Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η είδηση για τη σύλληψη του Νικηφόρου, και μάλιστα για φόνο, συντάραξε όλους όσοι τον ήξεραν, κυρίως όμως τη Μαριλίζα, την πρώην γυναίκα του. Ο Νικηφόρος δολοφόνος! Όχι, δεν μπορεί, κάποιο λάθος είχε γίνει.
Η Μαριλίζα δεν κατάφερε να κοιμηθεί εκείνο το βράδυ. Δεν ήταν μόνο η ανησυχία για τον πρώην άντρα της, ήταν κι όλες εκείνες οι αναμνήσεις από την υπέροχη κοινή ζωή τους που τόσο άδοξα είχε διακοπεί.
Σηκώθηκε, πήγε στο γραφείο της και πήρε από το συρτάρι ένα τετράδιο όπου γι’ αρκετό καιρό μετά το χωρισμό τους έγραφε τις σκέψεις της.
Διάβασε:
"Ανοίξαμε μαζί τα φτερά μας με στόχο το απέναντι βουνό.
Δεν είχαμε προσέξει την καταιγίδα που ερχόταν. Είδες τη φτερούγα μου τσακισμένη, με είδες που έπεσα και μ' ακολούθησες, γονάτισες δίπλα μου στα χαμόκλαδα που μ' έριξε η ανημποριά. Έμεινες για λίγο στο πλευρό μου, προσπάθησες να μου δείξεις πόσο μ’ αγαπάς. Κι ύστερα μου ’πες, προσπαθώ μα δεν μπορώ, και πέταξες μακριά.
Κι εγώ έμεινα εκεί στην παγωνιά..."
Αυτά έγραφε τότε. Τώρα χρειαζόταν εκείνος βοήθεια κι η Μαριλίζα έπρεπε να τρέξει να τον βοηθήσει, να τον σώσει.

Προσωπική άποψη:
Από τον τίτλο και μόνο, το πιθανότερο είναι να υποθέσει κανείς πως πρόκειται για άλλη μια ρομαντική ιστορία. Μια ιστορία έρωτα και απιστίας. Δεν θα αδικήσω όποιον κάνει την σκέψη αυτή γιατί ανάλογη ήταν και η δικιά μου, μέχρι τουλάχιστον να διαβάσω την πρώτη σελίδα. Εκεί κατάλαβα πως τα πράγματα, είναι διαφορετικά και πιθανότατα, πολύ πιο περίπλοκα απ' όσο αρχικά είχα πιστέψει. Μια δολοφονία είναι αρκετή για να ταράξει τις ισορροπίες όχι ενός ή δύο ανθρώπων αλλά, πολλών περισσότερων. Άνθρωποι που οι ζωές τους με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο είναι συνδεόμενες, είτε αυτοί το γνωρίζουν είτε όχι. Άνθρωποι που ο καθένας τους αποτελεί το τρίτο πρόσωπο σε κάθε πτυχή μιας κοινής ιστορίας της οποίας τα νήματα είναι πλεγμένα το ένα μέσα στο άλλο.

Από τις πρώτες μόλις γραμμές, η ιστορία μας κρατάει με κομμένη την ανάσα και μας αφήνει ανίκανους να σηκώσουμε κεφάλι. Το μυστήριο περιπλέκεται με τα στοιχεία που συνεχώς οδηγούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις και οι ανατροπές που έρχονται αλλεπάλληλες και γοητευτικές. Δεν είμαστε απλοί παρατηρητές αλλά, μέλη μιας ομάδας που προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια ενός χαλασμένου παζλ προκειμένου να βρει τους ενόχους και να αποδώσει δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη όμως δεν συνδέεται πάντα και άρρηκτα με την τιμωρία. Υπάρχει η δικαίωση τους ήθους και η δικαίωση των πράξεων και σε ποια μπορεί να υπάγει ο καθένας, εξαρτάται από αυτόν που κρίνει αλλά, και από αυτόν που καλείται να κριθεί. 

Ο Όμηρος Αβραμίδης για μια ακόμη φορά θέτει σε πρώτο πλάνο τα συναισθήματα, με τον έρωτα όμως να είναι, αν και πανταχού παρόν, συγκαλυμμένος από την ψυχολογία, τις μεταπτώσεις και τα αποτελέσματα της αν κι εφόσον δοκιμαστούν τα άκρα και οι αντοχές της. Τα ανθρώπινα πάθη είναι πιο δυνατά απ' όσο ίσως πιστεύουμε και πολλές φορές οδηγούν σε λάθη, σε παρορμήσεις, παρερμηνεύσεις, ακόμα και κλονισμό του ίδιου του νου, της νόησης, γιατί όχι και της θύμησης. Τα πάθη και ο έρωτας, μπορούν να οδηγήσουν όχι μόνο σε γοητευτικά κι ευτυχισμένα μονοπάτια αλλά και σε άλλα, πιο σκοτεινά κι επικίνδυνα, σε μονοπάτια που ίσως να μην έχουν γυρισμό αν κι εφόσον αποφασίσεις να τα ακολουθήσεις και να χαθείς στα σκοτάδια τους.

Ένα βιβλίο με κινηματογραφική αφήγηση που ακόμα και αν το θες, είναι αδύνατον να το αφήσεις από τα χέρια σου. Ο έρωτας συναντάει τα πάθη και μαζί συγκρούονται με την αγάπη που δεν έχει φραγμούς και όρια σε ένα μυθιστόρημα που διασταυρώνεται με την αστυνομική του φύση, δουλεμένα με τον μύθο και το σασπένς της εξερεύνησης. Ο θάνατος βρίσκεται πάντα χέρι-χέρι με τα προαναφερόμενα συναισθήματα και μαζί πορεύονται μέχρι την δικαίωση και τη λύτρωσή τους καθηλώνοντάς μας και διατηρώντας την αγωνία μας στο έπακρο αλλά και τις αισθήσεις μας σε μια διαρκή κατάσταση ερεθισμού.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Αβραμίδης Όμηρος
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2008
Αρ. σελίδων: 218
ISBN: 960-410-535-3