Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Adam Lang είναι πρώην Βρετανός πρωθυπουργός και βρίσκει καταφύγιο σε ένα νησί στα ανατολικά παράλια των Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου και γράφει την αυτοβιογραφία του.
Όταν ο σύμβουλός του πεθαίνει, ένας συγγραφέας αποστέλλεται στο νησί για να τον βοηθήσει να ολοκληρώσει το βιβλίο του.
Ο ανώνυμος συγγραφέας εισέρχεται σε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται και παρασύρεται στη δίνη μιας σεξουαλικής, πολιτικής και λογοτεχνικής ίντριγκας.

Προσωπική άποψη:
Πέρασαν 11 χρόνια από τότε που ο Polanski έγραψε και σκηνοθέτησε μια ταινία μέχρι να αποφασίσει να μπει ξανά στην δράση. Φαίνεται πως το βιβλίο του Robert Harris, "The Ghost", στάθηκε όχι απλά ένα ισχυρό κίνητρο για να ξαναμπεί δυναμικά στο κινηματογραφικό παιχνίδι αλλά, και μια δυνατή πηγή έμπνευσης. Ίσως, το "The Ghost Writer" να μην ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε από έναν δημιουργό σαν τον Polanski ωστόσο, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε την καθηλωτική ικανότητά του που μας κάνει έρμαιο των ιστοριών του, ταξιδεύοντάς μας μέσα από τα μονοπάτια της αφήγησής του εκεί που εκείνος θέλει. Τελικά, αν το καλοσκεφτούμε, ίσως αυτό να είναι και το σημαντικότερο κατόρθωμα κάθε δημιουργού.

Πιθανολογώ ότι οι αξιώσεις του Polanski πήγαιναν πιο μακριά από εκεί που τελικά κατάφερε να τις οδηγήσει η ταινία. Μπορεί να ορματιζόταν ένα νέο "Chinatown" που όμως, όχι απλά δεν ήρθε, δεν μπόρεσε καν να πλησιάσει. Κάπου εδώ ίσως να εντοπίζεται και το σημαντικό μειονέκτημα της ταινίας. Ποιο είναι αυτό; Ότι ουσιαστικά, χωρίζεται σε δύο μέρη χάνοντας ως έναν βαθμό την ισορροπία που χαρακτήριζε την προαναφερόμενη ταινία. Με πιο απλά λόγια, έχουμε δύο τμήματα αφήγησης με το πρώτο να υστερεί σαφέστατα του δεύτερου λόγω της υποτονικότητάς του. Μπορεί ως παρατηρητές να καθηλωνόμαστε ακόμα και με αυτά τα δεδομένα όμως, δεν παύει να μας ενοχλεί κάπου μέσα μας ότι η δράση αργεί να κάνει την εμφάνισή της έτσι ώστε να αποτελέσουμε ενεργό μέλος της.

Επηρρεασμένος σαφέστατα από τον Hitchcock, μια αγάπη που ποτέ του δεν προσπάθησε να κρύψει, ο Polanski συνθέτει ένα θρίλερ χαρακτήρων που στο δεύτερο σκέλος της αφήγησης απογειώνεται, σε σύγκριση πάντα με το πιο αδύναμο πρώτο μέρος. Μεταφέροντας την αφήγηση και την δραματουργία σε ανοιχτούς χώρους, αφήνοντας πίσω του τον αρρωστημένα γκρίζο και συνάμα περιοριστικών χώρο του γραφείου του, καταφέρνει να οδηγήσει το σασπένς και την δράση σε υψηλότερα επίπεδα, ανεβάζοντας παράλληλα τους δείκτες αδρεναλίνης μας και προσφέροντάς μας πλάνα μοναδικής αισθητικής, ομορφιάς και μυστηριώδους γοητείας που δεν προσπαθούν να κρύψουν το κίνδυνο που επιφυλάσσουν όσο προχωράμε προς το τέλος.

Ως προς την ουσία, ο Polanski καταφέρνει να περάσει τα πολιτικά του μηνύματα και με σχετική ευκολία θα τολμούσαμε να πούμε. Φυσικά, η ευκολία αυτή δεν συνοδεύει σε καμία περίπτωση την εξέλιξη της ιστορίας η οποία είναι γεμάτη νέα δεδομένα, ανατροπές και εκπλήξεις. Αποτέλεσμα όλων αυτών να τρέχουμε σε έναν αγώνα δρόμου που ξέρουμε ότι είμαστε χαμένοι από χέρι. Ναι, δεν υπάρχει ουτοπία και η εξουσία είναι πάνω και πέραν όλων. Το φινάλε δεν είναι αυτό που θα περιμέναμε και εκεί που σε ικανοποιεί, εκεί είναι που σε ξενίζει σε έναν μικρό βαθμό αφού σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είναι αυτό που θα ήθελες τελικά.

Ο Ewan McGregor μας ικανοποιεί μέχρι να αποφασίσει να μεταμορφωθεί από έναν απλό συγγραφέα σε μελετητή μιας περίεργης και σκοτεινής ιστορίας, βγάζοντας προς τα έξω την γεμάτη ντετεκτιβίστικη περιέργειά του. Ίσως τελικά να του ταιριάζει καλύτερα να βρίσκεται μέσα στο καβούκι του αφού έξω από αυτό δείχνει λίγο έως πολύ, άνευρος. Από την άλλη έχουμε τον Pierce Brosnan ο οποίος, ναι μεν ως παρουσία είναι δυναμικός και ταιριαστός σε αυτό που ζητείται όμως από την άλλη, δεν μπορεί να αποβάλλει από πάνω του την ταμπέλα του Bond αποδεικνύοντας πως η κατάρα των ρόλων ισχύει. Η Kim Cattrall είναι μια ευχάριστη έκπληξη καθώς έχει παρατήσει κάπου την σεξομανή Samantha ενώ η Olivia Williams θα λέγαμε ότι στέκεται αρκούντως ικανοποιητικά στις απαιτήσεις των περιστάσεων.

Μπορεί ο Polanski να μην κάνει την ανατροπή της καριέρας του ωστόσο, κάνει μια δυναμική επάνοδο θυμίζοντας σε όσους τον ξέχασαν ότι είναι εδώ, έτοιμος να μας δώσει δυνατές ταινίες που έστω και αν δεν έχουν την αίγλη παλαιότερων δημιουργιών του, είναι ικανές να μας μαγνητίσουν και να μας καθηλώσουν μέχρι τέλους. Με ένα διαφορετικό cast και με μια ίσως πιο ισορροπημένη δράση ανάμεσα στα δύο μέρη της ταινίας, να μπορούσαμε αυτή τη στιγμή να μιλάμε για κάτι σχεδόν εντυπωσιακό. Τουλάχιστον, μπορούμε να αναμένουμε για την επόμενη φορά.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Αόρατος Συγγραφέας
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: Roman Polanski
Πρωταγωνιστές: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Timothy Hutton, Kim Cattrall, Tom Wilkinson, Olivia Williams, James Belushi, Jon Bernthal, Robert Pugh
Παραγωγή: 2010
Διάρκεια: 128'

Επίσημο site: