Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Σκάι ανακαλύπτει τις ρουνικές λίθους και το ημερολόγιο του Σίγκουρντ, που είχαν μείνει κρυμμένα σ’ ένα παλιό ναυτικό σεντούκι στη σοφίτα. Αυτά τα αντικείμενα αποτελούν τα μοναδικά απομεινάρια του μυστηριώδους Νορβηγού παππού, που χάθηκε στη θάλασσα πριν πάρα πολύ καιρό.
Όμως, ο Σίγκουρντ δεν είχε χαθεί… εντελώς. Κάτι από εκείνον έμεινε ζωντανό. Κι όταν ο Σκάι συνδυάζει τους ρούνους στον πίνακα που ανακαλύπτει μέσα στο ημερολόγιο του παππού του, τότε έλκει το νεκρό παππού του προς το μέρος του. Ή μήπως ήταν το φάντασμα του Σίγκουρντ που τράβηξε τον Σκάι στους ρούνους;
Δεν έχει καμιά σημασία. Ο Σίγκουρντ ανοίγει μπροστά στα μάτια του Σκάι ένα μαγικό κόσμο και του μαθαίνει τη δύναμη των λίθων. Πώς να τις χρησιμοποιήσει για να κατευθύνει το φάντασμά του στο χωροχρόνο, να μπαίνει στο σώμα ενός προγόνου του Βίκινγκ, να μεταμορφώνεται σε κάτι ανυπέρβλητο… με δολοφονική ικανότητα. Πρόκειται για μια τρομακτική, φανταστική περιπέτεια, κι ο Σκάι ανυπομονεί να δει τι θα ακολουθήσει.
Η ρουνική, όμως, μαγεία απαιτεί θυσία – αιματηρή θυσία. Κι όσο περισσότερο πλησιάζει ο Σκάι στην πραγματοποίηση του πεπρωμένου με το οποίο έχει επιφορτιστεί, τόσο υψηλότερο το τίμημα που καλείται να πληρώσει. Μέχρι που ο Σκάι πρέπει να αποφασίσει, όχι απλώς τι είναι διατεθειμένος να θυσιάσει, αλλά ποιον θα θυσιάσει.

Προσωπική άποψη:
Ο C.C. Humphreys είναι ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα στο αγγλικό θέατρο. Όχι μόνο έχει γράψει ο ίδιος πληθώρα θεατρικών έργων αλλά, έχει στο βιογραφικό του ουκ ολίγες συμμετοχές ως ηθοποιός και μάλιστα, σε ιδιαίτερους και δύσκολους ρόλους. Η Νορβηγική του καταγωγή από τη μεριά της μητέρας του και οι προσωπικές του εμπειρίες, οι οποίες σε έναν βαθμό συσχετίζονται με τους αρχαίους θρύλους της Σκανδιναβίας που ξεκίνησαν από την εποχή των Βίκινγκς, τον οδήγησαν στο να συγγράψει το "Έπος Των Ρουνικών Λίθων". Δεν πρόκειται για μια ακόμα ιστορία φανταστικού αλλά, για μια ιστορία που βασίζεται σε γεγονότα, θρύλους και απόκρυφη μαγεία που σκοπό έχουν, να ανακαλύψει κανείς τις βαθύτερες ικανότητές του αλλά, και την δύναμη και τη γνώση του πνεύματός του ανά τους αιώνες, που δεν σβήνει και δε χάνεται.

Βασικός πρωταγωνιστής της ιστορίας αυτής είναι ο Σκάι, ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι το οποίο και γεννήθηκε με ένα ιδιαίτερο σημάδι που τον καθιστά ξεχωριστό. Το χαρακτηριστικό της υπνοβασίας είναι ένα από τα λίγα στοιχεία που καθορίζουν την ύπαρξή του, που από τη στιγμή της γέννησής του κι όλας σημαδεύτηκε από τη μεμβράνη εκείνη που τον προστάτευε στην κοιλιά της μάνας τους. Σε ένα παλιό μπαούλο του παππού του, ανακαλύπτει ένα σακούλι το οποίο και περιέχει έναν πίνακα και μια σειρά από ρουνικές λίθους τις οποίες και νιώθει να τον καλούν να ανακαλύψει τα βαθύτερα μυστικά τους αλλά, και τα μυστικά της καταγωγής του και της δύναμης της οποίας κρύβουν μέσα τους. Δεν είναι απλά μια σειρά από πέτρες αλλά, ένας μαγικός τρόπος που του ανοίγει δρόμους στον κόσμο των νεκρών του αλλά, κι ενός παρελθόντος με το οποίο δε θα φανταζόταν ποτέ ότι μπορεί να συνδέεται.

Μ ε τη βοήθεια των λίθων και της ξαδέρφης του Κριστίν, ο Σκάι έρχεται σε επαφή με το νεκρό παππού του και με την καθοδήγησή του, προσπαθεί να μάθει να ελέγχει το Στοιχειό του, τον Σωσία που ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του αλλά που τις περισσότερες φορές δεν το γνωρίζει ή αν το κάνει, δεν αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να το χειριστεί. Η προοπτική αυτή γοητεύει τον Σκάι και η ιστορία των προγόνων του, που ψιθυρίζει μέσα στο αίμα που κυλάει στις φλέβες του, τον οδηγούν σε ένα ταξίδι στο παρελθόν, στις ζωές των προγόνων από τους οποίους κατάγεται, με σκοπό να ανακαλύψει, όχι μόνο πράγματα για εκείνους αλλά, και για τον ίδιο του τον εαυτό και τις δυνατότητες που μπορεί να αξιοποιήσει. Δεν γυρίζει απλά στο χωροχρόνο ως φάντασμα αλλά, καταλαμβάνει τα σώματα των προγόνων του βιώνοντας τις ίδιες εμπειρίες με εκείνους, λατρεύοντας τους ίδιους θεούς, ανακαλύπτοντας ότι μπορεί να κάνει εξίσου υπέροχα, όσο και φρικτά πράγματα, τόσο μέσα από την δικιά τους ιστορίας, όσο και μεταφέροντας τη γνώση αυτή στο παρόν.

Το ταξίδι του Σκάι είναι τρομακτικό και γοητευτικό συνάμα. Είναι υπέροχο να ταξιδεύουμε μαζί του στον χωροχρόνο, έστω και αν δεν είναι λίγες οι στιγμές που αισθανόμαστε μπερδεμένοι και αποπροσανατολισμένοι, καθώς προσπαθούμε παράλληλα με τον ίδιο να κατανοήσουμε τα μυστικά της οικογένειάς του αλλά και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του. Προσωπικά, δεν γνώριζα και πολλά γύρω από τη σκανδιναβική ιστορία και το βιβλίο αυτό με οδήγησε σε μια περαιτέρω εξερεύνηση γύρω από τους τόσο μυστικιστικούς και γοητευτικούς θρύλους που φτάνουν από το παρελθόν στο σήμερα, με έναν αέρα μαγείας και επικινδυνότητας. Αν πιάσετε τον εαυτό σας να αναζητά περισσότερες λεπτομέρειες σε διάφορες μηχανές αναζήτησης στο internet, τότε ο συγγραφέας έχει πετύχει απόλυτα τον σκοπό του.

Καμία όμως αποκάλυψη δεν γίνεται χωρίς θυσίες. Και ο Σκάι θα ανακαλύψει ότι για να φτάσει στην απόλυτη γνώση θα πρέπει να θυσιάσει περισσότερα απ' όσα ίσως είναι σε θέση. Τα πάντα είναι αβέβαια και η καθοδήγησή του αποδεικνύεται ότι κρύβει και άλλους, απώτερους σκοπούς, πέραν από το να αποκτήσει την οικογενειακή γνώση και να συνεχίσει μια παράδοση αιώνων. Το ταξίδι του Σκάι δεν ολοκληρώνεται, αντίθετα, μόλις τώρα αρχίζει και ο δρόμος που θα πρέπει να διανύσει είναι πολύ μεγάλος. Το σίγουρο είναι ότι εμείς, θα είμαστε εκεί, αδημονώντας για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν και λαχταρώντας να μοιραστούμε τη γνώση και τις εμπειρίες που θα αποκτήσει, προκειμένου να αγωνιστεί για να ολοκληρώσει το πεπρωμένο του αλλά και για να προστατέψει τον ίδιο και όσους αγαπάει, ακόμα και την ανθρωπότητα, από μια αρρωστημένη εμμονή που μόνο μπελάδες και αναταραχές μπορεί να προκαλέσει.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: C.C. Humphreys
Μεταφραστής: Τσίτσα Ελευθερία
Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 424
ISBN: 978-960-6868-44-3