Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Για τη Νόρα Γκρέι, ένα ειδύλλιο ήταν εκτός σχεδίων. Ποτέ δεν της άρεσαν ιδιαίτερα τα αγόρια στο σχολείο της, ανεξάρτητα από το πόσο η κολλητή της, η Βι, τους ωθούσε σ' εκείνη. Ποτέ -μέχρι που εμφανίστηκε ο Πατς. Με το αβίαστο χαμόγελό του και με τα διαπεραστικά του μάτια, η Νόρα νιώθει έλξη για εκείνον πέρα από κάθε λογική.
Ύστερα, όμως, από μια σειρά τρομακτικών συναντήσεων, η Νόρα δεν είναι σίγουρη ποιον να εμπιστευτεί. Ο Πατς δείχνει να βρίσκεται όπου κι εκείνη, και γνωρίζει περισσότερα για την ίδια απ' ό,τι οι πιο στενοί της φίλοι. Δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα πρέπει να πέσει στην αγκαλιά του ή να το βάλει στα πόδια και να κρυφτεί. Κι όταν προσπαθεί να αναζητήσει ορισμένες απαντήσεις, ανακαλύπτει ότι βρίσκεται κοντά σε μία αλήθεια πολύ πιο ανησυχαστική κάθε συναίσθημά της για τον Πατς.
Γιατί η Νόρα βρίσκεται καταμεσής μίας μάχης που μετρά αιώνες ανάμεσα στους αθάνατους και στους έκπτωτους -και αργά ή γρήγορα, πρέπει να επιλέξει πλευρά.

Προσωπική άποψη:
Οι άγγελοι από την αρχή της ύπαρξής τους μέχρι και σήμερα παραμένουν μια οντότητα που πέραν του μυστηρίου που τους περιβάλλει, καταφέρνουν να ασκούν στο ανθρώπινο είδος μια παράξενη και πολύ ισχυρή γοητεία. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν αυτά τα πλάσματα καταφέρνουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο να συνδυάζουν το καλό και το κακό. Είναι τα θεϊκά εκείνα δημιουργήματα τα οποία έχουν την μοναδική ικανότητα να σκέφτονται και να επιλέγουν, να συγκρατούνται ή να παρασύρονται από επιθυμίες, να λειτουργούν και να πράττουν με ελεύθερη βούληση και όλα αυτά κουβαλώντας πάντα μέσα τους δύο διαφορετικά πρόσωπα. Εκείνο της υπακοής και της αγιοσύνης και εκείνο της αδυναμίας και εν τέλει του στιγματισμού.

Ναι, μπορεί η ιστορία αυτή να είναι για τους άγγελους αλλά κατά κύριο, για εκείνους που ξέπεσαν, για τους έκπτωτους, τους άγγελους εκείνους που έμειναν χωρίς φτερά φέροντας το στίγμα της θεϊκής ατίμωσης. Αν νομίζετε ότι οι πειρασμοί περιορίζονται μόνο στον ανθρώπινο κόσμο, τότε πλανάστε πλάνην οικτρά. Ο καθένας έχει δικαίωμα και πιθανότητα να πέσει στο αμάρτημα της επιθυμίας, ακόμα και αν όλοι οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι τίποτε δεν μπορεί αν του λείπει. Ακριβώς εκεί είναι που φαίνεται και ξεχωρίζει η ιδιατερότητα του βιβλίου, στο ότι δεν παρουσιάζει τους αγγέλους σαν κάτι αγιοποιημένο αλλά σαν μια οντότητα με θεϊκά προτερήματα αλλά και με ανθρώπινες αδυναμίες παράλληλα.

Εκεί είναι που το ανθρώπινο στοιχείο έρχεται να ενταχτεί φυσικά και απόλυτα στην ιστορία των έκπτωτων και αυτό δεν γίνεται απλά για να δικαιολογήσει την πτώση τους αλλά, για να υποστηρίξει τις επιλογές τους στο παρελθόν, στο παρόν και γιατί όχι, στο μέλλον. Η Νόρα είναι ένας εκπρόσωπος της αιώνιας αυτής κατάστασης και παράλληλα, ένας ενεργός και ζωτικής σημασίας κρίκος στην αλυσίδα της συγκεκριμένης ιστορίας. Δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος αλλά, έστω και εν αγνοία της μέλος σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από την ίδια, σε κάτι μεγαλύτερο συγκριτικά ακόμα και με την σχέση της με τον Πατς. Οι δεσμοί ανάμεσα σε θνητούς και αγγέλους είναι πολύ πιο περίπλοκοι απ' όσο μπορούμε να φανταστούμε, πολύ πιο ισχυροί και τελικά, πολύ πιο δύσκολοι κι επικίνδυνοι.

Η Becca Fitzpatrick δεν έχει γράψει απλά ένα ακόμα υπερφυσικό ρομάντζο. Έχει μελετήσει καλά την ιστορία των αγγέλων, τις δοξασίες που σχετίζονται με την υπόστασή τους, την ίδια την πίστη μέσω της θρησκείας, ακόμη και των γραφών. Γι' αυτήν το βιβλίο του Ενώχ δεν είναι απλά κάτι που άκουσε αλλά, κάτι που μελέτησε πολύ προσεκτικά έτσι ώστε να μπορεί να στηρίξει την φαντασία της σε γεγονότα και όχι σε υποθέσεις. Αυτό είναι που κάνει και την ιστορία της ακόμα πιο γοητευτική γιατί τελικά έχεις την αίσθηση ότι δεν διαβάζεις ένα ακόμη παραμύθι αλλά, μια φανταστική ιστορία η οποία όμως έχει όλες τις βάσεις ώστε να μπορούσε να είναι ακόμα και αληθινή και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την διατήρηση του ρομαντισμού μας αλλά, με την ανάγκη του κάθε ανθρώπου να βιώσει μέρος της πίστης του.

Και αν κάτι φυσικά κάτι σε κερδίζει σε ένα μυθιστόρημα αυτό είναι οι χαρακτήρες του. Δεν θα μπορούσε να γίνεται διαφορετικά όταν πάνω στην υπάρξή τους στηρίζεται ολόκληρη η ιστορία. Και η συγκεκριμένη δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερους πρωταγωνιστές από την ευαίσθητη και ταυτόχρονα δυναμική Νόρα και από τον μυστηριώδη, επικίνδυνα γοητευτικό και σκοτεινά μυστηριώδη Πατς. Δύο διαφορετικοί χαρακτήρες που ο ένας συμπληρώνει τα κενά του άλλου και τελικά, με έναν αόρατο μεταξύ τους δεσμό καταφέρνουν, όχι μόνο να δικαιολογήσουν την αγάπη μας που κερδίζουν από την πρώτη στιγμή αλλά και το γιατί αυτοί οι δύο δεν θα μπορούσαν ποτέ να είναι χωριστά. Δεν μιλάμε απλά για έναν ακόμα κοινότυπο και συνηθισμένο έρωτα αλλά για κάτι άλλο, επικίνδυνο, που ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Η Fitzpatrick χρησιμοποιεί κάθε χαρακτηριστικό των ηρώων της στο έπακρο και με την γρήγορη ανάπτυξη της πλοκής της ιστορίας της, τον έντονο σαρκασμό, το γοητευτικό της ταμπεραμέντο αλλά και το πηγαίο χιούμορ της, δημιουργεί τελικά ένα μυθιστόρημα από τα καλύτερα του είδους του που όχι μόνο δεν μπορείς να σταματήσεις την ανάγνωσή του αλλά δεν μπορείς καν να εμποδίσεις το συνεχές χαμόγελο που σχηματίζεται στο πρόσωπό σου από τις πρώτες κι όλας σελίδες. Έξυπνο, παρασταστικό αλλά αποφεύγοντας παράλληλα τις περιττές φλυαρίες, ταξιδιάρικο και ονειροπόλο, επικίνδυνα μυστηριώδες και σέξι, η "Αγγελική Σιώπη" είναι ένα μυθιστόρημα που γοητεύει, καθηλώνει και τελικά καταφέρνει και ανατρέπει όλα όσα υποθέταμε κάνοντας μας να αγωνιούμε για την συνέχεια.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Becca Fitzpatrick
Μεταφραστής: Καρανικολού Δήμητρα
Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-960-6868-37-5