Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πίστευε πάντα ότι εκείνος ήταν το πεπρωμένο της. Αν, όμως, η μοίρα έχει άλλα σχέδια;
Η Έβερ και ο Ντέιμεν έχουν ζήσει αμέτρητες ζωές στο παρελθόν και πολέμησαν αδίστακτους εχθρούς για να μπορέσουν να είναι για πάντα μαζί.
Κι ενώ το όνειρο φαίνεται επιτέλους να γίνεται πραγματικότητα, μια φοβερή κατάρα πέφτει πάνω στον Ντέιμεν. Αρκεί ένα άγγιγμα των χεριών τους ή ένα απαλό φιλί για να τον ρίξει στη Χώρα των Σκιών.
Η Έβερ, στην προσπάθειά της να σώσει τον αγαπημένο της από τον Ρόμαν, θα συναντήσει έναν άγνωστο, τον Τζουντ, για τον οποίο νιώθει μια πολύ δυνατή και μυστηριώδη έλξη. Αισθάνεται να τη μαγνητίζει ο νεαρός άντρας με τα σμαραγδένια μάτια, και κάθε φορά που νιώθει το παιχνιδιάρικο, ζεστό βλέμμα του να πέφτει πάνω της δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό της.
Ο Ντέιμεν συνεχίζει να είναι η μοναδική της αγάπη, αλλά γιατί όταν βρίσκεται δίπλα της ο Τζουντ νιώθει σαν να τον έχει προδώσει; Θα αντέξει ο αγνός έρωτας της Έβερ αυτή τη νέα δοκιμασία;

Προσωπική άποψη:
Πέρασαν οι μήνες και μαζί με αυτούς πέρασε και ένα μεγάλο διάστημα αναμονής. Η αναμονή αυτή δεν είχε να κάνει με τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από την συνέχεια των ιστοριών που άφησα στη μέση, όχι κατ' επιλογήν αλλά, επειδή με αναγκάζουν οι εκδοτικοί οίκοι. Ας ξεκινήσω λοιπόν με την συνέχεια των "Αθάνατων" η οποία αυτή τη φορά μας ταξιδεύει στην "Χώρα Των Σκιών", όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει ο τίτλος του τρίτου βιβλίου. Όπως είναι φυσικό επόμενο, έχοντας αφήσει τους ήρωες της ιστορίας μας σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με τον έναν να παλεύει με τις ενοχές και τον άλλον να ετοιμάζεται να βγει βίαια από την άγνοιά του, η εξέλιξη των γεγονότων δεν είναι η πιο εύκολη που θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες.

Η Έβερ έχει γίνει Αθάνατη όμως, η αθανασία της επισκιάζεται από τον φόβο του επικείμενου θανάτου του Ντέιμεν. Ο φόβος όμως αυτός είναι κάτι που προκλήθηκε από τις ίδιες της πράξεις της, από την δικιά της αδυναμία να υπολογίσει, να ελέγξει καταστάσεις και κυρίως, να δείξει εμπιστοσύνη εκεί που πρέπει πραγματικά και όχι εκεί που φαινομενικά μας εξαναγκάζουν οι καταστάσεις. Χάρη στην λάθος επιλογή της, ένα της και μόνο άγγιγμα μπορεί να σταθεί ικανό να σκοτώσει τον αιώνιο σύντορφό της, ολοκληρώνοντας για μια ακόμη φορά στο πέρασμα των αιώνων την θανατική τους μοίρα, έστω και αν αυτή τη φορά μπορεί να αντιστραφούν οι ρόλοι. Όπως και να ΄χει, ο θάνατος αυτή τη φορά δεν είναι κάτι που θα προκαλέσει μια ακόμα χρόνια αναμονή. Θα είναι το οριστικό τέλος. Θα είναι ένα τέλος χωρίς ψυχή, στην Χώρα των Σκιών.

Όμως η Έβερ δεν έχει να αντιμετωπίσει μονάχα τον Ρόμαν και τις ραδιουργίες του. Έχει να παλέψει με τα ίδια της τα συναισθήματα καθώς, για πρώτη φορά, συνειδητοποιεί ότι ίσως ο Ντέιμεν να μην είναι το πεπρωμένο της όπως πίστευε. Δεν βρισκόταν πάντα μόνη της στο πέρασμα των αιώνων περιμένοντάς τον ωστόσο, εκείνος πάντα ερχόταν, πάντα την συνέπαιρνε, πάντα την κέρδιζε στο τέλος. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να είχε ζήσει αν δεν την είχε διεκδικήσει; Υπήρχε η πιθανότητα η ψυχή της να ζει ήρεμα στους αιώνες βιώνοντας μια μοίρα μακριά από τον θάνατο; Μήπως τελικά δεν είναι ο Ντέιμεν το πεπρωμένο της αλλά, εκείνος που τόσα χρόνια κινούσε τα νήματά του; Τώρα που δεν αποτελεί ο Ντέιμεν την παρεμβολή αλλά ο Τζουντ, ίσως να είναι η κατάλληλη στιγμή να μπουν τα πράγματα στην θέση τους και να ξεκαθαρίσουν μια και καλή.

Αυτή τη φορά η Alyson Noel επιλέγει να αφήσει την ιστορία να εξελίσσεται στην γη και όχι σε άλλους τόπους, όπως η Χώρα του Καλοκαιριού. Αυτά που αναζητάνε οι ήρωες της ιστορίας μας δεν βρίσκονται σε κάποιον όμορφο, μακρινό κόσμο αλλά, στο επίγειο. Εκεί βρίσκονται φυλαγμένες οι μυστικιστικές γνώσεις, εκεί βρίσκονται οι εχθροί τους, εκεί βρίσκονται οι φύλακες των μυστικών και εκείνοι που μπορούν να γίνουν σύμμαχοί τους. Όμως, πέραν όλων αυτών, εκεί βρίσκονται και οι εσωτερικές τους συγκρούσεις με τις οποίες πρέπει να παλέψουν σκληρά αλλά, και οι άνθρωποι εκείνοι που οφείλουν να προστατέψουν, που δεν μπορούν και δεν έχουν δικαίωμα να τους εγκαταλείψουν, να τους αφήσουν να γίνουν πιόνια και θύματα ενός αρρωστημένου παιχνιδιού κυριαρχίας κι εξουσίας.

Για μια ακόμα φορά, στο μυθιστόρημα της Noel τα συναισθήματα παίζουν καθοριστικό ρόλο. Τα συναισθήματα όμως αυτά δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά και κατά κύριο λόγο με τον έρωτα. Σχετίζονται με την συντροφικότητα ανάμεσα στους ανθρώπους, άσχετα από το φύλο τους. Σχετίζονται με την ανάγκη μας για επικοινωνία, για στήριξη, ψυχολογική και ηθική. Η φιλία, η δύναμη, η επιρροή και η ανάγκη της, είναι πιο έκδηλη και πιο κατανοητή από τα προηγούμενα βιβλία. Η Έβερ δεν εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στον Ντέιμεν και την λύτρωσή του από την κατάρα του Ρομάν αλλά, και στην ανάγκη να έχει δίπλα της και παράλληλα να βοηθάει τους φίλους τους, όσο μπορεί και όσο είναι απαραίτητο.

Μπορεί όμως άραγε να υποστηρίξει κανείς πως η έλξη δεν πηγάζει από τα βαθύτερα αισθήματά μας, από ένα ανώτερο επίπεδο νόησης και συναισθηματικής αντίληψης; Η έλξη ανάμεσα στους ανθρώπους είναι κάτι μυστήριο και συνάμα γοητευτικό. Είναι κάτι που δεν είσαι σίγουρος ότι μπορείς να ερμηνεύσεις, να δικαιολογήσεις, να εξηγήσεις. Ίσως όμως να μην είναι απαραίτητο τελικά. Κάποια πράγματα πρέπει να μένουν έτσι. Πρέπει να αισθανθούμε κάποια στιγμή σίγουροι γι΄αυτά, όχι επειδή θα έχουμε απτές αποδείξεις αλλά, επειδή κάτι βαθιά μέσα μας θα πιστοποιεί ότι έχουμε δίκιο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η έλξη είναι κάτι που εύκολα μπορεί αν συσχετιστεί με τον ενθουσιασμό και ο δεύτερος είναι κάτι, που την αγνή αγάπη και την ανάγκη για αλληλοστήριξει δεν μπορεί να την γκρεμίσει παρά μόνο να την ταρακουνήσει.

Η Έβερ έχει ήδη ακολουθήσει τον δρόμο της αιώνιας ζωής. Όμως  μια ζωή δίχως τέλος, αν δεν μπορείς να μοιραστείς το φιλί και το χάδι, τι αξία έχει; Γιατί να ζεις για πάντα αν δεν μπορείς να κλάψεις στον ώμο αυτού που αγαπάς, αν δεν μπορείς να μοιραστείς μαζί τους τα πάθη σου; Έχοντας διαλέξει ήδη τον λάθος δρόμο, η Έβερ δεν έχει πολλά περιθώρια. Θα υποκύψει στον εγωισμό του Ρόμαν ή θα ψάξει να βρει τον τρόπο που θα λύσει τα προβλήματά της. Και όμως... πάντα υπάρχει χώρος για λάθη, αρκεί να είμαστε πρόθυμοι ή έστω, αρκετά αφελείς για να τα πραγματοποιήσουμε. Μπορείς άραγε να σώσεις την ψυχή σου όταν είναι αμφίβολο κατά πόσο την έχεις μέσα σου; Είναι εύκολο να αντισταθείς σε όλα εκείνα που μοιάζουν τόσο σωστά;
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alyson Noel
Μεταφραστής: Κολυδά Λυδία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 424
ISBN: 978-960-453-826-3