Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο κάπτεν Jack Sparrow μπλέκει σε νέες περιπέτειες, όταν συναντά την Angelica, μια γυναίκα από το σκοτεινό παρελθόν του.
Σαστισμένος από την αναπάντεχη επανεμφάνιση της στη ζωή του, κι ενώ προσπαθεί να καταλάβει αν εκείνο που την τράβηξε κοντά του είναι η… ακαταμάχητη γοητεία του ή η σφοδρή της επιθυμία να ανακαλύψει την θρυλική Πηγή της Αιώνιας Νεότητας, ο Jack καταλήγει αιχμάλωτος του φοβερού και τρομερού Μαυρογένη, του κουρσάρου που τρέμουν όλοι οι πειρατές!
Στα μάτια του Jack, ωστόσο, η πανούργα Angelica φαντάζει πολύ πιο επικίνδυνη από τον διαβόητο αρχιπειρατή.

Προσωπική άποψη:
Τι κι αν ο συμπαραγωγός της τριλογίας, "Οι Πειρατές Της Καραϊβικής" δήλωνε χωρίς φόβο και πάθος ότι τέταρτη ταινία δεν θα υπάρξει αφού οι ήρωες είχαν κάνει τον κινηματογραφικό τους κύκλο; Τι κι αν είχε ολοκληρώσει την τριλογία του με ένα τέλος αρκετά ρευστό, που άφηνε τα περιθώρια για μια, ίσως και παραπάνω, συνέχειες. Παρά τις αντιρρήσεις του, κουμάντο κάνουν τα αφεντικά και έτσι, ο νυν πρόεδρος της Disney, Dick Cook, έβαλε βαμβάκι στα αυτιά του και προχώρησε σε μια ταινία στην οποία εντοπίζουμε αρκετές διαφορές σε σχέση με τις τρεις πρώτες, με σημαντικότερες όλων ίσως το ότι βασίστηκε όχι απλά και μόνο στην φαντασία του σεναριογράφου αλλά, στο βιβλίο "On Stranger Tides" του Tim Powers και ότι επιτέλους, δεν καταναλώνουν χώρο στην οθόνη μας οι Bloom και Knightley, με τον πρώτο ειδικά να αποτελεί πλήγμα για το πειρατικό σώμα.

Ο Rob Marshall παίρνει τα σκηνοθετικά ηνία από τον Verbinski και οι διαφορές είναι εμφανείς. Ωστόσο και μιλώντας πάντα σε προσωπικό επίπεδο, δε μπορώ να πω ότι με ξένισαν αν και πιστεύω ότι συνολικά οι απόψεις των θεατών πρέπει να κυμαίνονται ανάμεσα στο ύψος και το βάθος. Θα υπάρξουν εκείνοι που απογοητεύτηκαν γιατί ήθελαν την δράση και τον κακό χαμό των δύο τελευταίων μερών της τριλογίας του Verbinski και θα υπάρξουν εκείνοι που γοητεύθηκαν από τη νέα αυτή, πιο ώριμη και συγκροτημένη εκδοχή τους. Η αλήθεια είναι πως το χιούμορ είναι σαφώς πιο περιορισμένο, αν και αγγλικά πηγαίο, η δράση πιο συγκρατημένη παρ' όλα ταύτα, όπου εντοπίζονται τα στοιχεία αυτά είναι καλοστημένα και σωστά αξιοποιημένα προσφέροντας ίσως, μια ισορροπία που μπορεί καμιά φορά να είναι στα σημεία πιο ουσιαστική από την απόλαυση απλά μιας κινηματογραφικής θέασης.

Τεχνικά η ταινία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε σύγκριση με τους προκατόχους της. Η Disney άλλωστε έχει όλα εκείνα τα μέσα στη διάθεσή της που της επιτρέπουν να κλέβει τις εντυπώσεις, αν όχι στην ουσία, στο φαίνεσθαι και την εικόνα. Μπορεί να μην έχουμε την πληθώρα των μαχών στις θάλασσες που είχαμε συνηθίσει όμως οι σεκάνς δράσης είναι καλοστημένες και τεχνικά άρτιες. Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που οι "Πειρατές" παρουσιάστηκαν στο κοινό σε 3D μορφή. Δε θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι είναι κακό ωστόσο, εύκολα μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε αχρείαστο αφού τελικά, δεν σου δίνει την αίσθηση ότι η παρουσία του εξυπηρετεί κάποιον σκοπό, πόσο μάλλον ότι το να επιλέξεις την συμβατική προβολή, κάτι θα σου στερήσει από την εμπειρία αυτή.

Το θετικότερο ίσως στοιχείο της ταινίας να είναι αυτό που ήταν και στις προηγούμενες τρεις. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά, ο Johnny Depp που βρίσκεται και πάλι σε τρελά κέφια δίνοντάς μας την ειλικρινή αίσθηση ότι ο Captain Jack Sparrow είναι το alter ego του και πως χωρίς αυτόν δεν μπορεί να ζήσει. Γοητευτικός, απολαυστικός, με έξυπνο χιούμορ, έντονη σκέψη, ευφάνταστος, αστεία γκαφατζής, είναι ένας από τους κινηματογραφικούς χαρακτήρες που αναμφισβήτητα έχει σημαδέψει την τελευταία δεκαετία και που κανένας δεν θα μπορούσε να τον υποδυθεί καλύτερα από τον Depp. Εξίσου απολαυστικός και ο Geoffrey Rush, ο οποίος επιστρέφει, με ένα πόδι λιγότερο μεν, με περίσσια διάθεση για περιπέτειες και εκδίκηση δε. Ο συνδυασμός μάλιστα των δυο, ανεβάζει σε υψηλά επίπεδα το κωμικό attitude της ταινίας και εμείς ως θεατές, απολαμβάνουμε να τους βλέπουμε μαζί.

Η πιο χτυπητή προσθήκη στο cast της ταινίας αυτή τη φορά να είναι η Penelope Cruz που προσωπικά την προτιμώ από την Keira Knightley. Και εδώ υπάρχει το παράδοξο. Ενώ ο χαρακτήρας της Elisabeth Swan είναι πιο ενδιαφέρον από εκείνον της τωρινής Angelica, η Cruz αναδεικνύεται νικήτρια στην σύγκριση καθώς στέκεται καλύτερα στο ύψος των περιστάσεων. Ο Ian McShane στο ρόλο του Μαυρογένη σαν επιλογή μπορεί να μην έχει την βαρύτητα των ονομάτων που προστέθηκαν σφήνα στο 2ο και το 3ο μέρος της σειράς ωστόσο, υποστηρίζει ουσιαστικά τον ρόλο του με μια αδιόρατη σκληρότητα συνδυασμένη με μια εμφανή χαλαρότητα. Μπορεί να απουσιάζουν κάποιες ευχάριστες χιουμοριστικές μορφές, όπως το απολαυστικό δίδυμο των Pintel και Ragetti όμως συνολικά, νομίζω τα όποια κενά χαρακτήρων που ήδη γνωρίζαμε, συμπληρώθηκαν αρκετά ικανοποιητικά από αυτά που μας συστήθηκαν εδώ για πρώτη φορά. Μπορεί να μην περιμένουμε την στιγμή που θα τους ξαναδούμε όμως, εκπλήρωσαν τον στόχο τους.

Οι "Πειρατές" φαίνεται πως μπαίνουν σε νέα, εκτός από άγνωστα νερά και μπορεί να μην αφήνουν τη γεύση του πρώτου, μπορεί να μην κάνουν ένα νέο πάταγο όμως, ανοίγουν πανιά και βάζουν πλώρη σε μια νέα εποχή που θέλει μεν να κουβαλάει στις πλάτες της το παρελθόν της, όχι όμως να στηρίζεται αυτού καθέ αυτού πάνω του. Ο Marshall θέλει να αφήσει το στίγμα του και αν και αυτό ως γεγονός δυσαρεστεί κάποιους fans, δεν μπορούμε να μην του αναγνωρίσουμε ότι τα πήγε πολύ καλά, δεδομένου μάλιστα ότι ανέλαβε από την αρχή ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα, δημοφιλή και επικερδή blockbusters των τελευταίων ετών. Προσωπικά, αναμένω την συνέχεια και κάτι μου λέει, ότι ο αέρας στα πανιά τους θα είναι πιο θαρραλέος, σέξι και έτοιμος για ακόμα πιο έντονες περιπέτειες.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Οι Πειρατές Της Καραϊβικής: Σε Άγνωστα Νερά
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Rob Marshall
Πρωταγωνιστές: Johnny Depp, Ian McShane, Penelope Cruz, Geoffrey Rush, Sam Claflin, Kevin McNally, Greg Ellis, Yuki Matsuzaki, Astrid Berges-Frisbey, Bronson Webb, Paul Bazely, Christopher Fairbank, Sebastian Armesto, Keith Richards, Richard Griffiths, Judi Dench
Παραγωγή: 2011
Διάρκεια: 137'

Επίσημα sites: