"Εγχειρίδιο αθεΐας" του Peter Boghossian

Το Εγχειρίδιο αθεΐας του Peter Boghossian είναι ένα έργο γραμμένο με ακρίβεια, πάθος, ανθρωπιά και ευφυή λογική σκέψη, ένα βιβλίο που θα φωτίσει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που παραμένει ανοιχτός και περίεργος. Δεν είναι μια ιστορία για να τη διαβάζετε το βράδυ πριν κοιμηθείτε, αλλά ένα κάλεσμα για αφύπνιση, ικανό να ξαναζωντανέψει την ορθολογική σκέψη σας. Μια ανάλυση των μηχανισμών της πίστης, σε αντιπαραβολή με τους μηχανισμούς της λογικής.










"Πρελούδιο θανάτου" του Arne Dahl

Σε αυτό πρωταγωνιστεί η Σέρστιν Χολμ (μία από τις δύο γυναίκες της ομάδας) της οποίας τα όρια αντοχής δοκιμάζονται. Είναι μια ιστορία αγάπης με κάθε άλλο παρά ευτυχή κατάληξη…
Ο πρώην αγαπημένος της Σέρστιν Χολμ, μέλους της Ομάδας Άλφα, επίσης αστυνομικός, κατηγορείται ότι πυροβόλησε έναν άοπλο πρόσφυγα που προσπαθούσε να διαφύγει τη σύλληψη και την απέλαση.
Αποδεικνύεται ότι ο πρώην της Σέρστιν έχει αυτόκλητα αναλάβει μια ηθική σταυροφορία με βάση τη Βίβλο. Έτσι η προσωπική ζωή της γίνεται αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας από την Ομάδα Άλφα, η οποία για να καταλάβει τις επόμενες ενέργειες του υπόπτου πέφτει με τα μούτρα στη μελέτη της Βίβλου.




"1960-2015 Τα καλύτερά μας χρόνια" του Κώστα Μητρόπουλου



















"Τ' αγαπημένα του Μιχάλη Γκανά: Ποιήματα και αφηγήματα άλλων" του Μιχάλη Γκανά

[…] η γραφή και η ανάγνωση είναι δύο αλληλένδετες λειτουργίες. Ο συγγραφέας είναι πάντα και αναγνώστης, λιγότερο ή περισσότερο επαρκής, βιβλιοφάγος ή ολιγαρκής και εκλεκτικός, δεν έχει σημασία. Διαβάζει και πολλές φορές εμπνέεται από τα διαβάσματά του. Το πιο δύσκολο έργο πάντως του συγγραφέα είναι νομίζω να αξιολογήσει σωστά τα δικά του κείμενα.
Από την άλλη μεριά ο αναγνώστης, πολύ συχνά θα ήθελε να γράφει ο ίδιος αλλά και όταν δεν συμβαίνει αυτό και έχουμε να κάνουμε με έναν καθαρόαιμο αναγνώστη, αμόλυντο από το μικρόβιο της γραφής, ακόμα κι αυτός διαβάζει «γράφοντας» στο περιθώριο, μια μικρή σημείωση παλιότερα ή ολόκληρα κατεβατά στο facebook και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα σήμερα. Ακόμα και οι παλιές υπογραμμίσεις, με θαυμαστικά, ένα ή περισσότερα, ήταν και αυτές ένα είδος γραφής αφού φροντίζαμε πάντα σχεδόν να τις δουν και να τις προσέξουν και άλλοι, ώστε να μας αποδώσουν τα εύσημα...
Οι συγγραφείς και οι αναγνώστες συγκροτούν, άτυπα, μια προσωπική ανθολογία κειμένων, ποίησης και πεζογραφίας συνήθως, που αγαπούν και ξεχωρίζουν. Τα κριτήρια δεν είναι πάντα ποιοτικά.
Αυτή η ανθολογία εμπλουτίζεται αλλά και αποψιλώνεται καθώς περνούν τα χρόνια. Βιβλία και συγγραφείς εμφανίζονται και εξαφανίζονται, αλλά πάντοτε παραμένει ένα σταθερό κόρπους που δεν το αγγίζουν οι προσθαφαιρέσεις. Αυτό το κόρπους, στην περίπτωσή μου τουλάχιστον, αποτελείται από κείμενα, που με συγκίνησαν, με τάραξαν, με συγκλόνισαν αλλά κυρίως με έκαναν να ζηλέψω. Είναι τα κείμενα που θα ήθελα να είχα γράψει. Τ’ αγαπημένα μου.
Από την εισαγωγή του Μιχάλη Γκανά

"Ο μαθητής μου ο Αλέξανδρος" της Annabel Lyon

Το μυθιστόρημα της σχέσης Αριστοτέλη – Μεγαλέξανδρου
Ο Αριστοτέλης φτάνει στη Μακεδονία ώριμος άντρας με την πολύ νεαρή γυναίκα του. Η πρώτη του γνωριμία με τον Αλέξανδρο είναι καθοριστική για τη συνέχεια της σχέσης τους. Οι γνώσεις του και η ευφυΐα του συναρπάζουν τον έφηβο. Και η αλύγιστη τόλμη, η τρομακτική περιέργεια του παιδιού γοητεύουν τον φιλόσοφο.










"Κίτρινο ρώσικο κερί" του Κώστα Ακριβού

Εκείνος στην Τασκένδη, πολιτικός πρόσφυγας του Εμφυλίου.
Οι δικοί του, φίλοι και αντίπαλοι, στην Ελλάδα του ’50 και του ’60.
Μοναδική γέφυρα ανάμεσά τους η αλληλογραφία.
Τα χρόνια περνούν, οι πληγές δύσκολα επουλώνονται, η πατρίδα «του» να τραβάει τον δρόμο της, όπως συνηθίζει να κάνει μια όμορφη μα αλαζονική γυναίκα που δεν γυρίζει γύρω της το βλέμμα.
Και η δική του ζωή στο μεταξύ να μαραζώνει, να λιώνει, να σβήνει...








"Η Εβραία νύφη" του Νίκου Δαββέτα

Αθήνα−Βερολίνο−Θεσσαλονίκη. Μια νέα γυναίκα αναζητά στοιχεία για την εμπλοκή του πατέρα της στον αφανισμό των Ελλήνων Εβραίων. Με πρόσχημα τη ζωγραφική, στη σκιά άγνωστων θυμάτων, οικογενειακών φαντασμάτων και μιας αδιόρατης ενοχής, πασχίζει να ανακαλύψει το λεπτό όριο ανάμεσα στη ζωή που ζούμε και στη ζωή που επινοούμε.









"Ο σαξοφωνίστας" του Μιχάλη Γεννάρη

Ρέικιαβικ, Αθήνα, Τελ Αβίβ, Βιέννη, Στοκχόλμη, Αντβέρπη: πόλεις σταθμοί στη δημιουργική και συναισθηματική εξέλιξη ενός ζωγράφου που γαλουχήθηκε στο φως των Κυκλάδων, κάτω από το βλέμμα τριών ξεχωριστών γυναικών και τη διαρκή περιφορά του χαμένου ονόματος ενός σαξοφωνίστα.
Βυζαντινό παραμύθι. Σάγκα κοσμοπολιτισμού. Μυθιστόρημα καλλιτεχνικής μαθητείας. Μα προπαντός, αυτοπρόσωπη εξομολόγηση των μυστικών μιας ασυμβίβαστης ψυχής.









"Planet Banksy" του KET

Ο Banksy, ο σύγχρονος Πάπας του graffiti και της street art, έχει απασχολήσει με τον ριζοσπαστικό ακτιβισμό και το καυστικό του χιούμορ τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι πλέον όμως ο μόνος. Σε όλο τον κόσμο, από τη Μόσχα ως τη Μελβούρνη και από το Βερολίνο έως το Μπουένος Άιρες, αναδύεται μια νέα γενιά καλλιτεχνών «του δρόμου». Στη συγκεκριμένη έκδοση ο γκραφιτάς ΚΕΤ παρουσιάζει τα καλύτερα έργα αυτής της γενιάς από όλο τον κόσμο καθώς και εμβληματικά έργα του Banksy. (Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται έργα των: ADW, Alias, Aiko, Ben Eine, Code FC, Icy and Sot, Hogre, Mogul και πολλών άλλων.)