Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ένας ταλαντούχος μπάρμαν από τη Νέα Υόρκη πηγαίνει στη Τζαμάικα για να δουλέψει. Εκεί γνωρίζει κι ερωτεύεται μια νεαρή τουρίστρια με την οποία περνάει αξέχαστες στιγμές.
Μέχρι που στον δρόμο του μπαίνει η επιθυμία για πολύτη και αναγνώριση, κάνοντάς τον μέλος ενός κόσμου που δεν είναι τόσο λαμπερός όσο φαίνεται.

Προσωπική άποψη:
Το "Κοκτέιλ", εκτός από είδος ποτού, υπήρξε την δεκαετία του '80 μία ιδιαίτερα δημοφιλής ταινία. Ξαναβλεποντάς την έπειτα από αρκετά χρόνια, μπορώ να πω με βεβαιότητα το ίδιο πράγμα που είχα πει όταν την πρωτοείδα. Δικαιολογημένα οι fans της ταινίας ήταν γένους θηλυκού, ο θαυμασμός των οποίων οδήγησε τον Tom Cruise στα ύψη μετατρέποντάς τον σε sex symbol αλλά και σε έναν από τους πιο περιζήτητους ηθοποιούς των χρόνων εκείνων. Ο λόγος που κάνω αυτή την εισαγωγή δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η ταινία βασίζεται και χτίζει την πλοκή της πάνω σε όλα εκείνα τα κλισέ που σήμερα το μόνο που θα έκαναν είναι να οδηγήσουν στον χαρακτηρισμό της ταινίας ως ανυπόφορης.

Η ιστορία συνηθισμένη και πολυχρησιμοποιημένη. Γόης, μπάρμαν στο επάγγελμα στην προκειμένη περίπτωση, γνωρίζει κι ερωτεύεται χαριτωμένη και όχι τόσο πουριτανή, νεαρή κοπέλα με φόντο εξωτικές παραλίες και κρυστάλλινα νερά. Το αίσθημα αναπτύσσεται αμφότερο μέχρι που ο πρώτος κόβει λάσπη, επιλέγοντας την πλούσια, γεμάτη προοπτικές ζωές παρά το φτωχό, πλην τίμιο ρομάντζο με την αβέβαιη εξέλιξη και προοπτική. Φυσικά όλα αποδεικνύονται μια τεράστια φούσκα και μετανιωμένος γυρίζει σερνάμενος στο κορίτσι που εγκατέλειψε ζητώντας συγχώρηση αλλά και ανακαλύπτοντας ότι τελικά, τίμια είναι όχι όμως και φτωχή. Ίσως να θεωρειτε ότι αποκάλυψα πολλά όμως πιστέψτε με, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Το σενάριο του Heywood Gould, του οποίου το όνομα πάω στοίχημα ότι δεν σας λέει και πολλά, δεν προσπαθεί καν να μας εκπλήξει, έστω και στο παραμικρό σημείο της πλοκής του. Πεζό, χλιαρό και αδιάφορο, προσπαθεί να αναδείξει την σημασία των επιλογών και πόσο επηρρεάζουν αυτές την ζωή μας, είτε είναι σωστές είτε λάθος και παράλληλα, να μας ταξιδέψει στον σκληρό κόσμο της νύχτας. Πώς όμως να καταφέρει κάτι τέτοιο αφού τελικά, δεν καταφέρνει καν να μας πείσει για τις καλές του προθέσεις οι οποίες μετατρέπονται με γοργούς ρυθμούς σε ένα κοινότυπο ρομάντζο με μια δεδομένη, πανηλίθια κατάληξη;

Για την σκηνοθεσία της ταινίας ακόμα και αν ήθελα, δεν θα μπορούσα να πω πολλά. Άλλωστε το βιογραφικό του Roger Donaldson είναι αρκετό για να μας κάνει να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται, ακόμα και αν δεν έχουμε δει την ταινία. Δεν μπορώ να πω, όσο σουλατσάρει σε καθαρές ακτές ψάχνοντας στην άμμο για κοχύλια με το ερωτοχτυπημένο ζευγαράκι, κάτι κάνει αφού καταφέρνει έστω να μας μεταφέρει όμορφες εικόνες. Από 'κει κι έπειτα όμως το χάος αφού, η αποπνηκτική ατμόσφαιρα του κόσμου της αλκοόλης είναι απλά μια ιδέα και τίποτα περισσότερο.

Ο Tom Cruise δεν καταφέρνει να αποδείξει την αξία του ως ηθοποιός αλλά νομίζω ότι επιλέγοντας να συμμετάσχει σε μια ταινία σας αυτή, δεν ήταν αυτός ο σκοπός του. Ως γόης τα πάει αρκετά καλά αλλά δυστυχώς μένει εκεί. Όσο για την Elisabeth Shue, δεν μου πάει καρδιά να πω κακή κουβέντα καθότι είναι μια φιγούρα που συντροφεύει αρκετές παιδικές, κινηματογραφικές μου αναμνήσεις και στο κάτω-κάτω της γραφής, την έχουμε δεν να δίνει και εξαιρετικές ερμηνείες που πάνε πιο πέρα από εκείνες της χαριτωμένης και γλυκιάς κοπελίτσας.

Το μόνο στοιχείο που μπορώ να αποδεχτώ στην ταινία αυτή, είναι ο αέρας των αναμνήσεων που φέρει μαζί της. Είναι από τις ταινίες που όσο άδειες και αν είναι, πάντα θα τις παρακολουθήσεις αν σου δοθεί ευκαιρία, έστω και αν δεν έχουν τίποτα να σου προσφέρουν, πέραν ενός ανάλαφρου και ξεκούραστου δύωρου, έστω και αν μετά θα αναγκαστείς να τις κατηγορήσεις για την αφέλειά τους. Τιμής ένεκες λοιπόν σε όλες εκείνες που ερωτοχτυπημένες με τον Tom έδωσαν επιπλέον πόντους στους barmen της εποχής.
Βαθμολόγια 4,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Κοκτέιλ
Είδος: Δραματική
Σκηνοθέτης: Roger Donaldson
Πρωταγωνιστές: Tom Cruise, Elisabeth Shue, Bryan Brown, Lisa Banes, Laurence Luckinbill
Παραγωγή: 1988
Διάρκεια: 104'

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο: