Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Αυτή είναι η ιστορία του πρώτου, και μοναδικού, Δαιμονολίνκ του Γκάτλιν.
Δεν θα την ακούσετε από κανέναν άλλο εκτός από εμένα. Η Λένα είπε ότι θα έπρεπε να τη γράψω, γι’ αυτό ορίστε.
Κάτι πρέπει να μάθει κάποιος, κάποια μέρα.
Είναι η πιο αληθινή υπερβολική ιστορία στην πόλη.

Προσωπική άποψη:
Δεν είναι εύκολο να κρίνεις μια νουβέλα η οποία δεν ξεπερνάει τις 50 σελίδες. Σαφέστατα και δεν έχεις πολλά να πεις ή να κρίνεις εκτός κι αν σκοπεύεις να κάνεις λεπτομερή ανάλυση και περιγραφή, να αφηγηθείς την ιστορία σε κάποιον έτσι ώστε να μην μπει καν στον κόπο να την διαβάσει. Επειδή ο δικός μου σκοπός δεν είναι κάτι τέτοιο, θα προσπαθήσω όσο πιο απλά γίνεται να σας παρουσιάσω το περιεχόμενο των "Σκοτεινών Ονείρων", τονίζοντας σε πρώτη φάση ότι δεν πρόκειται για το τρίτο βιβλίο των "Όμορφων Πλασμάτων", όπως πολλοί υπέθεσαν αλλά, για μια νουβέλα, ένα διήγημα ουσιαστικά που συνδέει τα γεγονότα του "Όμορφου Σκοταδιού" με εκείνα που θα ακολουθήσουν σύντομα στο "Όμορφο Χάος" το οποίο και θα μας μεταφέρει αρκετούς μήνες μετά από τα τελευταία γεγονότα που παρακολουθήσαμε.

Η νουβέλα αυτή περιστρέφεται κατ' εξοχήν γύρω από τον Λινκ και την μετάβασή του από άνθρωπο σε κατά ένα τέταρτο Δαίμονα, έπειτα από την επίθεση που δέχτηκε στις στοές των Κάστερ κατά την προσπάθεια την δικιά του, του Ίθαν και της υπόλοιπης παρέας να σώσουν την Λένα κατά την διάρκεια της διεκδίκησής της. Τον παρακολουθούμε λοιπόν να προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και παράλληλα, να βρει έναν τρόπο ώστε η μητέρα του να μην ανακαλύψει τι συμβαίνει. Γνωρίζοντάς την, μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε ότι δεν θα δίσταζε να τον παλουκώσει προς παραδειγματισμό. Εκτός αυτού, πρέπει να κατανοήσει τις νέες του δυνάμεις, να διαπιστώσει σε ποια δαιμονική μεριά τον σπρώχνει η νέα του φύση αλλά και να ισορροπήσει τα συναισθήματά του. Ο Μέικον, που έχει πάψει πια να είναι Δαίμονας, τον βοηθάει όσο περισσότερο μπορεί, σπρώχνοντάς τον χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, να δοκιμάσει τα όριά του.

Αν σας έλεγα ότι θα εντυπωσιαστείτε, μάλλον θα ήταν ψέμα. Ακόμα και να το θέλατε, δεν θα προλαβαίνατε να αισθανθείτε έτσι με μια ανάγνωση το πολύ μισής ώρας. Ωστόσο οι συγγραφείς, έκαναν μια πολλή έξυπνη κίνηση με τη νουβέλα αυτή. Και έχουν ένα διαφημιστικό τρικ ώστε να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον των εν αναμονή αναγνωστών, ώστε να μοσχοπουληθεί και το τρίτο βιβλίο της σειράς και μας δίνουν μια γεύση για όσες δυσοίωνες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις πρόκειται να αντιμετωπίσουμε, σε ένα μέλλον που μοιάζει καταδικασμένο και οδεύει προς την συντέλεια του κόσμου. Τα πάντα αλλάζουν στο Γκάτλιν και οι ήρωές μας, μόλις πήραν μια γεύση από την αλλαγή αυτή που δεν μπορεί να προμηνύει τίποτα καλό παρά μονάχα αναρχία, χάος και απώλειες. Στη νουβέλα αυτή μπορεί να βρει κανείς και τα δύο πρώτα κεφάλαια του "Όμορφου Χάους", παίρνοντας έτσι μια καλή γεύση από το τι θα δούμε, κάνοντας την αναμονή ακόμα μεγαλύτερη.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kami Garcia & Margaret Stohl 
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 64
ISBN: 978-960-6665-75-2