Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η κλειστή κοινωνία ενός νησιού που όλα δείχνουν να κυλάνε ήσυχα, αναστατώνεται από τον ξαφνικό και περίεργο θάνατο του άρχοντα του τόπου, Θεμιστοκλή Δίκαιου, που αφήνει πίσω του μια τεράστια περιουσία. Καθώς είναι άκληρος, όλοι αναρωτιούνται σε ποιον θα μείνουν τόσα χρήματα.
Η διαθήκη τους επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις. Η περιουσία μοιράζεται στις τέσσερις «εξουσίες» του χωριού. Τον πρόεδρο της κοινότητας, τον αστυνομικό διευθυντή, τον δάσκαλο του σχολείου και τον ιερέα της εκκλησίας.
Για να πάρουν όλοι τα χρήματα θα πρέπει να δεχτούν να διαβαστούν, δημοσίως, στην πλατεία του χωριού τέσσερις επιστολές -μία για τον καθένα- το περιεχόμενο των οποίων δεν το γνωρίζει κανείς, παρά μόνο ο ίδιος ο Θεμιστοκλής Δίκαιος.
Θα δεχτούν όμως και οι τέσσερις να διαβαστούν οι συγκεκριμένες επιστολές;

Προσωπική άποψη:
Λίγο-πολύ όλοι μας γνωρίζουμε πως ακριβώς κυλάει η ζωή στην ελληνική επαρχία. Φαινομενικά όλοι είναι ήσυχοι, καλοί οικογενειάρχες και δουλεταράδες που νοιάζονται για το καλό του τόπου τους όμως από πίσω, ο καθένας από αυτούς, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχει χεσμένη την φωλίτσα του και προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο μπορεί προκειμένου να καλύψει τις πομπές του παίζοντας το εργάκι του τάξης και ηθική. Βέβαια, όπως λέει ο ίδιος ο λαός, τίποτα δεν μένει κρυφό, όχι τουλάχιστον για πολύ, πόσο μάλλον όταν η επαρχιακή κοινότητα δεν βρίσκεται σε στέρεο έδαφος αλλά, στον ακόμα πιο περιορισμένο χώρο ενός νησιού.

Η ταινία αυτή έχει ταυτόχρονα ένα μεγάλο καλό και ένα μεγάλο κακό. Επειδή λοιπόν είμαι καλός άνθρωπος, θα ξεκινήσω από το θετικό της υπόθεσης το οποίο δεν είναι άλλο από, την ίδια την υπόθεση. Έξυπνη, γρήγορα εξελισσόμενη και κυρίως, με ένα σενάριο καλοδουλεμένο το οποίο δεν σου δίνει την αίσθηση την συνηθισμένης, ελληνικής αρπαχτής και της προώθησης διαφημίσεων. Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα και αρκετά πρωτότυπη, κωμική και καυστική χωρίς να γίνεται γελοία. Το γεγονός δε ότι επιβεβαιώνεται η λαϊκή άποψη ότι στις επαρχίες όλοι είναι μέλος μιας μεγάλης οικογένειας με τον τρόπο τον οποίο επιβεβαιώνεται, είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν περνάει απαρατήρητο και που όσο φαινομενικό και αν είναι,κρύβει κάτω από την επιφάνειά του πολύ περισσότερα πράγματα.

Κάπου εδώ τελειώνουν τα καλά και κατά συνέπεια, πρέπει να περάσω στα αρνητικά. Όσο κι αν απόλαυσα την ταινία, δεν παύει να είναι μια ευκαιρία η οποία εν μέρη πήγε χαμένη. Θα μπορούσε να περάσει τα μηνύματά της με πιο πολύ πιο δυνατό και ηχηρό τρόπο και η αποφυγή αυτού μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάποιοι δεν είχαν τα κότσια να κάνουν κάτι τέτοιο. Παράλληλα, υπάρχει μια ακόμα τρύπα η οποία δεν είναι άλλη από το ότι τα εγκλήματα, ας τα χαρακτηρίσουμε έτσι, των αρχόντων τυο νησιού, εξιψώνονται στο ίδιο επίπεδο δίνοντας τελικά την εντύπωση ότι είναι το ίδιο άθλια, το ίδιο επικίνδυνα και το ίδιο βλαβερά για το κοινωνικό σύνολο του νησιού. Χμ... δεν θα έλεγα πως στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι αφού πάντα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και αυτό είναι κάτι που οι δημιουργοί έπρεπε να το έχουν λάβει υπ'όψιν τους ώστε τελικά να μην είναι άδικοι.

Ο Χρήστος Δήμας αν μη τι άλλο ξέρει από κινηματογράφο, κάτι το οποίο αποδεικνύεται τόσο μέσω των κάδρων του νησιού αλλά, και από τα κάδρα των πρωταγωνιστών. Φυσικά υπάρχουν ορισμένα τηλεοπτικά κατάλοιπα που κατά συνθήκες υποβιβάζουν τοπροϊόν ενώ δεν θα έπρεπε αλλά καλώς ή κακώς, αυτό είναι κάτι που αποτελεί φαινόμενο των καιρών και ίσως να έπρεπε να συμβιβαστούμε μαζί του. Από την άλλη, διαχειρίζεται άψογα τους ταλαντούχουν ηθοποιούς που έχει στην διάθεσή του, βγάζοντας από τον καθένα τα καλύτερά του στοιχεία για να έχει τελικά ένα αποτέλεσμα, όσον αφορά τουλάχιστον το ερμηνευτικό σκέλος τουλάχιστον, που να είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει σε μικρή και μεγάλη οθόνη τα τελευταία χρόνια.

Πιο απλά, η "Νήsos" είναι μια κωμική ταινία με δραματικά στοιχεία τα οποία όμως ίσως να μην καταφέρουν να διατηρήσουν τις ισορροπίες σετόσο μεγάλο βαθμό όσο θα θέλαμε ή έστω, όσο θα έπρεπε. Σίγουρα υπάρχουν κάποια σκηνοθετικά και σεναριακά ατοπήματα από την άλλη όμως, δεν παύουμε να μιλάμε για μια καλοδουλεμένη ταινία ενός σκηνοθέτη με προσόντα και μιας ταινίας η οποία προσφέρει πέραν από ένα ευχάριστο δίωρο με αγαπημένους ηθοποιούς, πολύ γέλιο και αρκετό προβληματισμό σχετικά με το τι λαμόγια είμαστε τελικά οι άνθρωποι και πόσο περισσότερο μπορούμε να γίνουμε αν μας δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία ή πολύ περισσότερο, αν θέλουμε να φυλάξουμε τα... νώτα μας.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Νήsos
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Χρήστος Δήμας
Πρωταγωνιστές: Ελένη Καστάνη, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Τάνια Τρύπη, Δημήτρης Τζουμάκης, Μιχάλης Μαρίνος, Ζέτα Δούκα, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Παύλος Ορκόπουλος, Ντορέτα Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Κώστας Φαλελάκης, Αντίνοος Αλμπάνης, Ιωάννα Πηλιχού, Σόλων Τσούνης, Κώστας Βουτσάς
Παραγωγή: 2009
Διάρκεια: 100'

Επίσημο site: