
Η Elizabeth Swann είναι κόρη ενός Άγγλου κυβερνήτη σε κάποιο νησί της Καραϊβικής. Τρέφει μεγάλο ενδιαφέρον για τις θαλασσινές περιπέτειες και τους πειρατές και πολύ περισσότερο απ’ όταν κάποια χρόνια πριν βρέθηκε παρούσα στη διάσωση του Will Turner που έφερε το σύμβολό τους.
Στη βάση των Άγγλων καταφθάνει ο Jack Sparrow, ένας πειρατής που αναζητάει πλοίο και πλήρωμα έτσι ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι του σε ανεύρεση του δικού του πλοίου που κλάπηκε κάποια χρόνια πριν.
Όμως το Black Pearl, το πλοίο του Sparrow που τώρα πλέον τόσο αυτό, όσο και το πλήρωμά του συνοδεύονται από μια κατάρα, κάνει επιδρομή στη βάση κι απαγάγει την Elizabeth.
Ο Jack κι ο Will θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι, ο πρώτος με σκοπό ν’ ανακτήσει το πλοίο του κι ο δεύτερος να σώσει την αγαπημένη του από τα χέρια των πειρατών.
Προσωπική άποψη:
Ταινία της οποίας η θεματολογία είχε να κάνει με πειρατές μέχρι το 2003 είχε περίπου μια οκταετία να κάνει την εμφάνισή της στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η αλήθεια είναι ότι η εποχή εκείνη που τέτοιες ταινίες συνάρπαζαν το κοινό, τότε μου φαινόταν πως είχαν περάσει ανεπιστρεπτί. Το γεγονός δε ότι πολυδιαφημίστηκε μ’ έκανε αρνητική απέναντί της, σε συνδυασμό ότι τα μεγάλα blockbuster, παρά τη δαπάνη τεράστιων ποσών για την ολοκλήρωσή τους δεν είναι πάντα πετυχημένα ακόμα περισσότερο.
Τα πλούσια εφέ και τα μεγαλεπήβολα σκηνικά δεν αποτελούν πάντα σημαντικό παράγοντα επιτυχίας. Μερικές φορές οι ίδιοι οι συντελεστές της είναι εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία. Κι η αλήθεια είναι πως όλα αυτά ο Bruckheimer κατάφερε να τα εναρμονίσει και να επιστρέψει με θριαμβευτική επιτυχία.
Ξεκινάω λοιπόν από το σενάριο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ισορροπημένο. Ήρωες οικείοι, σα να τους έχουμε ξανασυναντήσει στο παρελθόν, τόσο ίδιοι και τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, θαλασσινοί θρύλοι και μύθοι που δεν αποτελούν στο σύνολό τους ατοπήματα της φαντασίας του σεναριογράφου, οδηγούν την εξέλιξη με σταθερό ενδιαφέροντα ρυθμό. Υπάρχουν αναδρομές κι αναφορές στο παρελθόν των ηρώων, που όχι μόνο δεν κουράζουν αλλά αντιθέτως, βοηθούν τον θεατή να κατανοήσει καλύτερα, τόσο την ιστορία, όσο και το ρόλο που καλείται να παίξει ο καθένας μέσα σ’ αυτή.
Βέβαια, όπως κάθε ταινία που σέβεται τον εαυτό της έχει και το απαραίτητο ρομαντικό ειδύλλιο, το οποίο όμως μοιάζει αρκετά ανιαρό, όχι τόσο λόγο της φύσης του, αλλά εξαιτίας των πρωταγωνιστών. Κι από τη στιγμή που αποτελεί παραγωγή της Disney, δε μπορεί να ξεφύγει από τις “παιδικές” καταβολές της. Μας ενοχλεί αυτό; Προσωπικά καθόλου!
Σκηνικά και κοστούμια είναι απλά καταπληκτικά. Η ματιά σου χάνεται τόσο πολύ που δύσκολα πιστεύεις ότι τα γυρίσματα δεν έλαβαν χώρα στην Καραϊβική του παρελθόντος, τότε που οι πειρατές σουλατσάριζαν από λιμάνι σε λιμάνι. Ταυτόχρονα τα εφέ που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά, ειδικά τις στιγμές όπου οι πειρατές μεταμορφώνονταν σε σκελετούς.
Βέβαια όλα αυτά μπορεί να μην είχαν καμία απολύτως σημασία αν δεν είχαν χειριστεί σωστά απ’ τον Gore Verbinski. Εν αντιθέσει με την δεύτερη ταινία, εδώ τα εφέ αξιοποιούνται λειτουργικά χωρίς να οδηγούνται στην υπερβολή προσπαθώντας να προκαλέσουν τον εντυπωσιασμό μας. Επιπλέον, ακόμα κι εκεί που οι τόνοι πέφτουν, δεν μας αφήνει να βαρεθούμε, αλλά το ενδιαφέρον μας παραμένει αμείωτο. Δημιουργεί την κατάλληλη σκοτεινή ατμόσφαιρα και οι σκηνές δράσης είναι μαγικές. Ειδικά η τελευταία μάχη είναι όλα τα λεφτά.
Η μουσική της ταινίας επική! Χρήση κυρίως κρουστών και θορυβωδών οργάνων, που δημιουργούν την απαραίτητη πομπώδη ατμόσφαιρα, ειδικά στις σκηνές δράσης, που ωστόσο κάπου νομίζεις ότι την έχεις ξανακούσει. Σε αρκετά σημεία λοιπόν η μουσική θυμίζει κάτι από “Gladiator”. Δεν είναι ταυτόσημα, αλλά η ομοιότητα είναι εμφανής και πολύ περισσότερο στο έμπειρο αυτί. Αν και μουσικά έχουμε άψογο συνδυασμό με την εικόνα, δεν είναι το ost που θα τρέξετε στο δισκοπωλείο ν’ αγοράσετε.
Και πάμε στον βασικό λόγο όπου κάποιος, ακόμα κι αν δε μπορούσε να πειστεί από τα παραπάνω, θα έπρεπε πάση θυσία να δει αυτή την ταινία. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον Johnny Depp. Για την ακρίβεια όλη η ταινία είναι ο Johnny Depp. Απλά αξεπέραστος, κανένας άλλος, και το πιστεύω φανατικά αυτό, δε θα μπορούσε να αντεπεξέλθει καλύτερα στο ρόλο αυτό. Ο υπέρτατος αντισυμβατικός αντιήρωας, με τις φοβερές κι έξυπνες ατάκες που προσδίδουν όλη τη χιουμοριστική διάθεση που μπορεί ν’ αντέξει η ταινία. Είναι το ίδιο απολαυστικός, τόσο όταν συμμετέχει ενεργά στη δράση, όσο κι όταν δεν κάνει τίποτα άλλο απ’ το να παρακολουθεί ατάραχος και γεμάτος αυτοπεποίθηση τις εξελίξεις.
Η Knightley, συγνώμη που θα το πω, είναι γενικώς στεγνή κι αποστειρωμένη. Δεν είναι και πολλές οι φορές που θα την δεις και θα θες να κόψεις τις φλέβες σου. Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ, παραμένοντας απλά η μοναδική θηλυκή παρουσία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον Bloom (όπως λέμε πατάτες μπλουμ) που γενικώς τον βρίσκω αδιάφορο. Πόσο μάλλον δίπλα σε μια παρουσία σαν αυτή του Depp. Αντίθετα, φοβερός είναι ο Geoffrey Rush στο ρόλο του κακού της υπόθεσης που εκτός των άλλων έχει μια απίστευτη χημεία με τον Depp.
Παίρνουμε λοιπόν έναν καλό, έναν κακό, έναν που δεν ξέρει ούτε αυτός τι είναι και μια ξυλόκοτα και τα βάζουμε στο πολυμίξερ. Το αποτέλεσμα; Μια επική θαλασσινή περιπέτεια που όμοιά της είχαμε χρόνια να δούμε. Ένας εκπληκτικός Depp που σηκώνει επάξια στους ώμους του το μεγαλύτερο βάρος της ταινίας. Δράση, περιπέτεια, πολύ χιούμορ σ’ ένα δυνατό blockbuster.
Βαθμολογία 9/10
Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Οι Πειρατές Της Καραϊβικής: Η Κατάρα Του Μαύρου Μαργαριταριού
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Gore Verbinski
Πρωταγωνιστές: Johnny Depp, Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Keira Knightley, Jonathan Pryce, Lee Arenberg
Μουσική: Klaus Badelt
Παραγωγή: 2003
Διάρκεια: 140’
Επίσημο site:
http://disney.go.com/disneypictures/pirates/










15 Σχόλια:
Πολυ ευστοχα τα σχολια σου!Πραγματι πολυ καλη ταινια και πολυ καλος ο Depp.
KAI GAMW TIS PERIPETEIES!ME DIAFORA TO KALYTERO APO TA TRIA!
Για 'μένα αν θέλετε τη γνώμη μου το πιο ολοκληρωμένο ήταν το 3.Πολύ καλό όμως και αυτό!
@ Zenia είπαμε... ο Depp είναι όλα τα λεφτά!
@ Max κι εγώ νομίζω πως είναι το καλύτερο, έστω και με μικρή διαφορά από το τρίτο.
@ George μπορείς εδώ να δεις τη εκτενή μου άποψη για το τρίτο μέρος:
http://culture21century.blogspot.com/2007/05/pirates-of-caribbean-at-worlds-end.html
Άσχετο το σχόλιο, αλλά θέλω να σε ευχαριστήσω για την πληροφορία που δίνεις στο σχόλιο σου στην roadartist τη συνέχεια του "Καναρίνι και μέντα" .Δεν το γνώριζα.
@ Sobraluz, δεν πειράζει! :)
Ακόμα και τα άσχετα σχόλια μπορεί να 'ναι σχετικά!
Να 'σαι καλά και μιας κι είδα ότι κλάδος σου είναι η εκπαίδευση, αν είσαι δασκάλα, θα μπορούσες να το δώσεις στους μαθητές σου ως εργασία. Έτσι διάβασα κι αυτό της Λότη Πέτροβιτς Ανδροτσοπούλου, όταν ο μικρός μου αδερφός είχε μια εργασία (την έκανα εξ' ολοκλήρου εγώ βέβαια). :p
Τελεια ταινια,πραγματικα δεν εχω λογια!Τοσο το 1ο μερος,οσο και τα αλλα 2 ειναι φανταστικα!Και τα εφε και οι ηθοποιοι αλλα και η πλοκη του εργου ειναι απλα απεριγραπτα...
Παιδια εμεινα αφωνη!Ολα ηταν φανταστικα:η πλοκη,οι ηθοποιοι,τα εφε,τα κοστουμια,ολα!Ηταν πραγματικα μια υπεροχη ταινια που εγω τουλαχιστον την χαρακτιριζω ως την καλυτερη στο ειδος της.Ο Τζακ Σπαροου(Johnny Depp)ΕΣΚΙΣΕ!
@ Ανώνυμε νομίζω ότι το πρώτο ήταν το καλύτερο, το δεύτερο ωραίο αλλά λίγο κατώτερο από το πρώτο και το τρίτο ανώτερο από το 2ο, λίγο κατώτερο από το πρώτο παρά την τρέλλα του. :)
Συνολικά όμως είναι μια εξαιρετική παραγωγή που η Disney έδωσε μεγάλη βάση και προβολή.
@ Βιολέτα Ρούσσου, σίγουρα στο είδος της είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει ο σύχρονος κινηματογράφος. Όσο για τον Jack, όλα, μα όλα τα λεφτά! :D
Η ταινία είναι υπέροχη, ο Depp καταπληκτικός, η Keira δεν μου έκανε εντύπωση, και ο Orlando Bloom έπαιξε ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!
@ Εμένα πάλι, μόνο ο Bloom με χαλάει σε όλο αυτό! Αλλά και πάλι, γούστα είναι αυτά! :)
Από τις αγαπημένες μου περιπέτειες.Ίσως ότι πιο φρέσκο έχουμε δει σε αυτήν την κατηγορία τα τελευταία χρόνια μαζί με τους εκδικητές.Τέλος πάντων ένα 9/10 από εμένα.
Υ.Γ:Ο Bloom άρχισε να μου την σπάει από το δεύτερο και μετά
@ Παύλο συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Εξαιρετική ταινία που αγαπώ απίστευτα! :)
Δημοσίευση σχολίου