Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Χέιβεν κατηγορεί την Έβερ για το θάνατο του Ρόμαν, όσο κι αν εκείνη προσπαθεί να την πείσει ότι ήταν ατύχημα. Είναι μάλιστα αποφασισμένη να την καταστρέψει· και μαζί της τον Ντέιμεν.
Πρώτος στόχος της είναι να τους χωρίσει. Γνωρίζει ότι το παρελθόν της Έβερ κρύβει ένα τρομερό μυστικό για τον Ντέιμεν, ένα μυστικό τόσο σκοτεινό και βίαιο, που αρκεί να τους χωρίσει για πάντα.
Η Έβερ δεν μπορεί παρά να αντιδράσει. Πρέπει ή να βρει τρόπο να συνετίσει τη Χέιβεν ή να την εξοντώσει. Θα αναγκαστεί λοιπόν να φέρει στην επιφάνεια δυνάμεις που δεν ήξερε καν ότι είχε, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εχθρό της.
Για να την κερδίσει, όμως, θα πρέπει να ρωτήσει τον εαυτό της αν η δική της επιβίωση αξίζει για να καταδικάσει τη Χέιβεν στο αιώνιο σκοτάδι της Χώρας των Σκιών. Άραγε, η αλήθεια για τις επιλογές του Ντέιμεν στο παρελθόν θα είναι το κλειδί για το μέλλον τους;

Προσωπική άποψη:
Ειλικρινά, δεν είχα μεγάλες προσδοκίες όταν ξεκίνησα να διαβάζω το 5ο βιβλίο της σειράς "Οι Αθάνατοι". Αυτό δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση ότι με είχε προϊδεάσει για κάτι το αρνητικό κάποιο από τα προηγούμενα τέσσερα βιβλία της σειράς απλώς, και διαβάζοντας τις απόψεις κάποιων αναγνωστών στο εξωτερικό, περίμενα ότι ήταν πολύ μεγάλες οι πιθανότητες η ιστορία της Noel να αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα με επαναλήψεις στην πλοκή γεγονός το οποίο σαφέστατα θα προκαλούσε την πλήξη μου. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο ένας συγγραφέας να καταφέρει να διατηρήσει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού όταν καταπιάνεται με το να συνεχίσει μια επιτυχημένη ιστορία και είναι ακόμα πιο δύσκολο να την πλάσει με τέτοιο τρόπο ώστε να την οδηγήσει σε ένα νέο επίπεδο και ευτυχώς η Noel, το κατάφερε στο μέγιστο βαθμό καθώς, όχι μόνο οδήγησε την ίδια την ιστορία προς την κατεύθυνση αυτή αλλά, πολύ περισσότερο, κατόρθωσε να οδηγήσει σε αυτό το σημείο τους χαρακτήρες της.

Για άλλη μία φορά, η Έβερ, η κεντρική μας ηρωίδα, καλείται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του να είναι Αθάνατη, με όσα συνεπάγεται η ίδια της η κατάσταση αλλά, και με όσα προβλήματα προέκυψαν μέσα από τα προηγούμενα κεφάλαια της ιστορίας. Η καλύτερή της φίλη, η Χέιβεν, έχει μεταμορφωθεί και εκείνη σε Αθάνατη, χάρη στην δικιά της παρέμβαση προκειμένου να της σώσει την ζωή αλλά παράλληλα, έχει μεταμορφωθεί σε μια σκληρή και αδίστακτη προσωπικότητα η οποία βυθίζεται όλο και περισσότερο στο σκοτάδι, έχοντας ορκιστεί να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του Ρόμαν, βασανίζοντας την Έβερ και οδηγώντας την στον πραγματικό θάνατο. Μπορεί να μην θέλει να την βλάψει ωστόσο, προετοιμάζεται για την πιθανότητα αυτή γιατί, όσο κι αν θέλει να την βοηθήσει να δει την αλήθεια και να την τραβήξει από τη φθονερή πλευρά που έχει επιλέξει, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να την αντιμετωπίσει σε μια μάχη μέχρι θανάτου προκειμένου να διαφυλάξει, τόσο την δικιά της ακεραιότητα και των ανθρώπων που αγαπάει αλλά, και της ισορροπίας του σύμπαντος και της ίδιας της ζωής.

Φυσικά, κι επειδή μιλάμε πάντα για την γνωστή ανασφαλή Έβερ που τις πιο κρίσιμες στιγμές έχει εντελώς λάθος κρίση και αντίληψη των πραγμάτων και των καταστάσεων που συμβαίνουν γύρω της, που επηρεάζεται από την παραμικρή υποψία που γεννάτε μέσα της οδηγώντας τον εαυτό της σε μια μόνιμη κατάσταση αμφισβήτησης, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα πιο πολύ. Ανακαλύπτει ότι ο Ντέιμεν της έχει κρύψει πράγματα σχετικά με τις προηγούμενες ζωές της τα οποία ξεπερνάνε τους τρόπους με τους οποίους η Ντρίνα κάθε φορά την έβγαζε από τη μέση προκαλώντας στην ίδια έναν βίαιο θάνατο και στον Ντέιμεν μια αιώνια θλίψη και μια διαρκής αναζήτηση. Εκεί ακριβώς είναι που φυτεύεται για μια ακόμη φορά ο σπόρος της αμφιβολίας μέσα της. Μήπως ο Ντέιμεν δεν είναι αυτός που νομίζει; Μήπως η μοίρα της δεν είναι να είναι μαζί του αλλά, εκείνος εμφανιζόταν πάντα την κατάλληλη για εκείνον στιγμή αποσπώντας την από μια ζωή και από μια ευτυχία που θα μπορούσε να έχει χωρίς να χρειαστεί να καταλήξει σε όλεθρο και πόνο, τόσο για την ίδια όσο και για την εκάστοτε οικογένειά της;

Σε αυτό το πέμπτο βιβλίο της σειράς λοιπόν, γινόμαστε μάρτυρες της συνειδητοποίησης και της ωρίμανσης της Έβερ, στοιχείο το οποίο θα την βοηθήσει στο να κατανοήσει το παρελθόν της, να λάβει σημαντικές αποφάσεις στο παρόν και με βάσει αυτές, να καθορίσει το μέλλον της και να πορευτεί σε αυτό απαλλαγμένη από τις ψυχικές και συναισθηματικές αδυναμίες της που μέχρι τώρα την κατηύθυναν. Περνάει από το στάδιο της ανασφαλούς και ανισόρροπης, παρορμητικής έφηβης σε εκείνο της ώριμης, ενήλικης γυναίκας που όχι μόνο ξέρει τι θέλει από την ζωή αλλά, γνωρίζει ακριβώς γιατί το θέλει, συνειδητοποιεί ότι ποτέ δεν είχε άλλη επιλογή, ότι ποτέ δεν την θέλησε και ότι όλα όσα ποτέ θα μπορούσε να λαχταρήσει και να επιζητήσει βρίσκονται εδώ, ακριβώς μπροστά της και εκείνη δεν έχει να κάνει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να τα διεκδικήσει, από το να παλέψει για να τα αποκτήσει και να αγωνιστεί προκειμένου να τα διαφυλάξει από όλους εκείνους που μέσα στο πέρασμα των αιώνων ήταν κι εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να της τα στερήσουν.

Βρισκόμαστε ακριβώς σε εκείνο το σημείο της ιστορίας όπου ο καθένας αντιλαμβάνεται ποια είναι η θέση του μέσα σε αυτήν, που κατανοεί πλήρως τι μπορεί να έχει και τι όχι καθώς, όσο και να λαχταράμε κάτι, μερικά πράγματα είναι προκαθορισμένα από τη μοίρα και όσο και να το θέλουμε, ποτέ δεν θα γίνουν δικά μας. Είμαστε στο σημείο εκείνο όπου τα πάθη γίνονται μοιραία, όπου η δίψα για δύναμη μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική και όπου ο καθένας από τους εμπλεκόμενους δεν έχει παρά να ξεπεράσει τον εαυτό του και τις αδυναμίες του, αν θέλει να επιβιώσει ή έστω, να εκμεταλλευτεί τα ίδια αυτά στοιχεία στον αντίπαλό του προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει εις βάρος του. Γινόμαστε μάρτυρες ενός πολέμου όπου δε γίνεται να μην υπάρξουν απώλειες και παράλληλα ενός πολέμου, που ο νικητής δεν μπορεί να αποκτήσει όλα εκείνα που θα τον λυτρώσουν, που θα τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Με άλλα λόγια, ο καθένας θα πάρει αυτό που του αξίζει αλλά, για να φτάσει στην ολοκλήρωση έχει να κάνει κάτι ακόμα.

Αυτή τη φορά η Noel δίνει προτεραιότητα στην ψυχική και συναισθηματική ωρίμανση των πρωταγωνιστών της. Η μαγεία, η αλχημεία, ακόμα και η ίδια η αθανασία, είναι απλά τα μέσα εκείνα που κάνουν τον αγώνα ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικές δυνάμεις ακόμα πιο ενδιαφέρον και ταυτόχρονα, ακόμα πιο δύσκολο. Μπορεί τα δύο αυτά μέτωπα να ζητάνε απεγνωσμένα, το μεν εκδίκηση, το δε ελευθερία ωστόσο, υπάρχει μια λεπτή γραμμή όπου δεν προτίθενται και οι δύο να περάσουν, όχι τουλάχιστον τόσο εύκολα. Άρα, μιλάμε για ζήτημα ηθικής σε σύγκρουση με εκείνο της επιθυμίας και αυτό είναι το στοιχείο που διαχωρίζει το φως από το σκοτάδι. Αναφέρεται στην φάση εκείνη της ζωής κάθε έφηβου που είναι δύσκολη ακόμα και χωρίς να περιβάλλεται από μαγεία ή ξεχωριστές δυνάμεις. Οι οικογενειακές συγκρούσεις, η ανακατανομή φίλων, η ιεραρχία στην τάξη των πραγμάτων είναι ζωτικής σημασίας στην ηλικία αυτή και υπό τις παρούσες συνθήκες πέραν από δύσκολες και σκληρές, γίνονται βίαιες και επικίνδυνες. Η δύναμη μπορεί να γίνει καλή ή κακή, ανάλογα σε ποιανού τα χέρια βρίσκεται.

Μπορεί η Έβερ με τον Ντέιμεν να μην καταφέρνουν να αποκτήσουν αυτό που τόσο θέλουν προκειμένου να μπορούν να είναι μαζί σωματικά όμως, πετυχαίνουν κάτι πολύ πιο σημαντικό. Καταφέρνουν να κερδίσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη, γνώση και κατανόηση, στοιχεία πολύ πιο σημαντικά τα οποία και τους δένουν συναισθηματικά ολοκληρωτικά και ειλικρινά. Η Έβερ αντιλαμβάνεται ότι ποτέ δεν είχε άλλη επιλογή, ότι γεννήθηκε για να είναι αυτή που είναι, γεννήθηκε ξανά και ξανά μόνο για να είναι μαζί του και αυτή είναι η στιγμή της. Είναι το κομβικό εκείνο σημείο σε έναν αγώνα αιώνων που αυτή μπορεί να γίνει η κυρίαρχος του παιχνιδιού, κερδίζοντας επιτέλους και επάξια, όλα όσα της στερήθηκαν. Είναι όμως και πάνω απ' όλα, το χρονικό εκείνο σημείο που αναθεωρεί τη ζωή της, τους φόβους, που ξεπερνάει τις ανασφάλειές της και δίνει μια πραγματική ευκαιρία στην ίδια να πάψει να είναι ο αδύναμος κρίκος και να αναδειχτεί στο πρόσωπο εκείνο που θα φέρει την αρμονία.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alyson Noel
Μεταφραστής: Κολυδά Λυδία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-960-496-279-2