Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Κάθριν, φοιτήτρια σε σχολή κινηματογράφου, βιώνει ένα ασυγκράτητο ξύπνημα σεξουαλικότητας και ερωτικού πάθους, κάτι σαν οίστρο που έχει επηρεάσει πλέον όλη τη συμπεριφορά της.
Χωρίς ούτε η ίδια να το καταλάβει, τα βήματά της την οδηγούν στην καρδιά μιας μυστικής λέσχης, εκεί όπου οι πιο ισχυροί άνθρωποι του κόσμου συναντιούνται και βυθίζονται στις πιο προσωπικές, τις πιο βαθιές και, συχνά, τις πιο σκοτεινές σεξουαλικές τους φαντασιώσεις.
Αυτές οι ακραίες και συναρπαστικές εμπειρίες προσφέρουν στην Κάθριν απολαύσεις πιο έντονες απ’ όσο θα μπορούσε να φανταστεί, αλλά, την ίδια στιγμή, αυτός ο καινούργιος, ιδιαίτερος τρόπος ζωής απειλεί να της στερήσει όλα όσα αγαπά.

Προσωπική άποψη:
Είμαι έξαλλη με αυτό το βιβλίο, και σε αντίθεση με προηγούμενη φορά που έχω χρησιμοποιήσει αυτό τον χαρακτηρισμό, στην προκειμένη περίπτωση το κάνω με την κυριολεκτική του σημασία. Είμαι έξαλλη που αφιέρωσα χρόνο, που σπατάλησα φαιά ουσία, που κούρασα τον εαυτό μου με κάτι που, ειλικρινά, δεν άξιζε τον κόπο και που θα μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο εκείνες τις στιγμές που βαριεστημένα γύριζα τη μία σελίδα μετά την άλλη, όπως... χμ... να λιμάρω τα νύχια μου. Μα πάνω απ' όλα, είμαι έξαλλη γιατί αισθάνομαι πως δεν μπορώ να κράξω αυτό το βιβλίο όσο θα ήθελα, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί, παρά την φαιδρότητα και την κενότητά του, είναι ένα καλογραμμένο κείμενο. Και ναι, είμαι βέβαιη πως αρκετοί σοκάρεστε διαβάζοντας κάτι τέτοιο, αλλά δεν μπορώ να μην το ομολογήσω. Είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο, με πολύ, πολύ κακή υπόθεση. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η Κάθριν είμαι μια νεαρή φοιτήτρια σε σχολή κινηματογράφου, η οποία, εκτός όλων των άλλων, βρίσκεται σε μια περίοδο σεξουαλικού οίστρου, την ίδια στιγμή που ο σύντροφός της είναι τόσο απασχολημένος με τη δουλειά του, που μοιάζει να μην προσέχει την ανάγκη της για καυτές στιγμές στο κρεβάτι τους, ερμηνεύοντας την συμπεριφορά της ως ένα αλλόκοτο δείγμα χωρίς καμία απολύτως λογική εξήγηση. Η Κάθριν, προσπαθεί να καλύψει το κενό αυτό με το να φαντασιώνεται διάφορες καταστάσεις οι οποίες, κάθε μέρα, γίνονται όλο και πιο ακραίες. Η φιλία της μάλιστα με μια νεαρή συμφοιτήτριά της, που βρίσκεται πολύ βαθιά στα σκοτεινά μονοπάτια της σεξουαλικής διαστροφής, θα την παρασύρει στο να γνωρίσει έναν κόσμο που απλά είχε ακουστά και ο οποίος, μπορεί να της προσφέρει εμπειρίες που μέχρι πρότινος, ούτε να φανταστεί δεν θα τολμούσε.

Λοιπόν... είμαι σίγουρη πως αναρωτιέστε για ποιον λόγο δεν αναφέρω την Μυστική Λέσχη στην προσωπική μου περίληψη. Η απάντηση είναι πολύ απλή! Γιατί δεν υπάρχει Μυστική Λέσχη. Όχι τουλάχιστον μέχρι να περάσουμε τη μέση και βάλε του βιβλίου, και όσο αργεί να εμφανιστεί, άλλο τόσο γρήγορα εξαφανίζεται από το προσκήνιο. Ω, ναι... η Μυστική Λέσχη του τίτλου δεν υπάρχει, τόσο στο εξώφυλλο όσο και στο εσωτερικό του βιβλίου, για κανέναν άλλο λόγο, πέραν από το να δημιουργήσει ψευδείς και λανθασμένες εντυπώσεις. Για μένα, αυτό λέγεται καλό marketing, αφού καταφέρνει να μας πουλήσει κάτι που δεν υπάρχει και η πραγματικότητα του οποίου, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή που θα θέλαμε, θα περιμέναμε... ερμηνεύστε το και πείτε το όπως θέλετε. Το σίγουρο είναι πως θα βρεθείτε να απορείτε, γιατί στα κομμάτια η... συγγραφέας, έκανε κάτι τέτοιο, αλλά όπως ανέφερα και παραπάνω -και σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε-, για να μας πιάσει κότσους.

Μέσα στο κείμενο αναφέρεται πως αυτό που έχει σημασία σε μια ιστορία, είναι η χαρακτήρες και όχι η πλοκή. Οι χαρακτήρες είναι που καθορίζουν την πλοκή, δεδομένης της εκάστοτε προσωπικότητάς τους. Και ναι, ανήκω στους ανθρώπους που το πιστεύουν αυτό. Τότε, αν η Sasha Grey το πιστεύει επίσης, για ποιον λόγο δεν το αξιοποιεί; Η πρωταγωνίστριά της, γιατί οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι τόσο διακοσμητικοί που δεν αξίζει να χαραμίσω pixels γι' αυτούς, είναι τόσο αδιάφορη και άγευστη, που απλά σε κάνει να πεθαίνεις από ανία. Ή θα φαντασιώνεται, ή θα αυνανίζεται, ή θα μουρμουράει για τα σεξουαλικά προβλήματα που έχει με τον γκόμενο που θέλει απελπισμένα. Και εντάξει, ίσως να μην είχα τόσο μεγάλο πρόβλημα με αυτό, αν δεν διέκοπτε κάθε φαντασίωση για να κάνει μια ηλίθια, άσχετη και δίχως νόημα, ανάλυση ταινίας, την οποία βρίσκει τρόπο να συσχετίσει, πάντα, με τα σεξουαλικά της ζητήματα. Για-όνομα-του-Θεού-σταμάτα-να-το-κάνεις-αυτό! Πώς αλλιώς να το πω;

Και θα επιστρέψω ακριβώς σε αυτό που αναφέρω στον πρόλογό μου. Αυτό που με συγχίζει περισσότερο από την ηλίθια πλοκή, από την αδιάφορη πρωταγωνίστρια, από την κενή και δίχως εκπλήξεις εξέλιξη, από το σύνολο μιας καθ' όλα βαρετής ιστορίας, είναι το γεγονός ότι είναι καλογραμμένη. Μπορεί η Sasha Grey να είναι γνωστή για την πορεία της στην βιομηχανία της πορνογραφίας όμως, αν κι εφόσον το κείμενο είναι δικό της και δεν του έχουν αλλάξει τα φώτα στην επιμέλεια, οφείλω να της αναγνωρίσω πως ξέρει να χειρίζεται τον λόγο με τρόπο που, προσωπικά, με άφησε έκπληκτη. Και όχι, δεν έχει να κάνει με το ότι μιλάει για το σεξ το οποίο και, προφανώς, κατέχει, αλλά γιατί παρατηρώ την ικανότητά της ακόμα και όταν το θέμα του βιβλίου στρέφεται πως μια άλλη κατεύθυνση. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρότεινα σε κάποιον να το αγοράσει, το ακριβώς αντίθετο, όμως θα έχω την συνείδησή μου καθαρή, αναφέροντας τα θετικά και κυρίως, τα αρνητικά και από 'κει κι έπειτα, πράξτε όπως σας φωτίσει ο Ύψιστος.
Βαθμολογία 3/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sasha Grey
Μεταφραστής: Καψάλης Χρήστος
Εκδόσεις: Τουλίπα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-618-5044-06-0