Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Αλεξάντερ, αξιωματικός του Κόκκινου Στρατού, βαριά τραυματισμένος σ' ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, περιμένει να τον συλλάβει η σοβιετική μυστική αστυνομία.
Ξέρει ότι ο ίδιος δεν μπορεί να σωθεί, αλλά είναι αποφασισμένος να σώσει την έγκυο γυναίκα του, την Τατιάνα. Για να το πετύχει αυτό, σκηνοθετεί το θάνατό του, και η Τατιάνα, βουτηγμένη στο πένθος, δραπετεύει.
Αλλά τη φλόγα της αγάπης τους δεν μπορεί να τη σβήσει ούτε η λαίλαπα του πολέμου, και ο Αλεξάντερ, μέσα από δραματικές περιπέτειες, ψάχνει να ξαναβρεί την αγαπημένη του.

Προσωπική άποψη:
Έχοντας διαβάσει κανείς τον "Μπρούντζινο Καβαλάρη" δε μπορεί παρά να αδημονεί για να διαβάσει και την συνέχεια. Το πρώτο βιβλίο άλλωστε της επικής τριλογίας της Paullina Simons τελειώνει με τέτοιον τρόπο, σε ένα τόσο κρίσιμο και τραγικό σημείο που δεν αφήνει περιθώρια να αδιαφορήσεις για το μέλλον των πρωταγωνιστών της. Η Τατιάνα έχει καταφέρει να αποδράσει στις Η.Π.Α. προσπαθώντας να χτίσει μια νέα ζωή πάνω στα ερείπια που άφησε η σταλινική Ρωσία ενώ από την άλλη ο Αλεξάντερ, μάχεται να επιβιώσει, να κρατηθεί στη ζωή με μοναδικό κίνητρο την αγάπη του για την Τατιάνα και μοναδικό του στόχο, να μπορέσει να την συναντήσει ξανά, δίχως η οικογένειά του να έχει ένα άδοξο τέλος που δεν της αξίζει έπειτα από όσα πέρασαν. Όλος αυτός ο αγώνας διαδραματίζεται μέσα από μια σειρά ανατρεπτικών γεγονότων, συνταρακτικών αποκαλύψεων και εκπλήξεων που σε καθηλώνουν συνεχώς.

Σε αυτό το δεύτερο μέρος της ιστορίας, η συγγραφέας προχωράει σε μια μορφή αφήγησης της οποίας ο τρόπος δεν διαφέρει από το πρώτο ωστόσο, δεν είναι και απόλυτα ίδιος. Δεν παρακολουθούμε μόνο το παρόν αλλά και το παρελθόν του Αλεξάντερ. Μεταφερόμαστε στον χρόνο και μέσω της αμφίδρομης αφήγησης, οδηγούμαστε πολλά χρόνια πίσω, τότε που εκείνος ήταν ακόμα παιδί και με την οικογένειά του μεταφέρθηκαν από την Αμερική στη Ρωσία ακολουθώντας το κομμουνιστικό ιδεώδες και βιώνοντας ότι αυτό συνεπάγεται. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνουμε λεπτομέρειες για το παρελθόν του και τα βήματα τα οποία ακολούθησε ώστε να οδηγηθεί στο σήμερα, κατανοώντας τον σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό αλλά, και την δικιά του οπτική σε ότι ακολούθησε την γνωριμία του με την Τατιάνα μέχρι το σήμερα. Μπορεί αυτό να συνεπάγεται επανάληψη γεγονότων ωστόσο δεν είναι κουραστικό καθώς, η αντρική πλευρά του θέματος είναι διαφορετική, τόσο σε σκέψεις όσο και σε έκταση συναισθημάτων.

Στα πλαίσια της αφήγησης αυτής παρακολουθούμε σε ίδιο χρόνο, τόσο την ζωή του Αλεξάντερ, όσο και την ζωή της Τατιάνας στο σήμερα. Δεν τους χωρίζουν μονάχα ήπειροι και ωκεανοί αλλά, και οι συνθήκες διαβίωσης. Εκείνη βρίσκεται στην ελεύθερη Αμερική γεμάτη ευκαιρίες και εκείνος στην καταδικασμένη ζωή της Ρωσίας που με το τέλος του πολέμου αντί να σταθεί στα πόδια της, δείχνει να καταρρέει, έτοιμη να κατασπαράξει τις σάρκες όλων εκείνων που πάλεψαν να την απελευθερώσουν αφού στα μάτια της, δεν είναι λίγοι οι προδότες του έθνους. Μέσα απ' όλα αυτά οι χαρακτήρες τους ωριμάζουν, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι χάνουν την αυθεντικότητά τους. Οι δυσκολίες και ο πόνος του παρελθόντος μπορεί να τους στοιχειώνουν και να βαραίνουν το φορτίο που φέρουν στις πλάτες τους όμως, δεν τους αφήνουν να λυγίσουν. Αντίθετα, κάθε μέρα που περνάει παλεύουν με τους προσωπικούς τους δαίμονες, προσπαθώντας να διατηρήσουν τις ελπίδες τους για ένα μέλλον καλύτερο από αυτό που φαίνεται να τους επιφύλασσε η μοίρα.

Για άλλη μία φορά, πέραν της ερωτικής ιστορίας, η δομή γύρω από την οποία αυτή χτίζεται και εξελίσσεται, είναι κατά βάση ιστορική. Και αν θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως αυτό θα γινόταν κουραστικό, σε κάνει στην πραγματικότητα να διψάς ακόμα περισσότερο για τις λεπτομέρειες εκείνες που μπορεί να μην γνωρίζεις ή απλά να ήξερες και μέχρι σήμερα να περνούσαν απαρατήρητες. Κατανοείς σε βάθος όλα εκείνα τα άθλια κίνητρα εξουσίας που καθοδηγούν τους πολέμους ανά τους αιώνες, πολέμους ανώφελους που στερούν ζωές και όνειρα, που ισοπεδώνουν πόλεις και χώρες και καταρρακώνουν πολίτες και στρατιώτες, είτε επέλεξαν είτε όχι να αποτελέσουν μέρος του. Βιώνεις σε ανατριχιαστικό βαθμό την σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε ο κόσμος, όχι μόνο από τους εχθρούς, αλλά και από τους συμμάχους του, ακόμα και από τις ίδιες του της κυβερνήσεις που είναι κάτι περισσότερο από αγνώμονες και σκληροί μαζί τους.

Και μέσα από την σκληρότητα, την βία και τις κακουχίες, βιώνεις και πάλι το μεγαλείο της αγάπης σε όλη της την έκταση. Μιας αγάπης που δεν γνωρίζει φραγμούς και σύνορα, που μπορεί να ζει και να μάχεται, που μπορεί να αγωνίζεται και να είναι έτοιμη να ρισκάρει τα πάντα προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή. Η Τατιάνα μπορεί να είναι φαινομενικά ένα αδύναμο πλάσμα, έχει όμως μέσα της τόσο μεγάλη αντοχή και δύναμη, που είναι ικανή για το κάθε τι. Γίνεται θηρίο, αγωνίστρια και πολεμίστρια, κόντρα σε κυβερνήσεις, κόντρα σε κατεστημένα, κόντρα σε κάθε τι που την κρατάει μακριά από την αγάπη της ζωής της. Ο Αλεξάντερ δεν είναι για εκείνη ένας άντρας που ήρθε και πέρασε αλλά εκείνος που σημάδεψε την καρδιά, την ψυχή και το μυαλό της, εκείνος για τον οποίο θα ρίσκαρε τα πάντα, ακόμα και ένα σίγουρο μέλλον, ακόμα και την ίδια της την ζωή που χωρίς εκείνον, δεν έχει τόσο μεγάλη αξία.

Μπορεί το τέλος της ιστορίας να φανεί σε κάποιους αφελές και προβλέψιμο όμως είναι εκείνο που στην πραγματικότητα αξίζει σε δύο ανθρώπους που δεν έχασαν ποτέ την πίστη τους ο ένας στον άλλο αλλά και στην ίδια τη ζωή, στο κοινό τους μέλλον. Είναι η ιστορία εκείνη δύο ανθρώπων που μέσα στον πόλεμο κατάφεραν να αγαπηθούν αληθινά, να νιώσουν ειλικρινή και απέραντα συναισθήματα και που πάλεψαν γι' αυτά κόντρα σε κάθε δυσκολία που παρουσιάστηκε στο διάβα τους. Αυτό το δεύτερο βιβλίο, συμπληρώνει με υπέροχο τρόπο τον "Μπρούτζινο Καβαλάρη" και τον ολοκληρώνει, οδηγώντας τους ήρωές του σε μια νέα ζωή, σε εκείνη την οποία διεκδίκησαν και κέρδισαν με το σπαθί τους αφού τίποτα δεν τους χαρίστηκε, ούτε τους δόθηκε εύκολα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το μέλλον τους θα είναι εύκολο αφού η σκιά του πολέμου δεν φεύγει ποτέ από πάνω σου, όπως όμως δεν χάνεται και η ελπίδα, η συνεχής επιθυμία να παλέψεις ενάντιά της.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Paullina Simons
Μεταφραστής: Σπανδώνης Γιάννης
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2003
Αρ. σελίδων: 678
ISBN: 960-410-297-4