Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το Ινκάρσερον είναι μια φυλακή που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Οι κρατούμενοί της δεν ζουν μόνο σε κελιά, αλλά και σε μεταλλικά δάση, σε κατεστραμμένες πόλεις και σε αχανείς εκτάσεις άγριας φύσης. Η Φυλακή έχει σφραγιστεί εδώ και αιώνες και μόνο ένας άνδρας σύμφωνα με το θρύλο κατάφερε ποτέ να αποδράσει.
Ο Φιν, ένας δεκαεπτάχρονος φυλακισμένος, δεν μπορεί να θυμηθεί την παιδική του ηλικία αλλά πιστεύει πως έχει έρθει από Έξω από το Ινκάρσερον. Έχει σκοπό να δραπετεύσει, αν και οι περισσότεροι κρατούμενοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει καν  Έξω. Και τότε ο Φιν βρίσκει ένα κρυστάλλινο κλειδί και μέσα από αυτό ένα κορίτσι που λέγεται Κλόντια.
Όμως ο Φιν και η Κλόντια δεν συνειδητοποιούν πως το Ινκάρσερον δεν είναι απλά αυτό που φαίνεται. Η απόδραση θα απαιτήσει το μέγιστο θάρρος και θα κοστίσει πολύ περισσότερο από όσο πιστεύουν.

Προσωπική άποψη:
Έχετε σκεφτεί ποτέ την πιθανότητα να μην υπάρχει μόνο ένα επίπεδο στον κόσμο μας; Έχετε ποτέ αναλογιστεί πόσο διαφορετικά μπορεί να ήταν τα πράγματα αν οι άνθρωποι ήταν χωρισμένοι και ζούσαν, όχι απλά σε κατηγορίες αλλά, σε άλλη διάσταση του ίδιου κόσμου, βάσει συνθηκών και δεδομένων; Προσπαθήστε να φέρετε στο μυαλό σας την εικόνα ενός κόσμου ο οποίος, σε μια προσπάθεια να είναι τέλειος, έχει απομονώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να τον μολύνουν, να τον διαφθείρουν, εντάσσοντάς τα σε μια νέα κοινωνία, πιο κλειστή και προσωπική, σε μια ιδιόμορφη φυλακή στην οποία όμως δεν θα εκτελούσαν μια βασανιστική ποινή αλλά αντίθετα, θα δημιουργούσαν τον δικό τους κόσμο, μέσα σε τέλεια αρμονικά πλασμένα πλαίσια.

Μια τέτοια φυλακή είναι και το "Ινκάρσερον", μια φυλακή που δεν δημιουργήθηκε για να τιμωρήσει ή να συνετίσει αλλά για να επαναπρογραμματίσει μια σειρά λανθασμένων καταστάσεων και συμπεριφορών. Μια φυλακή η οποία, μπορεί να μην είναι προέκταση αλλά, δημιούργημα του πραγματικού κόσμου που παρ' όλα ταύτα ξεκίνησε με ιδανικές προδιαγραφές ώστε να προσφέρει μια τέλεια διαβίωση. Όμως οι άνθρωποι ξεχνάμε κάτι σημαντικό από καταβολές του κόσμου. Όσο και αν εξελισσόμαστε, όσο και αν ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και η τεχνολογία ανταπτύσσεται δραματικά, υπάρχουν φορές που όσο και αν θέλουμε να πιστεύουμε το αντίθετο, δεν έχουμε δυστυχώς την δύναμη ή και τις δυνατότητες να την ελέγξουμε. Τι συμβαίνει τότε; Τα πράγματα περιπλέκονται!

Το "Ινκάρσερον" ξεκινάει ως ένα επιτυχημένο πείραμα το οποίο βαίνει σύμφωνα σχεδίου και λειτουργεί βάσει προγραμματισμού. Όμως η φυλακή αυτή δεν είναι απλά και μόνο ένας τόπος. Είναι μια οντότητα η οποία εξελίσσεται και αναπτύσσεται, ζει, σκέφτεται και σταδιακά φτάνει στο κομβικό εκείνο σημείο όπου δεν ελέγχεται αλλά, παίρνει αποφάσεις μόνη της, χωρίς να υπολογίζει τον ανθρώπινο παράγοντα που την δημιούργησε. Ξεκίνησε ως ένα μέσω ελέγχου και παρακολούθησης όμως, όσο και αν προσπάθησαν τα μέλη της κοινότητάς της, δεν μπόρεσαν να παραβλέψουν το αυστηρό βλέμμα της να τους παρακολουθεί και εκείνη με την σειρά της δεν μπόρεσε να παραβλέψει την μη σωστή συμπεριφορά τους, έτσι όπως τουλάχιστον εκείνη αντιλαμβανόταν, αρχικά λόγω προγραμματισμού, κατόπιν λόγο βούλησης. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κόσμος αυτός καταρρέει και χωλαίνει.

Εκτός όμως από την φυλακή υπάρχει και ο έξω κόσμος, εκείνος στο οποίο μπορούν και ζουν οι ελεύθεροι πολίτες. Ή μήπως όχι; Γιατί άραγε, πόσο ελεύθερος μπορείς να είσαι όταν ζεις αναγκασμένος να ακολουθείς το αυστηρό πρωτόκωλλο μιας άλλης εποχής απλά και μόνο επειδή κάποιοι αποφάσισαν ότι με το να σταματήσει ο χρόνος σε εκείνο το σημείο της ιστορίας, η διαφθορά και η αναρχία θα περιορίζονταν. Πόσο αναξέρτητα μπορείς να δράσεις όταν τα πάντα γύρω σου αλλάζουν αλλά η εικόνα και οι κανόνες παραμένουν ίδιοι, όταν η τεχνολογία εξελίσσεται με δραματικούς ρυθμούς και εσύ δεν μπορείς να την αγγίξεις και να την χρησιμοποιήσεις. Πόσο άνθρωπος μπορείς να νιώσεις όταν καλείσαι να ακολουθήσεις τον δρόμο που κάποιος χάραξε για σένα, άσχετα από το αν εσύ θα επέλεγες να το ακολουθήσεις ή όχι, κάτι που φυσικά δεν έχει σημασία όταν είσαι απλά και μόνο πιόνι.

Η Fisher δημιουργεί το δικό της φουτουριστικό σύμπαν, έναν κόσμο δύο επιπέδων, σκοτεινό και μυστηριώδες, γεμάτο από γωνιές γεμάτες μυστικά που περιμένουν να εξερευνηθούν από τους αναγνώστες στην διάρκεια ενός ταξιδιού με συνεχείς αποκαλύψεις. Η λεπτομέρεια με την οποία η συγγραφέας περιγράφει τα δύο επίπεδα του κόσμο της είναι πραγματικά μοναδική και βοηθάει την φαντασία μας να ξεπεράσει κάθε στενό όριο που μπορεί να έχει από την φύση της. Οι χαρακτήρες της είναι αρκετά καλά σχηματισμένοι ωστόσο, δεν δείχνουν έτοιμοι ακόμα να μας αποκαλύψουν όλα τους τα μυστικά ή ακόμα και τις ικανότητες. Η πλοκή και η δράση ανατπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς όμως δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο και με την παροχή πληροφοριών, γεγονός που αποτελεί και το μελανό σημείο του βιβλίου καθώς, θα επιθυμούσαμε κάτι περισσότερο, κάτι που δεν θα μας άφηνε με απορίες και μπερδεμένα συναισθήματα και σκέψεις που δεν θα έπρεπε να έχουμε.

Ο κόσμος του "Ινκάρσερον" είναι μοναδικά γοητευτικός και σε προκαλεί να τον ανακαλύψεις ενώ παράλληλα σε προβληματίζει κάνοντάς σε να αναρωτιέσαι αν η φυλακή είναι εκεί που γεννιέσαι, εκεί που μεγαλώνεις ή εκεί που κάποιος άλλος σε στέλνει. Τελικά ποια είναι μεγαλύτερη φυλακή, το Ινκάρσερον ή το Έξω; Παραστατικές περιγραφές και χαρακτήρες που σε κερδίζουν με ευκολία, είναι μονάχα μερικά από τα σημεία που αποτελούν αναφορά στο έργο της Fisher, της οποίας το φουτουριστικό σύμπαν δεν στερείται φαντασίας κι έμπνευσης αλλά, θα έλεγε κανείς ότι έχει ορισμένα κενά ως προς την διαμοίραση υλικού και πληροφοριών προς εξυπηρέτηση του αναγνώστη. Σίγουρα υπάρχουν πολλά μυστικά και δραματικές εξελίξεις οι οποίες και θα μας καθηλώσουν στο επόμενο βιβλίο της σειράς, πράγμα που περιμένουμε με αγωνία.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Catherine Fisher
Μεταφραστής: Μόσχη Φωτεινή
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-960-6665-58-5