Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το μόνο που θέλει η Κλέρι Φρέι είναι να ξαναγίνει η ζωή της φυσιολογική. Πώς είναι όμως δυνατόν κάτι τέτοιο όταν είσαι μια Κυνηγός Δαιμόνων, η μητέρα σου έχει πέσει σε ένα ανεξήγητο κώμα, και μπορείς να δεις ξαφνικά έναν ολόκληρο κόσμο από λυκανθρώπους, νεράιδες και βρικόλακες;
Η Κλέρι θα ήθελε να περνάει περισσότερο χρόνο με τον κολλητό της, τον Σάιμον. Όμως, οι Κυνηγοί των Σκιών δεν την αφήνουν, ειδικά ο πανέμορφος Τζέις, που μόλις έχει μάθει ότι είναι αδερφός της.
Και η μοναδική ευκαιρία της Κλέρι να σώσει τη μητέρα της είναι να κυνηγήσει τον αποστάτη Κυνηγό Βάλενταϊν, που είναι μάλλον παράφρων, σίγουρα σατανικός, όπως επίσης και… πατέρας της.
Όταν εξαφανίζεται και το δεύτερο από τα Θανάσιμα Αντικείμενα, η τρομερή Ανακρίτρια υποπτεύεται τον Τζέις. Θα μπορούσε πραγματικά ο Τζέις να προδώσει όλα όσα πιστεύει για να βοηθήσει τον πατέρα του;

Προσωπική άποψη:
Για κάποιον που δεν έχει ανακαλύψει ακόμα την σειρά των "Θανάσιμων Εργαλείων", το πιο σημαντικό που θα έπρεπε να γνωρίζει πριν προχωρήσει σε αυτήν είναι ο εθισμός όπου αναπόφευκτα θα του προκαλέσουν. Για κάποιον πάλι που έχει ήδη κάνει μια πρώτη επαφή μαζί τους μέσω του πρώτου βιβλίου δεν χρειάζονται πολλά λόγια, ούτε πολλές διευκρινίσεις, εκτός ίσως από μία και μόνο παρατήρηση. Ό,τι και να περιμένατε, όσο εντυπωσιακή και αν φανταζόσασταν την συνέχεια, αυτό το οποίο θα συναντήσετε ξεπερνά κάθε σκέψη, κάθε προσδοκία που πιθανότατα να είχατε. Η Clare δεν έχει σκοπό να μας αφήσει σύντομα να επαναπαυτούμε, υποψία που ήδη είχαμε με την ανάγνωση του πρώτου βιβλίου. Μια υποψία που μετατράπηκε σε μια ευχάριστη βεβαιότητα αφού μας υπόσχεται ένα μακρύ και συνάμα γοητευτικό ταξίδι.

Η "Πόλη Των Οστών" μας άφησε σύξυλους, γεμάτους αγωνία για την συνέχεια μιας ιστορίας η οποία πήρε μια δραματική τροπή που κανένας δεν περίμενε. Ο κόσμος των Κυνηγών και των Πλασμάτων του Σκότους ήρθε αντιμέτωπος για μια ακόμη φορά με τον Βάλενταϊν ο οποίος επέστρεψε έτοιμος να παλέψει για τα αρρωστημένα του ιδανικά και ακόμα πιο έτοιμος να διεκδικήσει και τελικά να κερδίσει όλα εκείνα που πιστεύει ότι του ανήκουν και λόγω συνθηκών στερέθηκε. Ο Βάλενταϊν δεν είναι απλά ένας ακόμα χαρακτήρας μέσα στην ιστορία αλλά, ο κεντρικός άξονας της ίδιας της ιστορίας με όλους και όλα να περιστρέφονται γύρω του, ν' ακολουθούν την τροχιά που εκείνος καθορίζει χωρίς να είναι σίγουροι αν μπορούν να κάνουν κάτι για να τ' αλλάξουν αυτό, για να ξεφύγουν. Σκοπός της επιστροφής του η κατάκτηση της εξουσίας, ο αφανισμός των Πλασμάτων του Σκότους και στο πλευρό του να βρίσκεται ο Τζέις, ο γιος που μεγάλωσε και γιατί όχι, η Κλέρι, η κόρη που δεν γνώρισε ποτέ. Τα πράγματα όμως δεν μπορεί να είναι τόσο εύκολα.

Ο Τζέις, μετά τις αποκαλύψεις που έλαβαν χώρα στην "Πόλη Των Οστών", είναι ο χαρακτήρας εκείνος που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα σε αυτή την δυναμική συνέχεια. Όχι μόνο είναι ερωτευμένος με μια αδερφή της οποίας την ύπαρξη δεν γνώριζε, ένα αίσθημα που πρέπει να καταπνίξει αλλά δεν μπορεί αλλά παράλληλα, ακόμα και στα μάτια όσων τον αγαπούσαν, τον εκτιμούσαν και τον σέβονταν, γίνεται άξαφνα ο γιος του δολοφόνου ηγεμόνα που άλλαξε τις ζωές τους και την ροή της ιστορίας τον Κυνηγών των Σκιών. Δεν είναι πλέον ο ικανός ο πολεμιστής αλλά ένα πιόνι που εκπαιδεύτηκε στα χέρια του πιο επικίνδυνου εχθρού του κόσμου του, αίμα από το αίμα του και σάρκα από την σάρκα του Βάλενταϊν, γεγονός που τον κάνει αυτόματα συνένοχο και ύποπτο στα μάτια όλων. Και όσο και να θέλει να αποδείξει το αντίθετο, δεν ξέρει αν μπορεί να το κάνει, δεν ξέρει αν μπορεί να αρνηθεί έναν πατέρα που για εκείνον μέχρι τα δέκα του χρόνια υπήρξε το μοναδικό στήριγμα, η μόνη του αληθινή οικογένεια.

Σε μια παρόμοια κατάσταση σύγχισης βρίσκεται και η Κλέρι η οποία καλείται να συμβιβαστεί με τα σκοτεινά μυστικά του παρελθόντος της μητέρας της, και κατ' επέκτασην του δικού της, αν και ξεχασμένου. Πρέπει να δεχτεί ότι ο πατέρας της δεν είναι ένας κοινός θνητός αλλά ένας επικίνδυνος αποστάτης Κυνηγός και ότι το μοναδικό αγόρι που έκανε την καρδιά της να σκιρτήσει δεν είναι άλλος από τον αδερφό που πάντα επιθυμούσε και ξαφνικά θα ευχόταν να μην είχε αποκτήσει ποτέ. Η ζωή της δεν είναι φυσιολογική, όχι απλά και μόνο επειδή δεν μπορεί πλέον να είναι δεδομένων των νέων συνθηκών αλλά γιατί στην πραγματικότητα δεν ήταν ποτέ, δεν θα έπρεπε να ήταν ποτέ. Στο αίμα της κυλάει το αίμα των Νέφελιμ και ακόμα και αν δεν μεγάλωσε και δεν εκπαιδεύτηκε για τον ρόλο αυτό, βαθιά μέσα της κάτι την καλεί να τον ακολουθήσει, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα καθήκον και μια υποχρέωση την οποία δεν μπορεί να αποφύγει πιστεύοντας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Η Cassandra Clare συνεχίζει την αφήγηση της ιστορίας της στους ίδιους τόνους με τους οποίους μας συστήθηκε. Η πλοκή είναι δυναμική και γρήγορη, οι εκπλήξεις και οι ανατροπές συνεχείς ενώ τα διαρκώς εναλλασσόμενα συναισθήματα δεν σε αφήνουν να πάρεις ανάσα αλλά και σε καμία περίπτωση να υπολογίσεις τι θα συμβεί παρακάτω. Η ροκ αισθητική της δεν διαφοροποιείται καθώς δεν ξεχνάει ότι μιλάει για μια ιστορία εφήβων, τοποθετώντας την όμως στον δικό της φανταστικό κόσμο με μια τρομακτική, σχεδόν ρεαλιστική πραγματικότητα. Δεν διστάζει να θίξει θέματα ρατσιμού και διαφορετικότητας αλλά και την δυσκολία του να είναι κανείς έφηβος, πολύ περισσότερο δεν όταν έχει να αντιμετωπίσει τα ανθρώπινα προβλήματα της ηλικίας μέσα σε ένα κόσμο που βρύθει από δαίμονες και άλλα πλάσματα που οι κοινοί θνητοί υπολογίζουμε ως φανταστικά, ως τμήματα των εφιαλτών μας. Αν για κάθε έφηβο είναι δύσκολο να προσεγγίσει την σεξουαλική του ταυτότητα, τα συναισθήματά του, ακόμα και τα θέλω της ζωής και της οικογένειάς του, φανταστείτε σε τι κλίμακα αυτό αυξάνεται όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες και τα εμπόδια των χαρακτήρων των "Θανάσιμων Εργαλείων".

Οι προαναφερόμενες δυσκολίες και τα εμπόδια, τόσο στην κοινή, όσο και στην μεταφυσική πραγματικότητα των ηρώων, είναι που οδηγούν στον δρόμο της οριστικής διαμόρφωσης των προσωπικότητων τους, των χαρακτηριστικών εκείνων που ο κάθε άνθρωπος αναπτύσσει μεγαλώνοντας λαμβάνοντας ρίσκα, αποφάσεις και γνώση με σκοπό την καλή ή όχι αξιοποίησή της. Οι ζωές τους δεν είναι πλέον ίδιες έτσι, δεν μπορούν να είναι ίδιοι κι εκείνοι. Τα πάντα γύρω τους αλλάζουν και εξελίσσονται κι εκείνοι καλούνται να ακολουθήσουν τους γρήγορους ρυθμούς της αλλαγής αυτής, την επιτακτική ανάγκη της επιλογής που θα καθορίσει ποιοι είναι, με ποιους είναι και ποια πορεία θα ακολουθήσει η ζωή τους στο μέλλον. Πρέπει να δεχτούν το ποιοι είναι ή ακόμα και το ποιοι έγιναν και κατά πόσο αυτό θα επηρρεάσει το μέλλον, τις αποφάσεις τους, την δύναμη του να παραδεχτούν ή όχι, να δεχτούν το ίδιο τους το είναι αλλά και όσων βρίσκονται γύρω τους, είτε τους στηρίζουν είτε όχι.

Η Cassandra Clare έχει δημιουργήσει το δικό της γοτθικό, σκοτεινό, ροκ και παράξενο σύμπαν μέσα στο οποίο όλα τα πλάσματα των ονείρων και των εφιαλτών μας συνυπάρχουν και συγκρούονται, κάτω από το τυφλό βλέμμα μας που δεν έχει τη δύναμη να γνωρίσει τι υπάρχει πίσω από την επιφάνεια. Τι κι αν θες να πιστέψεις ότι πρόκειται για ένα παραμύθι, είναι τόσο αληθινό, τόσο ζωντανό που οι ρυθμοί της καρδιάς σου και οι παλμοί στις φλέβες σου χτυπάνε στο ίδιο τέμπο με εκείνο των πρωταγωνιστών. Συνεχείς και γρήγορες αλλαγές δεδομένων και καταστάσεων, ανατροπή κάθε ισορροπίας και όλα αυτά με έναν ιδιαίτερο δυναμισμό σε ένα σύμπαν σκοτεινό, επικίνδυνο, τρομακτικά γοητευτικό, γεμάτο μυστικά, συγκαλειμμένες αλήθειες και σκληρά ψέματα αλλά και συναισθήματα τόσο οικεία και παράλληλα τόσο δύσκολα που οδηγούν σε έναν και μόνο δρόμο. Στον δρόμο εκείνο που δεν έχει επιστροφή ούτε σταυροδρόμι να επιλέξεια.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Cassadra Clare
Μεταφραστής: Μοσχή Φωτεινή
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 528
ISBN: 978-960-6665-55-4