Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η ζωή είναι χάλια όταν όλοι σου οι φίλοι έχουν τσαντιστεί μαζί σου.
Ρωτήστε και τη Ζόι Ρέντμπερντ που έχει γίνει ειδική στα χάλια. Μέσα σε μία εβδομάδα κατάφερε να μείνει χωρίς αγόρι, εκεί που είχε τρία, αλλά και να αποκλειστεί απ’ όλους, εκεί που μέχρι πρότινος είχε μια παρέα στενών φίλων οι οποίοι την εμπιστεύονταν και της συμπαραστέκονταν πάντα.
Από τις δύο φίλες που της έχουν απομείνει, η μία είναι απέθαντη ενώ η άλλη έχασε το σημάδι της. Επιπλέον, η Νεφερέτ κήρυξε πόλεμο στους ανθρώπους, αλλά η Ζόι ξέρει βαθιά μέσα της πως είναι λάθος. Ποιος την ακούει όμως;
Οι περιπέτειες της Ζόι στο σχολείο για αρχάριους βρικόλακες παίρνουν άγρια και επικίνδυνη τροπή. Φιλίες δοκιμάζονται, οι πραγματικές προθέσεις των πρωταγωνιστών βγαίνουν στο φως και σοκάρουν, κι ένα αρχαίο κακό ξυπνάει, στο συναρπαστικό τέταρτο βιβλίο της σειράς "Ο Οίκος της Νύχτας".

Προσωπική άποψη:
Τελικά ο καιρός περνάει πολύ πιο γρήγορα απ' όσο θέλουμε να πιστεύουμε ή τουλάχιστον, απ' όσο μας κάνει να φανταζόμαστε η ανυπομονησία μας. Το 4ο βιβλίο της σειράς του "Οίκου Της Νύχτας" ήταν κάτι που οι απανταχού fans της σειράς περιμέναμε με ανυπομονησία και επιτέλους μπορούμε να χαμογελάσουμε καθώς η "Ατίθαση" βρίσκεται στα χέρια μας επιβεβαιώνοντάς μας όσα είχαμε υποθέσει με την ανάγνωση του 3ου βιβλίου. Μητέρα και κόρη Cast έχουνε βρει για τα καλά τον δρόμο τους και μαζί με αυτές, ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι και η ιστορία τους αλλά και οι χαρακτήρες τους δίνοντάς μας μια σαφή εικόνα των εξελίξεων αλλά και όσων πρόκειται να ακολουθήσουν στο μέλλον. Η Ζόι και η ταλαντούχα, παράξενη παρέα της ξαναχτυπάνε, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς τους αλλά και τις νέες εκπλήξεις που τους ετοιμάζουν και τα πράγματα στον Οίκο Της Νύχτας καθώς και για τον κόσμο ολόκληρο πρόκειται να γίνουν πιο σκοτεινά κι επικίνδυνα, αλλάζοντας την πορεία όλων δραματικά.

Έχω αναφέρει ξανά στο παρελθόν πως η χρονική συνέπεια της ιστορίας είναι κάτι που χαρακτηρίζει απόλυτα τις συγγραφείς μας. Μπορεί να έχουν περάσει 6 μήνες απ' όταν διαβάσαμε το 3ο μέρος της ωστόσο, το 4ο μας μεταφέρει μόλις δύο μέρες από τα γεγονότα που σημάδεψαν τον προκάτοχό του, γεγονός που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε την σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και την κρισιμότητα της εξέλιξης για την ίδια την ιστορία και τους ήρωές της. Αν κάτι δεν έχουν στη διάθεσή τους αυτό είναι περισσευούμενος χρόνος και ανάλογα από το πως θα τον διαχειριστούν εξαρτάται και κατά πόσο θα μπορέσουν να αποτρέψουν το μεγάλο κακό που φαίνεται να γεννιέται στα σκοτάδια της νύχτας, απειλητικό και δυσοίωνο, έτοιμο να θυσιάσει ότι χρειαστεί προκειμένου να κυριαρχήσει. Το κακό που έχουν να αντιμετωπίσουν δεν γνωρίζει από μέτρα και σταθμά, δεν υπακούει σε κανόνες και κώδικες ηθικής και η διατήρηση των δικών τους αξιών αλλά και η ενίσχυση των δεσμών τους μπορεί να αποδειχτεί το σημαντικότερο όπλο τους.

Συναντάμε λοιπόν τη Ζόι η οποία και μετά τα τελευταία γεγονότα είναι απομονωμένη από τους φίλους της την ίδια εκείνη στιγμή που τους χρειάζεται περισσότερο από ποτέ στο πλευρό της. Η παρουσία τους δεν είναι καταλυτική μόνο ως προς το να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς τους σε ένα κοινό μέτωπο αλλά και ως προς το να προστατέψει την ίδια της την ζωή. Το βάρος των ευθυνών που σηκώνει στους ώμους της είναι αναμφίβολα πολύ μεγάλο και βαρύ και όσο κι αν προσπαθήσει, δεν θα καταφέρει να κάνει τίποτα χωρίς την βοήθειά τους. Αυτό άλλωστε ήταν και ο σκοπός των αντιπάλων της. Να την θέσουν στο περιθώριο αποδυναμώνοντάς της και αφήνοντάς την απροστάτευτη. Η Ζόι λοιπόν πρέπει να φέρει πάλι τους φίλους της με το μέρος της και παράλληλα να τους κάνει να καταλάβουν ότι πίσω από τα μυστικά που τους κράτησε βρίσκεται κάτι πολύ πιο ουσιαστικό κι επικίνδυνο από την έλλειψη εμπιστοσύνης.

Η νεαρή μας πρωταγωνίστρια όμως έχει να αντιμετωπίσει και άλλες καταστάσεις. Δεν είναι μόνο η Νεφερέτ που προσπαθεί να ξυπνήσει ένα αρχέγονο κακό πιο ισχυρό από οτιδήποτε έχουν συναντήσει ως σήμερα, ούτε οι φίλοι της οι οποίοι αμφισβητούν το κατά πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί τους. Η καλύτερή της φίλης, Στίβι Ρέι, έχει ολοκληρώσει μια αλλαγή άγνωστη στον κόσμο των βρικολάκων μέχρι σήμερα ενώ οι υπόλοιποι νεκραναστημένοι αρχάριοι ανήκουν πλέον και αυτοί με τη σειρά τους σε ένα νέο είδος που πρέπει να βρει τρόπο να παρουσιάσει, εμποδίζοντας τα σχέδια της Νεφερέτ να τους χρησιμοποιήσει, παίρνοντάς τους με το μέρος της. Παράλληλα η Αφροδίτη έχει χάσει την ιδιότητα του βρικόλακα έχοντας επιστρέψει στην ανθρώπινη κατάστασή της ωστόσο, ούτε αυτή είναι φυσιολογική καθώς με τον δικό της τρόπο και έχοντας διατηρήσει το ισχυρότερο χάρισμά της, ανήκει σε ένα νέο είδος ανθρώπου. Φυσικά μέσα σε όλα αυτά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα συναισθηματικά προβλήματα της Ζόι, με τον Έρικ να έχει επιστρέψει στον Οίκο Της Νύχτας ως πληγωμένος πρωήν σύντροφός της και νυν καθηγητής της, τον επίσης πληγωμένο Χιθ αλλά και τον Στάρκ, έναν νέο αρχάριο για τον οποίο νιώθει έλξη αλλά σύντομα χάνει τη ζωή του στα χέρια της.

Οι Cast συνεχίζουν στο μοτίβο με το οποίο μας συστήθηκαν, δίνοντας ωστόσο στη Νύχτα και τις δυνάμεις της μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Δεν είναι απλά η θεά που προσφέρει ισχύ και χαρίσματα στους βρικόλακες αλλά, μια φιγούρα πίστης και δύναμης που καθοδηγεί τους πρωταγωνιστές. Παράλληλα, επιλέγουν να ακολουθήσουν έναν διαφορετικό τρόπο στην λογοτεχνική αποτύπωση του κακού που δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στο πρόσωπο της Νεφερέτ αλλά σε μια δαιμονική δύναμη, βγαλμένη από μύθους και αρχέγονες δοξασίες, πιο ισχυρή κι επικίνδυνη απ' όσο θα μπορούσε ποτέ να είναι η ίδια. Δεν είναι εκείνη ο εχθρός που έχουν να αντιμετωπίσουν προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και στους δύο κόσμους αλλά, ένα πιόνι, ένα μέσο το οποίο χρησιμοποιείται προκειμένου να ξυπνήσει ο πραγματικός αντίπαλος, ο εχθρός εκείνος που πρέπει να κάνουν κάτι περισσότερο προκειμένου να τον βγάλουν από τη μέση. Και όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η θρησκευτική, αν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε έτσι, προσέγγιση που γίνεται αυτή τη φορά στον πυρήνα της ιστορίας. Για πρώτη φορά βλέπουμε μια ταύτιση στα σημεία ανάμεσα στην πίστη των βρικολάκων στη Νύχτα και των Καθολικών στην Παρθένο. Η επιλογή αυτή των Cast δεν είναι καθόλου τυχαία θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξουν πως υπάρχουν πιστοί κάθε είδους που δεν εθελοτυφλούν, έχουν την ικανότητα να δεχτούν την ύπαρξη και άλλων δυνάμεων πέραν εκείνων των θεϊκών αλλά, και πως ότι κι αν πιστεύει βαθιά μέσα του ο καθένας από εμάς, η ουσία της ίδιας της πίστης και της δύναμης που την συνοδεύει, ίσως να μην είναι τελικά τίποτα περισσότερο από μια διαφορετική προσέγγιση, μια προσωποποίηση που εξυπηρετεί αυτά τα οποία ο καθένας μας γαλουχείται να ακολουθήσει από καταβολές του κόσμου του και της οικογένειάς του. Τελικά η ουσία μπορεί να μην βρίσκεται στο τι πιστεύει ο καθένας αλλά, στο να έχει κάτι να πιστεύει δίνοντάς του θάρρος, δύναμη και θέληση να προστατέψει αυτό που εν τέλει χαρακτηρίζουμε ως κοινό καλό. Φυσικά όλα αυτά δεν δίνουν μια θεοσεβούμενη, ούτε θεοφοβούμενη εικόνα στο μυθιστόρημα που αντιθέτως χαρακτηρίζεται από την εφηβική νότα που προσθέτουν ευχάριστα οι πρωταγωνιστές του.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μέχρι στιγμής το πιο σκοτεινό και το πιο επικίνδυνο της σειράς. Αν και τα γεγονότα που παρακολουθούμε δεν καλύπτουν παρά απειροελάχιστες μέρες, τα συναισθήματα που δημιουργεί είναι έντονα και τρομακτικά δυσοίωνα. Αντιλαμβανόμαστε πως οι νεαροί πρωταγωνιστές έχουν να αντιμετωπίσουν κάτι πιο ισχυρό και πέραν από τον έλεγχο των δυνάμεών τους και σίγουρα τα πράγματα δεν μπορούν να λήξουν ομαλά τόσο εύκολα. Είναι το σημείο όπου τα μυστικά πρέπει να αποκαλυφθούν, η αλήθεια, όσο παράξενη κι αλλόκοτη κι αν φαντάζει, πρέπει να βγει στο φως και τελικά ο καθένας να κάνει την επιλογή. Θα ακολουθήσει την Ζόι και τους συμμάχους της σε μια νέα πραγματικότητα που συστήνουν ή θα επιλέξει να μείνει στα μετόπισθεν θέτοντας το ρολόι της ζωής του σε αντίστροφη μέτρηση; Η καταστροφή του κόσμου όπως τον γνωρίζουν βρίσκεται πολύ κοντά και μόνο με σύνεση και πολύ κουράγιο θα μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν διαφορετικά θα χαθούν για πάντα στα σκοτάδια του δαιμονικού Καλονά που χιλιάδες χρόνια περίμενε την στιγμή της εκδίκησής του.

Η ιστορία έχει πάρει για τα καλά πλέον μια πολλή δυνατή και ανατρεπτική πορεία, με την δράση της να κορυφώνεται και να μας κάνει αναμένουμε για ακόμα περισσότερα αλλά με σημαντικότερο χαρακτηριστικό της ότι, ανάμεσα στα τόσα βρικολακίστικα μυθιστορήματα, έχει μια καθαρά δικιά του, ξεχωριστή ταυτότητα. Το ξέσπασμα του κακού είναι μόλις στην αρχή του και είμαι σίγουρη πως οι Cast μας επιφυλάσσουν πολύ περισσότερες ανατροπές κι εκπλήξεις στο μέλλον. Οι χαρακτήρες τους έχουν μπει για τα καλά στην ενηλικίωση η οποία μπορεί να μην έρχεται χωρίς συνέπειες και ευθύνες όμως αυτά είναι τα στοιχεία που καθορίσουν την σημαντικότητά τους. Ο πόλεμος δεν τελείωσε αντίθετα, μόλις άρχισε και οι συνέπειες αναμένονται τρομακτικές και επικίνδυνες με πολλούς από τους εμπλεκόμενους να πληρώνουν ο καθένας το προσωπικό του τίμημα, έχοντας έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην δραματοποίηση της όλης υπόθεσης αλλά και στην εξέλιξή της για την οποία πολλά μπορούμε να υποθέσουμε ωστόσο, χωρίς για τίποτα να είμαστε σίγουροι. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή και πως όλα όσα έχουμε βιώσει μέχρι στιγμής είναι απλά ένα λιθαράκι που οδηγήσει σταδιακά στην κορύφωση της αγωνίας, των συναισθημάτων και προσωπικών διλημμάτων. Η περιπέτεια μόλις άρχισε και μαζί με αυτήν, ξεκινάει και ένας αγώνας δρόμου για την σωτηρία όλων.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: P.C. Cast & Kristin Cast
Μεταφραστής: Αυγουστίνου Βούλα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-960-501-566-4