Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο σκοτεινός, μαγικός κόσμος του Οίκου της Νύχτας είναι ένας κόσμος που μοιάζει πολύ με τον δικό μας. Μόνο που έχει και βρικόλακες.
Το ένα λεπτό η δεκαεξάχρονη Ζόι είναι μια συνηθισμένη κοπέλα που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τις υποχρεώσεις του σχολείου της. Το επόμενο, βρίσκεται σημαδεμένη ως αρχάρια βρικόλακας.
Αναγκάζεται να εγκαταλείψει την καθημερινότητά της και να αρχίσει την εκπαίδευσή της στον Οίκο της Νύχτας, ένα οικοτροφείο για βρικόλακες. Γρήγορα ανακαλύπτει πως είναι η εκλεκτή της Νύχτας, της θεάς των βρικολάκων, κι έχει ξεχωριστές δυνάμεις.
Αρχίζει να διψάει για αίμα. Παλεύει με τον εαυτό της για να μην αφήσει το «σημάδι» της στο πρώην αγόρι της που δε δέχεται το «όχι» ως απάντηση.
Αποκτάει και μια θανάσιμη εχθρό. Την αρχηγό των Σκοτεινών Κορών, της ελιτίστικης αδελφότητας του σχολείου.
Τώρα πρέπει να βρει τη δύναμη να ακολουθήσει το πεπρωμένο της, με λίγη βοήθεια από τους καινούριους βρικόλακες φίλους της.

Προσωπική άποψη:
Είναι γεγονός πως από την κυκλοφορία του "Twilight Saga" και έπειτα, είναι πολλά τα βιβλία εκείνα, παρόμοιας θεματολογίας, που έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Άλλα είναι μεταγενέστερα της ιστορίας της Bella και του Edward, με αποτέλεσμα να βρήκαν αμέσως στρωμμένο έδαφος ενώ ορισμένα άλλα είναι προγενέστερα που, είτε είχαν ήδη γνωρίσει παγκόσμια αναγνώριση αλλά δεν είχαν κυκλοφορήσει στην χώρα μας, είτε δεν είχαν μεγάλη επιτυχία μέχρι η ιστορία της Meyer να καταφέρει να ταρακουνήσει ένα ευρύτερο και όχι ένα συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό. Στην πρώτη κατηγορία υπάγεται και η σειρά του "Οίκου Της Νύχτας", ένα δημιούργημα μάνας και κόρης που όπως είναι φυσικό, έχει εκμοντερνίσει τον μύθο των βρικολάκων, τοποθετώντας τους με έναν αρκετά φυσιολογικό και ρεαλιστικό τρόπο στην σύγχρονη ζωή και κουλτούρα.

Η ιστορία των Cast είναι κατά κύριο λόγο εφηβική. Αυτό σημαίνει, όχι ότι απευθύνεται αποκλειστικά σε εφηβικό κοινό αλλά, ότι είναι ικανό να προσεγγίσει ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ξεχάσει την δική τους εφηβεία με ότι αυτή συνεπάγεται. Αυτό ωστόσο σημαίνει μια κάπως άχαρη και σχετικά ανεξήγητη εισαγωγή, αφήνοντάς μεας με κάποιες απορίες. Μπορεί να πρόκειται για μια ιστορία έφηβων εκκολαπτόμενων βρικολάκων όμως, το γεγονός ότι χάνουν σταδιακά την ανθρώπινη υπόστασή τους, δεν τους εμποδίζει από το να αντιμετωπίζουν όλα εκείνα τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν αυτή την τόσο παράξενη και ιδιόρρυθμη ηλικία, την κοινωνική ενσωμάτωση και προσαρμογή αλλά, και την σχολική διαβίωση. Είναι μια πραγματικότητα την οποία κανείς δεν απέφυγε, που όλοι γνωρίζουν κι έχουν βιώσει και το κυριότερο, μια πραγματικότητα με την οποία μπορεί να ταυτιστεί ο καθένας, έστω και αν δεν θα μεταλαχτεί ποτέ σε πλάσμα της νύχτας.

Η ιστορία αυτή δεν στέκεται μόνο στην μυθοπλασία των βρικολάκων έτσι όπως την γνωρίσαμε μέσα στους αιώνες, ούτε στο πως μας επανασυστήθηκε στην σύγχρονη εποχή. Αρχαιοελληνικοί μύθοι, αρχαίες δοξασίες αλλά και ινδιάνικες τελετουργίες, παντρεύονται δημιουργώντας ένα μείγμα ιδεών, πολιτισμών, θρησκειών και κουλτούρας το οποίο, μπορεί αρχικά να φαντάζει παράξενο και περίπλοκο όμως, όσο η πλοκή εξελίσσεται εξοικειωνόμαστε μαζί με όλες αυτές τις ιδέες, μέρος των οποίων αποτελεί άλλωστε δικό μας κομμάτι. Η εξισορρόπησή τους μπορεί σε ορισμένα σημεία να είναι δύσκολη δίνοντας την αίσθηση ότι η ιστορία κάπου αρχίζει να παραπαίει όμως, όσο γρήγορα γεννιέται αυτή η αίσθηση, τόσο γρήγορα σβήνει και αναρωτιόμαστε, δικαίως, για το τι θα ακολουθήσει.

Οι συγγραφείς, με σοβαρότητα συνδυασμένη με καυστικό χιούμορ, συστήνουν τους ήρωές τους και τον κόσμο τους, παρουσιάζοντάς μας με την αλήθεια της σύγχρονης πραγματικότητας, την δυσκολία μετάβασης των εφήβων από ένα στάδιο σε ένα άλλο, είτε αυτό είναι σωματικό, είτε πνευματικό, με τον επιφορτισμό μιας παράξενης συναισθηματικής και ψυχολογικής βίας που συνοδεύει όλα αυτά. Το πέρασμα άλλωστε στην ενηλικίωση δεν είναι ποτέ εύκολο για κανέναν, πράγμα που οι ίδιες φαίνεται να μην ξεχνάνε, θέλοντας παράλληλα να το θυμίσουν και στο αναγνωστικό τους κοινό μέσω μιας αξιοσέβαστης προσπάθειας. Το γεγονός ίσως ότι η μία εκ των συγγραφέων πέρασε σχετικά πρόσφατα το κατώφλι αυτό με την άλλη συγγραφέα να την συντροφεύει σε αυτό της το ταξίδι, να βοηθάει περισσότερο.

Και μπορεί να υπάρχουν κάποια κυρήγματα ηθικής και σωστής συμπεριφοράς τα οποία οι νέοι θα έπρεπε να υιοθετούν ως τρόπο ζωής, στοιχεία τα οποία κυρίως σχετίζονται με το ελεύθερο sex και την χρήση ναρκωτικών ουσιών όμως, κάθε άλλο παρά πουριτανιστική διάθεση αντιλαμβανόμαστε από μεριάς των δημιουργών. Αντιθέτως, ασκούν με τον τρόπο τους σκληρή κριτική έναντι στην χριστιανική φονταμενταλιστική πίστη των Αμερικάνων, κατηγορώντας την ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια όμορφη μάσκα συγκάληψης αδυναμιών και μια προσπάθεια αγιοποίησης των προσώπων που την εκπροσωπούν, άσχετα από το αν δεν έχουν τα προσόντα, πόσο μάλλον το χάρισμα για να τους αποδοθεί ένας τίτλος όπως αυτός. Χωρίς να εγκρίνουν την απόλυτη ελευθερία πράξεων, βάζουν στην θέση τους μια προπαγανδιστική προσπάθεια μέσω της οποίας κρίνεται η ηθική και οι αξίες, σε πράγματα μάλιστα όπου δεν χωράνε τέτοιου είδους κριτικές.

Το κλασσικό συναντά το μοντέρνο σε ένα παράξενο κράμα ιδεών και πολιτισμών, με ότι αυτό συνεπάγεται, που όσο παράδοξο και αν ακούγεται, χρησιμοποιείται και αξιοποιείται εντός κειμένου με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά να αποδίδει, όχι όσο θα περιμέναμε αλλά, όσο πραγματικά χρειάζεται. Άλλωστε, το βιβλίο αυτό είναι απλά η εισαγωγή, το πρώτο βήμα των πρωταγωνιστών της σε μια μακρά διαδρομή η οποία αναμένεται με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και εκπλήξεις προερχόμενες των παράξενων εξελίξεών της. Οι εφηβικές περιπέτειες στο κάτω-κάτω δεν τελειώνουν παρά μόνο πριν φτάσουν στην γραμμή τερματισμού, εκεί όπου ανατέλλει ο ήλιος μιας νέας, ενήλικης ζωής στην οποία θα συντροφεύονται πάντα από μία μόνο, ονειρική ιδέα. Εκείνη της ελευθερίας ως προς το πως θα ζήσουν, καθορίζοντας εκείνοι το μέλλον και το είναι τους, οι δικές του επιλογές και όχι όσα επιβλήθηκαν.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:

Συγγραφείς: P.C. Cast & Kristin Cast
Μεταφραστής: Οικονόμου Καίτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-960-455-787-5