Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Επίγεια κόλαση. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η ζωή της Λους μακριά από το αγόρι της, τον Ντάνιελ. Τους πήρε μια αιωνιότητα να βρουν ο ένας τον άλλον, αλλά τώρα αυτός πρέπει να φύγει, προκειμένου να καταδιώξει τους Απόκληρους, τους αθάνατους που θέλουν να σκοτώσουν τη Λους.
Ο Ντάνιελ κρύβει τη Λους στο σχολείο Σόρλαϊν, όπου φοιτούν οι Νεφιλίμ, οι απόγονοι έκπτωτων αγγέλων και ανθρώπων. Εκεί η Λους μαθαίνει τι είναι οι σκιές και πώς μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ως παράθυρα στις προηγούμενες ζωές της.
Όσα περισσότερα μαθαίνει, όμως, τόσο μεγαλώνουν οι υποψίες της ότι ο Ντάνιελ δεν της τα έχει πει όλα, κρύβοντας κάτι επικίνδυνο.
Κι αν η εκδοχή που έχει δώσει ο Ντάνιελ για το παρελθόν δεν είναι αληθινή; Κι αν το πεπρωμένο της Λους είναι να σμίξει με κάποιον άλλον;

Προσωπική άποψη:
Αν κάτι είχα λατρέψει πριν καν διαβάσω το πρώτο βιβλίο της σειράς "Άγγελοι", αυτό ήταν το εξώφυλλό του που με γοήτευσε και με συνεπήρε όσο λίγα. Ακριβώς το ίδιο αισθάνθηκα παίρνοντας στα χέρια μου και την συνέχεια, "Το Μαρτύριο", το οποίο και με έκανε να πιστέψω πως θα βιώσω ακριβώς το συναίσθημα του υπότιτλού του. Η μελαγχολία του πρώτου εξώφυλλου εξακολουθεί να υπάρχει συνοδευόμενη όμως από μια μυστηριώδη τραγικότητα που σε κάνει να ανατριχιάζεις πριν καν ακόμα αρχίζεις να το ξεφυλλίζεις. Αν τα συναισθήματα αυτά υπήρχαν πριν ανακαλύψουμε το παρελθόν του Ντάνιελ και της Λους, φανταστείτε πόσο πιο έντονα είναι τώρα όπου πλέον γνωρίζουμε ένα μέρος της ιστορίας. Και λέω ένα μέρος της γιατί η αλήθεια πίσω από το παρελθόν τους είναι πολύ πιο μεγάλη, σημαντική και περίπλοκη απ' όσο μπορούμε να υποψιαστούμε και ο δρόμος προς την αποκάλυψη δεν είναι εύκολος.

Το παρελθόν της Λους στην τωρινή της ζωή ήταν ήδη στιγματισμένο από μια σειρά τραγικών γεγονότων τα οποία σε καμία περίπτωση δεν την προετοίμασαν για τα χειρότερα που θα έρχονταν. Ο θάνατος της φίλης, η φυγάδευσή της από το σχολείο του Σουόρντ Εντ Κρος, η μάχη ανάμεσα σε αγγέλους και δαίμονες της οποίας έγινε μάρτυρας, ο παρ' ολίγον θανατός της, η αποκάλυψη του αιώνιου δεσμού της με τον Ντάνιελ, διατάραξε ακόμα μια φορά τις ισορροπίες της ήδη διαταραγμένης ζωής της. Θα μπορούσε να είναι η πριγκιπίσσα του πιο όμορφου παραμυθιού και όμως, είναι μάρτυρας μιας τραγικής και αιματοβαμμένης ιστορίας και φυγάς από την ίδια της την ζωή που όχι μόνο κινδυνεύει αλλά, αναγκάζεται να προστατέψει λέγοντας ψέματα σε όσους αγαπάει και δεν μπορούν να καταλάβουν ενώ παράλληλα οδηγείται σε μια απομόνωση, μακριά από τον Ντάνιελ τώρα που τον έχει τόσο πολύ ανάγκη.

Ο Ντάνιελ ξυπνάει μέσα της συναισθήματα που δεν ήξερε καν ότι μπορεί να νιώσει. Όταν βρίσκεται δίπλα του αισθάνεται έτοιμη για κάθε τι, είναι πρόθυμη να του παραδοθεί άνευ όρων και να ζήσει επιτέλους αυτό που οι προηγούμενες ζωές της και η κατάρα που τις συνόδευε τους στέρησε. Γιατί όμως τα πράγματα, όσο παθιασμένα, άλλο τόσο έκρηθμα είναι μεταξύ τους; Γιατί ενώ αισθάνεται ότι τον αγαπάει πέρα και πάνω απ' όλα δεν μπορεί να καθυσηχάσει την ανησυχία που φουντώνει μέσα της; Ο Ντάνιελ θέλει να την προστατέψει όμως δεν της εξηγεί τι είναι αυτό που απειλεί την ζωή της, από τι πρέπει να προφυλαχθεί και πολύ περισσότερο, τι ήταν εκείνο που τους καταδίκασε στο παρελθόν να μην μπορούν να είναι μαζί και τους καταδιώκει μέχρι και σήμερα, σε μια ζωή που αν τελειώσει δεν υπάρχει επιστροφή, δεν υπάρχει η δυνατότητα μιας ακόμα ευκαιρίας.

Όσο και αν η Λους αγαπάει και θέλει να εμπιστευτεί τον Ντάνιελ, υπάρχει στην συμπεριφορά του κάτι που την προβληματίζει, που την κάνει να αμφισβητεί όσα αισθάνεται και πολύ περισσότερο, εκείνα τα λίγα που γνωρίζει και σίγουρα δεν της προσφέρουν τις απαραίτητες εξηγήσεις. Νόμιζε πως γνώριζε για την μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, όταν όμως γίνεται μάρτυρας της σύμπραξής τους σε έναν κοινό σκοπό που εκείνη αγνοεί, προβληματίζεται όλο και περισσότερο. Θέλει να μάθει πράγματα για το παρελθόν της, για τις προηγούνες ζωές της με τον Ντάνιελ όμως, ούτε εκείνος, ούτε κανένας άλλος δείχνουν διατεθημένοι να τις δώσουν πληροφορίες τις οποίες τελικά αποφασίζει να ανακαλύψει μόνη της. Άλλωστε ο χώρος του νέου της σχολείου προσφέρεται για κάτι τέτοιο καθώς, πέραν από την γνώση που ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια, έχει στο πλευρό της συμμάχους και φίλους με αγγελικό αίμα στις φλέβες τους, γνώστες και πρόθυμους να την βοηθήσουν.

Μαθαίνει για τις σκιές που χρόνια την κυνηγούσαν και εκείνη τις φοβόταν για να ανακαλύψει ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από Προάγγελους, πλάσματα που μέσα τους κρύβουν εικόνες από το παρελθόν εκείνου που τους καλεί. Αρχίζει να κοιτάζει μέσα τους και αυτά που βλέπει, όχι απλά δεν κάνουν την ζωή της πιο εύκολη αλλά, την οδηγούν σε νέα επίπεδα προβληματισμού. Γνώριζε πως σε κάθε της ζωή πέθαινε μέσα στις φλόγες και γι' αυτό αιτία ήταν ο Ντάνιελ και ο έρωτάς τους που δεν μπορούσε να κατανικηθεί. Δεν είχε αναρωτηθεί ποτέ όμως πόσο διαφορετικά θα ήταν χωρίς την παρουσία του. Πως θα ήταν να ζει μέχρι τα βαθιά γεράματα, αποκτώντας φίλους, έρωτες, γιατί όχι, μια δικιά της οικογένεια με παιδιά και σύζυγο. Αυτό όμως που την κάνει να αναριγίζει πάνω απ' όλα είναι ότι για πρώτη φορά καταβαίνει τι τραγικές συνέπειες είχε ο θάνατός της στις προηγούμενες οικογένειές της. Δεν το είχε αναλογιστεί όμως πλέον αρχίζει να βλέπει την εγωιστική πλευρά του πάθους του δικού της και του Ντάνιελ και τον αντίκτυπό του στους ανθρώπους που την αγάπησαν.

Ο Ντάνιελ αρχίζει στα μάτια της Λους να μην είναι τόσο αγνός όσο πίστευε. Τα μυστικά που κρύβει της τρώνε την ψυχή και η αμφιβολία γίνεται φόβος και προβληματισμός, αγωνία για ένα μέλλον που ενώ είναι τόσο κοντά μοιάζει να τρίζει κάτω από το βάρος όλων εκείνων που οι πάντες γύρω της αρνούνται να της αποκαλύψουν αλλά εκείνη θέλει και επιζητεί απελπισμένα να μάθει. Τα πάντα γύρω της δείχνουν ετοιμόροπα, τα αισθήματά της για τον Ντάνιελ που γίνονται ολοένα και πιο αντικρουόμενα, η επιθυμία της για μια φυσιολογική ζωή, η ανάγκη της να προστατέψει την οικογένειά της αλλά και να μειώσει το κακό που προκάλεσε με τον θάνατό της στις προηγούμενες οικογένειές της, η ταραχή και η άνεση που της προκαλεί η εμφάνιση του τόσο φυσιολογικού και πρόθυμου Μάιλς στη ζωή της, η ανησυχία της για τους ανθρώπους που χωρίς να γνωρίζουν βρίσκονται σε κίνδυνο απλά και μόνο σε μια προσπάθεια να προστατευτεί η ίδια.

Όσο πιο βαθιά προχωράει η Kate στην ιστορία της, τόσο περισσότερο δείχνει να θέλει να περιπλέξει τα πράγματα. Είναι φανερό πως για την ίδια ο Παράδεισος και η Κόλαση αλλά και οι εκπρόσωποί τους δεν είναι τίποτα περισσότερο από οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα εκπροσώπισης όμως, έχουν περισσότερα κοινά απ' όσα νομίζουμε. Οι αγγελοί της, όλοι έκπτωτοι, γοητευτικοί και μυστηριώδεις και επικίνδυνοι με έναν παράδοξα μαγευτικό τρόπο που σε καλούν να ανοίξουν τα φτερά της ψυχής σου και να τους ακολουθήσεις, έστω και αν δεν μπορείς να τους κατανοήσεις απόλυτα. Η ώρα να καταλάβεις τους σκοπούς και τις πράξεις τους ίσως να μην έχει φτάσει αλλά όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι θα σου αποκαλύψουν όσα πρέπει να γνωρίζεις, αρκεί να πιστεύεις σε αυτούς. Ανατρεπτικοί και μυστικοπαθείς; Μπορεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παύεις να λατρεύεις τον επικίνδυνο κόσμο τους.

Μπορούμε άραγε να αλλάξουμε το παρόν μας με το να γνωρίζουμε καλύτερα το παρελθόν μας; Αν μπορούσαμε να αλλάξουμε τα σκοτεινά και τραγικά σημεία που το σημάδεψαν, θα το κάναμε και ποιος θα ήταν άραγε ο αντίκτυπος; Η εμπιστοσύνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αγάπης, ή μηπως όχι; Η ανάγκη της Λους για γνώση μοιάζει να υπερτερεί όλων των άλλων αισθημάτων της, όχι για να τα αποφύγει αλλά, για να μπορέσει να τα κατανοήσει καλύτερα έτσι ώστε να τα βιώσει ολοκληρωτικά, απόλυτα, χωρίς σκοτεινές σκιές και μελανά σημεία. Αυτό φυσικά επιφυλάσσει μεγάλους κινδύνους για την ίδια και τους γύρω της που νιώθουν την ανάγκη και την υποχρέωση να την προστατέψουν αφού ο ρόλος της σε αυτή την ιστορία, ίσως να είναι μεγαλύτερος απ' όσο η ίδια μπορεί να φανταστεί. Και ο Ντάνιελ πάντα εκεί, ακόμα και αν είναι πληγωμένος, βρίσκεται πάντα εκεί, έτοιμος να την πιάσει όταν πέφτει και ακόμα πιο έτοιμος να της δώσει όλη του την αγάπη.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lauren Kate
Μεταφραστής: Μοσχή Φωτεινή
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-960-496-089-7