό του παραμύθι. Ο Ψαλιδοχέρης δεν είναι ένα τέρας, αλλά ένα άτυχο πλάσμα, που μοίρα του έμελλε να κάνει τη νύχτα και το σκοτάδι συντρόφους του. Δεν ήταν εκείνος που επέλεξε την τύχη του, αλλά η ίδια η μοίρα, που πολλές φορές παίζει εις βάρος μας παράξενα παιχνίδια. Παιχνίδια που πολλές φορές μπορεί να μας αφήνουν να πορευόμαστε με μοναδικό σύμμαχο τη μοναξιά μας, όχι γιατί εμείς δεν αντέχουμε την διαφορετικότητά μας, αλλά οι άλλοι γύρω μας, που τρομάζουν και φοβούνται να μας προσεγγίσουν, να νιώσουν τι έχουμε μέσα μας. Ο Ψαλιδοχέρης έχει σάρκα, έχει αισθήματα και έχει και όνομα. Είναι ο Edward, που δεν ήθελε, αλλά για τον δικό μας κόσμο έμελλε να είναι παράξενος. Παρ’ όλα ταύτα όμως, μπόρεσε ν’ αγαπήσει και ν’ αγαπηθεί. Και μπορεί όπως κάθε παραμύθι του Burton να μην έχουμε το κλασσικά ευτυχισμένο φινάλε όμως, ίσως τελικά να είσαι πιο ευτυχισμένος στη μοναξιά του σκοταδιού σου συντροφιά με όμορφες αναμνήσεις και δυσσάρεστες εμπειρίες, παρά με την άγνοια καλαχτάρα του να τα βιώσεις.
City Of Angels (1998): Υπάρχουν χιλιάδες αισθηματικές ταινίες με αταίριαστους έρωτες. Άλλους τους χωρίζει η κοινωνική τάξη, άλλους τ’ αντικρουόμενα συμφέροντα, άλλους η ασυμφωνία χαρακτήρων. Αυτή όμως η περίπτωση έχει κάτι ξεχωριστό. Εδώ οι ήρωες χωρίζονται από τον παράδεισο. Ο Seth είναι ένας άγγελος με μοναδική αποστολή να παρακολουθεί σιωπηλά τους ανθρώπους κι όταν έρθει η ώρα του θανάτου τους να τους συνοδεύει. Απ’ την άλλη η Maggie είναι μια γιατρός που βρίσκεται σε ψυχολογική σύγχιση. Αμέσως νιώθουν μια ονειρική έλξη όμως μπορούν να είναι μαζί μόνο αν ξεπεραστούν τα όρια, κάτι που απαιτεί μια μεγάλη θυσία από τον Seth. “Τι να τα κάνεις τα φτερά αν δε μπορείς να νιώσεις τον αέρα στο πρόσωπό σου”, ακούγεται στην ταινία σαν σύμβουλος. Τι κι αν είσαι άγγελος αν δε μπορείς να αισθανθείς, να ζήσεις. Παρακολουθούμε λοιπόν την αγωνία του Seth που θέλει να ζήσει, που μπορεί ν’ αγαπά και να ονειρεύεται να ζήσει τη ζωή του στο πλάι μιας γυναίκας με όποιο κόστος, ενώ παράλληλα η Maggie ψάχνει αυτό που θα οδηγήσει την ψυχή της στη λύτρωση. Μια ταινία με τρυφερή κι αέρινη προσέγγιση που το γλυκόπικρο φινάλε της μας αφήνει με μια παράξενη χαρμολύπη αφού, οι πρωταγωνιστές παίρνουν αυτό που ήθελαν όμως, πληρώνοντας ένα βαρύ και δύσκολο τίμημα.
Bicentennial Man (1999): Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Isaac Asimov, το “Bicentennial Man” δεν είναι μόνο μια απλή ιστορία επιστημονικής φαντασίας αλλά και η ιστορία μιας αταίριαστης αλλά δυνατής αγάπης ικανής να πάει κόντρα σε όλους και σε όλα. Ο Andrew είναι ένα ανδρείκελο, προγραμματισμένο να εκτελεί εντολές. Παράλληλα όμως αναπτύσσει δική του, ανεξάρτητη σκέψη, βούληση, κάτι που τον κάνει ν’ αναζητήσει την ελευθερία του, την δυνατότητα να γίνει άνθρωπος. Αφού μπορεί να έχει αισθήματα, θέλει και να μπορεί να τα μοιραστεί, να τα δείξει σε κάθε της έκταση, να πάψει να είναι μόνος, αλλά συντροφιά πραγματικά με κάποιον στο πλευρό του ακόμα κι αν το τίμημα είναι ακριβό. Μια επιθυμία που αυξάνεται όταν ερωτευτεί και μάλιστα με ανταπόκριση. Μια υπέροχη ιστορία που αποδεικνύει ότι ακόμα και η αθανασία δεν είναι τίποτα αν δεν έχεις κάποιον να την μοιραστείς. Γιατί είναι σημαντικό να ζεις την ζωή με τους πόνους και τα πάθη που σου προσφέρει, να αγαπάς και να αγαπιέσαι, να δίνεις και να δίνεσαι. Γιατί η αγάπη είναι δικαίωμα όλων, ακόμα κι εκείνων που φαινομενικά δεν είναι σε θέση να την διεκδικήσουν. Γιατί η αγάπη υπάρχει, εκδηλώνεται και μπορεί να παλεύει για να εκφραστεί.
Twilight (2008): Η ταινία, βασιμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Stephenie Meyer, είναι ένα εφηβικό, γοτθικό και μεταμοντέρνο ποπ ρομάντζο, στολισμένο με μια δόση φαντασίας αφού, ο ένας εκ των δύο ερωτευμένων νέων είναι βρικόλακας. Απευθυνόμενη καθαρά σε γυναικείο και νεναικό κοινό, καταφέρνει να συγκινήσει και με ενδιαφέρον παρακολουθούμε τον αμνό που ερωτεύεται το λιοντάρι και παρά την επικινδυνότητα της κατάστασης, απολαμβάνουμε το να τους βλέπουμε να ερωτοτρωπούν. Τα συναισθήματα του ζευγαριού είναι πολύ λόγω του απαγορευμένου, λόγω του τολμηρού, λόγω του αφύσικου της κατάστασης που δεν αφήνει την σεξουαλικότητάς τους να εκφραστεί μέχρι τελικών ορίων. Αισθησιασμός και κι ερωτισμός είναι διάχυτα συναισθήματα στην ατμόσφαιρα χωρίς όμως να έχουμε ακραία ξεσπάσματά τους καθώς προσπαθούν να ισσοροπήσουν ανάμεσα στα θέλω και στα πρέπει μιας κατάστασης αντισυμβατικής που πρέπει να βρει και να στηριχτεί σε νέες συμβάσεις βάσει των απαιτήσεων. Οι ήρωες πλέκονται σε ένα παιχνίδι με τη φωτιά, όπου ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουν να αντιμετωπίσουν, δεν είναι στην πραγματικότητα ο ένας τον άλλο, αλλά ο καθένας τον εαυτό του. Τα προσωπικά του πάθη κι επιλογές, που όμως, θέλοντας ή μη, καθορίζονται και από τα πάθη και τις επιλογές του άλλου.
Έρωτες Κόντρα Στο Κοινωνικό Κατεστημένο
Roman Holiday (1954): Η ταινία που μας σύστησε την Audrey Hepburn που τιμήθηκε μάλιστα από την Ακαδημία με το Oscar A’ Γυναικείου Ρόλου. Μια πριγκίπισσα που δραπετεύει από τις συνεχείς και κουραστικές της υποχρεώσεις κι αρχίζει να περιφέρεται στην όμορφη Ιταλική πόλη. Μέχρι που θα συναντήσει τον Αμερικανό δημοσιογράφο, στον ρόλο του οποίου είχαμε την χαρά αν δούμε τον γόη Gregory Peck, που θα την ξεναγήσει σε μια ρομαντική πόλη, αρχικά με σκοπό να της αποσπάσει μια συνέντευξη, στην πορεία με σκοπό να της αποσπάσει την καρδιά της. Ποικίλα κωμικά στοιχεία, το φρέσκο χαμόγελο της Hepborn και μία αθωώτητα που έχει χαθεί πλέον στις μέρες μας, η συγκεκριμένη ταινία προσφέρει ένα νοσταλγικό και ρομαντικό ταξίδι στο χθες. Στους έρωτες που απλά προέκυπταν, που δεν υπήρχε πολλή σκέψη και που οι ταξικές αντιθέσεις υπήρχαν απλά για να φουντώνουν το πάθος ανάμεσα στα ζευγάρια. Που τα οδηγούσαν να βρουν λύσεις και διεξόδους για να είναι μαζί και όχι για να καταπνίξουν τον πόνο του να είναι χώρια. Ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, καταφέρνει να έχει εξέχουσα θέση στις προτιμήσεις και στις καρδιές των θεατών αλλά και των κριτικών, πράγμα σχεδόν αδύνατον για οποιαδύποτε αισθηματική κομεντί. Να που τελικά συμβαίνουν και θαύματα.
Dirty Dancing (1987): Κάθε ερωτική ιστορία χρειάζεται ένα ζευγάρι που θα τοποθετηθεί στον πυρήνα της ώστε όλα τ’ άλλα να περιστραφούν γύρω της. Για να ισχυροποιήσουμε το συναισθηματικό τους δέσιμο, τους χαρακτηρίζουμε ως μέρη δύο διαφορετικών κόσμων χρησιμοποιώντας το πολυφορεμένο, αλλά πάντα αποτελεσματικό, μοτίβο πλούσια κόρη ερωτεύεται φτωχό πλην τίμιο και αισθηματικό μπατιρόπαιδο. Έτσι η Babe ζει τον πρώτο μεγάλο έρωτα της ζωής της ο οποίος συνδυάζει το πάθος της πρώτης αγάπης και την φρεσκάδα του καλοκαιρινού έρωτα. Μπορεί η ταινία να βασίζεται πάνω σε ένα κοινότυπο υπόβαθρο όμως, αξιοποιήθηκε με τέτοιον τρόπο, χρησιμοποιώντας επιπλέον ένα μουσικοχορευτικό φόντο αυξάνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το πάθος, ώστε σήμερα όχι μόνο να θεωρείται κλασσική αλλά και από τις πιο αγαπημένες του είδους αφήνοντας το δικό της στίγμα. Γιατί τελικά, το αφελές είναι σχετικό αφού, σε κάθε εποχή, αν το συνδυάσεις με τον προκλητικό χαρακτήρας μιας νεανικής επανάστασης, μπορεί να κάνεις την διαφορά. Και κάτι τέτοιο έκανε ο Ardolino, έγινε αναρχικός σε μια εποχή που η σεξουαλική ελευθερία των νέων ήταν όχι μόνο υπό περιορισμό αλλά και υπό αμφισβήτηση χαρίζοντάς μας έναν έρωτα που πήγε κόντρα σε όλα και βγήκε κερδισμένος.
The Bridges of Madison County (1995): Ο Clint Eastwood αποφασίζει να σκηνοθετήσει μια ρομαντική ταινία αφήνοντας πίσω του τον άλλο του εαυτό, της βίας, των πιστολάδων και των αλόγων. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ρομαντικό δράμα και την ιστορία μιας γυναίκας, συζύγου και μητέρας που κατά την τετραήμερη απουσία της οικογένειάς της γνωρίζει έναν άντρα που την βγάζει από τον λήθαργό της. Μέσα σε αυτές τις τέσσερις μέρες ζει τον απόλυτο έρωτα, ξαναθυμάται πως είναι να αισθάνεσαι έτσι πηγαίνοντας κόντρα σε κάθε κοινωνικό κατεστημένο, κόντρα στο τι θα πει ο κόσμος ή τα παιδιά της. Θυσίασε την γυναικεία φύση της γι’ αυτά όμως, όταν το πάθος είναι τόσο μεγάλο μπορείς να το ελέγξεις, να το ξεπεράσεις λες και δεν συνέβει ποτέ; Παρά τα κλισέ, ίσως και κουραστικά σε κάποια σημεία χαρακτηριστικά της, είναι μια αξιόλογη ταινία με μοναδικούς πρωταγωνιστές σε εξίσου μοναδικές ανθρώπινες ερμηνείες. Ανθρώπινη και αληθινή, μιλάει απευθείας στην καρδιά σου αφού, σου παρουσιάζει μια ιστορία που δεν είναι απίθανη αλλά, μπορεί να συμβαίνει γύρω μας, να την ζει ο καθένας.




Έρωτες Κόντρα Στο Κοινωνικό Κατεστημένο




Παραμμυθένιοι Έρωτες



ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
36 Σχόλια:
Έχω δει:
1. Edward Scissorhands (9/10)
2. City Of Angels (7/10)
3. Bicentennial Man (8,5/10)
4. Twilight (6/10 λίαν επιεικώς :P)
5. Dirty Dancing (7/10 μόνο και μόνο γιατί έχω καμιά 15αριά χρόνια να το δω και γιατί μου θυμίζει δεκαετία του 80, αλλά με την καλή έννοια, από άποψη αθωότητας και ξεγνοιασιάς... :( :P ;) Αν το έβλεπα ξανά, μάλλον κάνα 6αράκι..)
6. The Bridges of Madison County (9,5/10 για άλλη μια ταινιάρα απ΄την Κλιντάρα)
7. Titanic (9/10)
8. Pretty Woman (7/10 περίπου ίδια περίπτωση με το 5...)
ΥΓ: Όταν τελειώσει αυτό το εκτενέστατο αφιέρωμα... θέλω αφιέρωμα για τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας (μιας και δέχεσαι παραγγελίες :P)... Κάποια στιγμή πρέπει να δεις και την ΟΔΥΣΣΕΙΑ (όπως και το Fight Club, αλλά αυτό είναι άλλη κατηγορία)... :P ;)
Γιώτα περιμένω και από σαπουνόπερες!!! :-P!
@ Bauer24 για το 5 και το 6 τα πράγματα δεν διαφέρουν ιδιαίτερα. Είναι ταινίες που αν της βαθμολογήσεις με βάση το σήμερα, θα πάρουν πολύ λιγότερο απ' ότι κάποτε!
Bicentennial Man 8,5; Με εντυπωσιάζεις! Αν δεις το ανάλογο post βέβαια, θα διαπιστώσεις πως της έχω παραπάνω! ;)
Για το 6... τι να πούμε; Τίποτα... :)
Ναι, έχεις δίκιο. Έχω δύο μεγάλα κενά και πρέπει να τα καλύψω άμεσα! :p
Αχ... οι παραγγελίες θα με φάνε... :P
Φυσικά όμως από το νέο έτος να εκπληρώσω και την δικιά σου επιθυμία! :) ;)
@ Σωκράτη σε τι σαπουνόπερες ακριβώς αναφέρεσαι; Στυλ "Πακίτα"; :p
Αχ αυτός ο Ψαλιδοχέρης... Τι κλάμα κάθε φορά. Και αυτή η κακούργα τον άφησε μόνο του στον κρύο πύργο!
Στους Καταδικασμένους Έρωτες(του πρώτου μέρους) χώραγε η πιο ρομαντική ταινία όλων των εποχών ο Δράκουλας!
Το Notting Hill πρέπει να είναι στις χειρότερες ταινίες που έχω δει...
Πολύ καλή δουλειά. Σε ταλαιπώρησε ο Aldo βλέπω :)
α από εδώ δεν έχω έχω πολλές αδυναμίες:P
Edward scissorhands: αυτό ακριβώς που γραφής στην αρχή...Ένας παράξενος, αθώος, ειλικρινής έρωτας μέσω της παιδικής ματιάς του Burton.""
ότι και να πεις για αυτή την ταινία θα είναι λίγο.
Twilight: αυτό να πω την αλήθεια με άρεσε λίγο...είχε μια αθωότητα...μια εφηβική αφέλεια...όμορφη φωτογραφία και πολύ πολύ καλή μουσική...αλλα και πάλι έχει κάτι ηλίθια μέσα που δεν μπορώ να τα προσπεράσω...και το 2 είναι χαλια:P
Titanic: παλιά με άρεσε....τώρα εντάξει δεν τρελαίνομαι κιόλας...πάντως έχει πολλά καλά στοιχεια.
τα αλλα δεν τα έχω δει.
2. Τώρα που το ξαναβλέπω... για 6/10 μου κάνει και όχι 7 (κι αυτό έχω χρόνια που το είδα)... Μπορεί και 6,5... Μου φαίνεται πως δε θα ξαναβάλω βαθμούς γιατί κάποιοι νομίζετε πως είναι απόλυτοι και πως τους δίνω ιδιαίτερη αξία ή πως τους βάζω για να το παίξω κριτικός!!! Λες και δεν έχει το δικαίωμα κάποιος να αλλάξει γνώμη σε μια τελείως προσωπική-υποκειμενική-τελείως ερασιτεχνική αξιολόγηση!!!
@ Annie_Hall κλάμα... δεν λες τίποτα!
Δεν το πιστεύω... τον είχα μέσα τον "Δράκουλα" αλλά... κάποιοι το είδαν και μου είπαν ότι ήταν 'άκυρο' και να το βγάλω! :/ :(
Θα επανέλθω πάντως με κριτική για την εργάρα σύντομα για να καλύψω το κενό! ;) :D
Το Notting Hill δεν με τρέλλανε κι εμένα να σου πω... :/
Χαλάλι του... τι να τον κάνουμε! :)
Αύριο και μεθαύριο η συνέχεια!
@ Aldo πρέπει να δεις τις υπόλοιπες, τουλάχιστον κάποιες από αυτές και μάλιστα σύντομα.
Μα μόνο αυτές τις τρεις έχεις δει; Ντροπή... :p
@ Bauer κι εγώ που βάζω βαθμούς δεν το κάνω για να το παίξω κριτικός. Προσπαθώ να αξιολογήσω μαθηματικά την άποψή μου.
Και όπως σου είπα και στο προηγούμενο post, εξέφρασα απορία για μήπως το είχες ξαναδεί από τότε.
Δεν ήταν για σένα η μπηχτή Γιώτα... :P Γενικά το έντονο ύφος μου δεν είναι για σένα (μην το παίρνεις προσωπικά λοιπόν :P)...
@ Στο προηγούμενο post, ούτε εκεί ήταν για μένα; :p
Πάντως μην ασχολήσε... τσάμπα χαλιέσαι!
μονο τρεις:P
ταινίες σαν αυτές με την τζούλια δεν με αρέσουν.
@ Aldo δες τις υπόλοιπες τότε! :p
Όχι, δεν ήταν για σένα. Με αφορμή το μήνυμά σου απάντησα λίγο έντονα, αλλά επειδή θυμήθηκα τις μλκς που διάβασα αλλού κι εκεί απευθυνόμουν κυρίως... Αν δεν είχε προηγηθεί εκείνη η "διαφωνία", θα σου απαντούσα τελείως χαλαρά... :)
@ Αχ bauer24... εγώ την πλήρωσα την νύφη! :P
Σιγά μωρέ... δε σε είπα και καμπούρα!!! :P
@ Δεν θα μπορούσες άλλωστε bauer24! Είμαι πολύ ευθυτενής! :p Χα, χα, χα...
Γιώτα ναι και όχι μόνο.... :-P :-P!
@ Υποννοείς κάτι bauer24; :p
"Υποννοείς κάτι Σωκράτη;" εννοείς προφανώς... :P
@ :s bauer24 τώρα που το ξαναβλέπω... ούτε εγώ δεν ξέρω τι εννοώ! :p
Αν εξαιρεσεις το Νοτινγκ Χιλ που δεν τρελαινομαι οι υπολοιπες ειναι αγαπημενες ταινιες!
@ Σωκράτη ακόμα δεν είμαι σίγουρη τι εννοούσα! :p
Χα, χα, χα... μπορεί στο μέλλον να σε ικανοποιήσω!
Καλά... παλιά με φώναζαν η Γιώτα της Γειτονιάς επειδή έμοιαζα πολύ με την Ταλία, ειδικά όταν βαφόμουν! Και η κολλητή μου έμοιαζε πολύ με την Σοράγια... χα, χα, χα! Άσε... πολύ γέλιο!
@ Μπα... πως και Zenia δεν σου αρέσει; Εντύπωση μου κάνει!
@ Άσε Σωκράτη... αυτή η ομοιότητα με σημάδεψε! :p
Ένας από τους λόγους που έκοψα πρώτη φορά αρκετά τα μαλλιά μου! Χα, χα, χα...
@ Σιγά Jake! :p
@ Χα, χα, χα... :p
Κάτσε Σωκράτη μπας και γελάσουμε και λίγο! ;)
Χαίρομαι που έχεις στην λίστα του το ξεχασμένο The Bridges of Madison County.Μπορεί να ήταν λίγο αργό σε κάποια σημεία είναι όμως μια μοναδική ιστορία από τον μοναδικό Clint.
@ George πραγματικά είναι μοναδική ταινία και μία από εκείνες που ξεχωρίζουν έστω κι αν γινόταν κουραστική ορισμένες στιγμές!
@ Σωκράτη :p
Δημοσίευση σχολίου