Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σκοτεινό πάθος και δίψα για αίμα.
Έλενα: µε τον Ντέιµον στο πλευρό της, και ανήµπορη να κατανικήσει την ανάγκη της για αίµα, παραπαίει ανάµεσα στην παλιά και στη νέα πραγµατικότητα.
Ντέιµον: το πάθος του για τη γοητευτική Έλενα γιγαντώνεται µαζί µε τη λαχτάρα του να εκδικηθεί τον Στέφαν.
Στέφαν: µην µπορώντας να συµφιλιωθεί µε την απουσία της Έλενας από τη ζωή του, είναι αποφασισµένος να κάνει τα πάντα για να την κερδίσει ξανά, ακόµη κι αν αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να γίνει ένας άλλος ή και να πεθάνει!
Οι µοίρες τους είναι συνδεδεµένες για πάντα! Το µέλλον τους σκοτεινό και αβέβαιο, αφού µια Δύναµη πιο ισχυρή απ’ αυτούς πλανάται παντού.

Προσωπική άποψη:
Η σειρά "Vampire Diaries" επέστρεψε με το τρίτο της βιβλίο έτοιμη να μας προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις και ένταση απ' όσο κατάφερε στα προηγούμενα. Διατηρώντας την ήδη γνωστή από τα προηγούμενα βιβλία ευελιξία, η συνέχεια της ιστορίας της Smith μας επαναφέρει στο σημείο που μας είχε αφήσει, συνεχίζοντας την αφήγησή της με μια μεγαλύτερη δραματικότητα αφού οι εξελίξεις είναι πάντα μπροστά από τον αναγνώστη, έτοιμες να τον παρασύρουν και να τον οδηγήσουν σε σκοτεινά μονοπάτια όπου δεν μπορείς να κάνεις πίσω αλλά, μόνο να προχωρήσεις μπροστά. Οι ήρωες δεν έρχονται αντιμέτωποι μόνο με μια νέα τάξη πραγμάτων στη ζωή τους αλλά και με μια σκοτεινή Δύναμη που αν και υπήρχε από την αρχή, κανένας δεν είχε την διορατικότητα να την αντιληφθεί.

Η Έλενα επιστρέφει από τον θάνατο ως βρικόλακας, μια πραγματικότητα που αλλάζει τις ισορροπίες, τόσο για την οικογένειά της και τους φίλους της, όσο και για τα δύο αδέρφια που διεκδικούν την καρδιά της. Η οικογένειά της πρέπει να αντιμετωπίσει την σκληρότητα του θανάτου της, οι φίλοι της να δεχτούν τη νέα κατάσταση. Όσο για τον Στέφαν και τον Ντέιμον, θα πρέπει να αφήσουν τις παλιές τους έχθρες στο παρελθόν, τόσο για να την προστατέψουν και να την βοηθήσουν να ενσωματωθεί στον κόσμο τους, όσο και για να παλέψουν ενάντια στην σκοτεινή Δύναμη που κυριεύει την πόλη τους και θέτει τους κατοίκους της σε θανάσιμο κίνδυνο. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και για κανέναν δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αφού η εμπιστοσύνη είναι μια έννοια αμφίρροπη που ταλαντεύεται ανάμεσα σε αυτά που βλέπεις και σε αυτά που μπορείς να αντιληφθείς κάτω από την επιφάνεια.

Βυθισμένη απότομα στη νέα πραγματικότητα της ζωής της η Έλενα πρέπει να αφήσει πίσω της τις όποιες αδυναμίες της, προσπαθώντας να προσαρμοστεί ως βρικόλακας, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό αφού από τη μία πρέπει να καταπολεμήσει την δίψα της για αίμα που της προκαλεί ανατριχίλα και από την άλλη να πρέπει να διατηρήσει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά της και την ευαισθησία της. Ο Στέφαν μπαίνει για τα καλά στον ρόλο του οσιομάρτυρα αφού είναι ο ίδιος που βασανίζει τον εαυτό του, κυνηγημένος από τις ενοχές για τη νέα κατάσταση που στην πραγματικότητα δεν οφείλεται στον ίδιο. Ο Ντέιμον ρίχνει τις άμυνές του και με συγκαλειμένη ευαισθησία βρίσκεται δίπλα στους προαναφερόμενους προσπαθώντας να βοηθήσει με τον τρόπο του. Οι λοιποί χαρακτήρες, πιο λογικοί και σίγουροι απ' όσο θα φανταζόμασταν, αγωνίζονται να ανακαλύψουν την αλήθεια, βρίσκοντας ανέλπιστους συμμάχους και εξαγριωμένους αντιπάλους.

Σημαντικό, ίσως και τον σημαντικότερο όλων, ρόλο στη νέα αυτή συνέχεια της ιστορίας, παίζει η Δύναμη που μοιάζει ικανή να ελέγχει τους πάντες και τα πάντα. Είναι κρυμμένη τις σκιές, καλύπτει καλά τις πράξεις της και οι ήρωές μας θα πρέπει να ψάξουν πολύ βαθιά προκειμένου να οδηγηθούν σε αυτήν αλλά και στα αίτια που οδηγούν τις σκληρές και απάνθρωπες πράξεις της. Δεν είναι απλά μια Δύναμη που ζητά εξουσία αλλά κάτι περισσότερο και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την εκδίκηση του πληγωμένου εγωισμού. Αυτός είναι ο τρόπος που αυτή τη φορά η Smith επιλέγει για να διατηρήσει την σύνδεση του παρόντος με το παρλεθόν. Αυτά τα δύο είναι άρεικτα συνδεμένα μεταξύ τους και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανείς. Το μόνο που μπορεί ν' αλλάξει είναι το τέλος της ιστορίας, ένα τέλος που θα καθοριστεί από τις ομαδικές αποφάσεις των πρωταγωνιστών αλλά και από τις μεμονωμένες του κάθε ατόμου ξεχωριστά, ανάλογα με το αν έχει την δύναμη και το κουράγιο να τις πάρει.

H Smith δραματοποιεί την ιστορία της ωστόσο, δεν την τραγικοποιεί. Υπάρχει ευαισθησία στον λόγο της όχι όμως γλυκανάλατη υπερβολή. Η ιστορία της μιλάει για εκδίκηση, μιλάει όμως παράλληλα για αγάπη και αυτοθυσία. Είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος και εξαρτάται ποια θέλει και ποια μπορεί να υποστηρίξει ο καθένας μας. Από αυτό εξαρτάται σε ποιο στρατόπεδο θα ταχτούμε, από την επιλογή, που καμιά φορά μπορεί να φαντάζει εύκολη, χρειάζεται όμως να θυσιαστούν πολύ περισσότερα απ' όσο μπορούμε να φανταστούμε ή και από όσο θα θέλαμε να πιστέψουμε. Γρήγορο, αγωνιώδες και ανατρεπτικό, το τρίτο βιβλίο της σειράς "Vampire Diaries", κλείνει με έναν τρόπο που ίσως πολλοί να μην περίμεναν, έναν κύκλο με την υπόσχεση να ανοίξει σύντομα έναν άλλο, για τον οποίο και αναμένουμε περιμένοντας ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: L. J. Smith
Μεταφραστής: Αλεξοπούλου Ευηνέλλα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 224
ISBN: 978-960-453-899-7