Συνοπτική περίληψη του έργου:
Στην Αγγλία του 13ου αιώνα, ένας άριστος τοξότης στο στρατό του Βασιλιά Ριχάρδου Ι, που αρχικά ενδιαφερόταν μόνο για την προσωπική του επιβίωση, αμέσως μετά το θάνατο του βασιλιά, πηγαίνει στο Νότινχαμ, μια πόλη βυθισμένη στη διαφθορά λόγω του δεσποτικού της σερίφη και της αβάσταχτης φορολογίας.
Εκεί ερωτεύεται την ευγενή Λαίδη Marion κι ελπίζοντας να την κατακτήσει, αλλά και να σώσει την πόλη από τη βαριά φορολογία και την αδικία σε βάρος του απλού λαού, οργανώνει μια συμμορία κι αρχίζουν να μάχονται τη διαφθορά προκειμένου να αποδώσουν δικαιοσύνη, δίχως να φοβούνται το όποιο προσωπικό κόστος.
Παράλληλα, οι απλοί αυτοί άνθρωποι καλούνται να αποτρέψουν την προοπτική ενός αιματοβαμμένου εμφυλίου και την υποδούλωση της χώρας τους στη Γαλλία και να ξαναφέρουν δόξα και τιμή στην Αγγλία.

Προσωπική άποψη:
Ο Ridley Scott, ενώνει μετά από καιρό τις δυνάμεις του με τον Russell Crowe με σκοπό να αναβιώσουν τον θρύλο του Ρομπέν των Δασών, ή μήπως όχι; Η αλήθεια είναι ότι αν περιμένετε να δείτε μία ακόμη εκδοχή της γνωστής και μη εξαιρετέας ιστορίας του Ρομπέν καλύτερα να αλλάξετε τις βλέψεις σας γιατί οι προθέσεις του Scott είναι εδώ και καιρό δηλωμένες και από την αρχή μάλιστα του έργου διαπιστώνει κανείς πως είναι και ξεκάθαρες. Σκοπός του δεν είναι μια ακόμα εκδοχή όσων έχουμε ξαναδεί αλλά, η δική του οπτική για το πως ο άνθρωπος έμελλε να γίνει θρύλος και όχι για το πως ο θρύλος έδρασε μετά την αναγνώριση.

Ο Scott εμπνέεται κατά βάση από ένα ακόμα δικό του δημιούργημα, τον "Μονομάχο", στην φιλοσοφία του οποίου στηρίζεται προκειμένου να αναπτύξει και αυτή τη φορά το δράμα του. Ένας άντρας με δυνατή θέληση και ακόμα πιο δυνατή καρδιά, που το πάθος και το θάρρος το έμελλε να τον οδηγήσουν στη δόξα. Και κάπου εκεί διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ακόμα μια ιστορία από την αντλεί έμπνευση και αυτή δεν είναι άλλη από το "Braveheart" και την ιδέα της επανάστασης την οποία πρεσβεύει. Λίγο πριν το τέλος όμως εντοπίζουμε και κάτι άλλο, ακόμα πιο σύγχρονο, αυτή τη φορά από την "Διάσωση Του Στρατιώτη Ράιαν". Όσο παράξενα και αταίριαστα και να ακούγονται όλα αυτά, ο Scott καταφέρνει να δέσει και να συνδυάσει τα διαφορετικά και ποικίλα συστατικά που έκαναν την κάθε μία από αυτές τις ταινίες επιτυχία χωρίς να χάνει τον έλεγχο και χωρίς στιγμή να φαντάζουνε γελοία.

Οι εικόνες του Scott σίγουρα έχουν ένταση, σίγουρα έχουν πάθος, σίγουρα κάνουν ξεκάθαρο το κλίμα μιας δύσκολης εποχής περνώντας μας για καλά το στίγμα της. Μπορεί ωστόσο η κάμερα του σκηνοθέτη να κινείται με γρήγορους ρυθμούς δημιουργώντας έτσι μια ενδιαφέρουσα δυναμική που είχαμε καιρό να δούμε από τα χέρια του όμως, υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα τα οποία κάνουν το τελικό αποτέλεσμα λιγότερο δυνατό απ' όσο θα θέλαμε. Υπάρχουν πολιτικά μηνύματα αλλά, δεν είναι τόσο δυνατά όσο θα θέλαμε. Γίνεται λόγος για κοινωνική αδικία και κατάχρηση εξουσίας όμως, δεν είναι τόσο ισχυρός όσο στον "Μονομάχο", στο οποίο παράλληλα συμβάλλει και η πιο αδύναμη φιγούρα κακού.

Ο Russell Crowe αδυνάτησε, γυμνάστηκε και εκπαιδεύτηκε στο τόξο για να επιστρέψει δυναμικά σε έναν ρόλο σαν εκείνους που τον καθιέρωσαν, που ανέδειξαν τον αντρισμό του και τον έκαναν περιζήτητο στο γυναικείο φύλο. Ναι, ο Crowe ξαναβρήκε το χαμένο σεξ απίλ του και με μια κομψά συγκρατημένη ερμηνεία, με εκρήξεις όπου κι εφόσον απαιτείται, μας θύμισε μετά από πολύ καιρό γιατί μας άρεσε κάποτε τόσο πολύ αλλά και πιο είναι το είδος εκείνο των ταινιών που τελικά, τον βοηθάει να εκφράζεται καλύτερα. Φταίει ο τίτλος του μεγάλου ανδρός, φταίει το κλίμα εποχής, ότι και να 'ναι, ευχαριστούμε που υπάρχει.

Η Cate Blanchett είναι η γυναίκα που λατρεύει η κάμερα, που λατρεύει ο κάθε δημιουργός και που αναπόφευκτα, δεν μπορεί να μην λατρέψει ο κάθε θεατής. Στον ρόλο της Marion, δεν είναι απλά γοητευτική και αποδοτική αλλά, καταφέρνει να χτίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μια πολύ διαφορετική εικόνα της λαίδης και συντρόφου του γνωστού ήρωα, απ' όσες είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Δυναμική, δραστήρια και sexy, δεν διστάζει να τσαλακώσει, ούτε τα φουστάνια, ούτε την εικόνα της προκειμένου να λάβει μέρος ενεργά στην δράση, αφήνοντας και αυτή το δικό της δυναμικό στίγμα.

Με λίγα λόγια το "Robin Hood" είναι ένας εξ' ολοκήρου νέος Ρομπέν, πολύ διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζαμε όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό μπορεί αυτόματα να σημαίνει δύο πράγματα. Ότι θα υπάρξουν αυτοί που θα εκτιμήσουν τον ενστερνισμό του Scott και εκείνοι που θα μείνουν πιστοί υποστηρικτές της παλιάς καλής δράσης του δημοφιλούς ήρωα. Προσωπικά, ανήκω στην ενδιάμεση κατηγορία το οποίο σημαίνει ότι, εκτιμάω την προσπάθεια του Scott, απόλαυσα το έργο του ωστόσο, έμεινα με μια μικρή ανικανοποίητη αίσθηση καθώς, θα ήθελα και ίσως, να περίμενα κάτι ακόμα το οποίο δεν ήρθε. Ωστόσο δεν απογοητευόμαστε αφού, το φινάλε αφήνει σαφές υποννοούμενο συνέχειας.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλο: Robin Hood
Είδος: Εποχής
Σκηνοθέτης: Ridley Scott
Πρωταγωνιστές: Russell Crowe, Cate Blanchett, Max von Sydow, William Hurt, Mark Strong, Oscar Isaac, Danny Huston, Eileen Atkins, Mark Addy, Matthew Macfadyen, Scott Grimes, Kevin Durand
Παραγωγή: 2010
Διάρκεια: 140'

Επίσημο site:
http://www.robinhoodthemovie.com/