Η Γιούλη Μιγγείρου, απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου και του Πάντειου Πανεπιστημίου στον τομέα της Ψυχολογίας, με μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική Ψυχολογία (MSc Psychology and Counseling) στο Manchester Metropolitan University της Αγγλίας, είναι ιδρύτρια του «Κέντρου Συμβουλευτικής για τον Νέο, τον Έφηβο και την Οικογένεια» στη Νέα Σμύρνη, το οποίο και λειτουργεί από το 2006. Κυρίως ασχολείται με τη συμβουλευτική γονέων, νέων, εφήβων και ζευγαριού, ενώ από το 2011 οργανώνει ομάδες που εστιάζουν κυρίως στη δημιουργία και εδραίωση της γυναικείας αυτοπεποίθησης. Εκτός όλων αυτών, όμως, η κυρία Μιγγείρου είναι και συγγραφέας έχοντας στο ενεργητικό της ένα βιβλίο για παιδιά, το "Μια φορά κι έναν καιρό φοβόμουν ένα δράκο", αλλά και ένα βιβλίο συμβουλευτικής για γονείς, το "Μαμά, μπαμπά, σας χρειάζομαι!", τα οποία και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Η κυρία Μιγγείρου μίλησε στο "Μεγαλείο των Τεχνών" δίνοντας ανάμεσα σε όλα τ' άλλα, πολύ ενδιαφέρουσες συμβουλές.

Κυρία Μιγγείρου, έχετε σπουδάσει Ψυχολογία αλλά τα τελευταία χρόνια, έχετε εστιάσει την προσοχή και την δράση σας, σε τομείς που αφορούν την γυναίκα και τα παιδιά. Ποιοι λόγοι σας ώθησαν προς αυτή την κατεύθυνση;

Αυτό που συνεχίζω να κάνω εξασκώντας το επάγγελμά μου είναι να ασχολούμαι με τον άνθρωπο. Η συμβουλευτική γονέων σε σχέση με τα παιδιά τους και τον/την σύντροφό τους, ενηλίκων (γυναίκες, άντρες) αποτελούν την κύρια ενασχόληση μου ως συμβουλευτικής ψυχολόγου. Τα τελευταία χρόνια έχω εστιάσει και στην γυναικεία αυτοπεποίθηση καθώς οι γυναίκες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση αλλά και υποστήριξη του κοινωνικού πλαισίου μέσα από τον πολυδιάστατο ρόλο τους.

Η συγγραφή ενός βιβλίου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Συνήθως, δεν είναι εύκολη ούτε καν η απόφαση το να ξεκινήσει κανείς. Για εσάς ισχύει κάτι τέτοιο; Αντιμετωπίσατε δυσκολίες ή η συγγραφή του βιβλίου σας αποδείχθηκε μια πιο εύκολη υπόθεση απ' όσο πιστεύατε αρχικά;

Η αλήθεια είναι ότι η συγγραφή ενός βιβλίου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν ο περιορισμένος χρόνος που διέθετα, αφού είμαι μία εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών. Η 15χρονη εμπειρία μου ως ψυχολόγου σχετικά με τα θέματα που επεξεργάζεται το βιβλίο αποτέλεσε σημαντικό αρωγό μου σε αυτή την προσπάθεια.

Συνήθως οι γονείς είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε “επιστημονικές συμβουλές”, όσον αφορά την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους ή, τουλάχιστον, αυτό συμβαίνει στον προσωπικό μου κύκλο. Στην εποχή μας, ακόμα και μια καλοπροαίρετη, φιλική συμβουλή, μπορεί να εκληφθεί ως παρατήρηση. Ποιος θεωρείτε πως είναι ο κατάλληλος χειρισμός σε τέτοιες περιπτώσεις; Πώς μπορείς να πείσεις κάποιον που δεν θέλει ν' ακούσει, να το κάνει;


Μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί στο να ακούσουμε, να διαβάσουμε, όμως, πάντα κρατάμε ή προσαρμόζουμε τις πληροφορίες ανάλογα με τις αξίες και αρχές που επιθυμεί ο καθένας για την δική του οικογένεια, κατόπιν συνεννόησης με τον σύντροφό του. «Πρέπει» δεν υπάρχουν, υπάρχουν μόνο προτάσεις, που μπορούν να ξεδιαλύνουν την θολωμένη σκέψη κάποιου που επηρεάζεται από τους γοργούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Με πίεση κανείς δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε στην ζωή του. Μπορούμε μόνο να μεταφέρουμε πληροφορίες και πόσο και που βοήθησαν εμάς τους ίδιους, μεταφέροντας την εκάστοτε πληροφορία που λάβαμε. Ίσως, με αυτό τον τρόπο παρακινηθεί να διαβάσει ή να ακούσει.

Για ποιον λόγο θα προτείνατε σ' έναν γονέα ν' αγοράσει το βιβλίο σας; Ποια θεωρείτε πως είναι τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσαν να φανούν... “ελκυστικά”, που το κάνουν -ίσως- να ξεχωρίζει από άλλα της κατηγορίας; Μπορεί, πραγματικά, ένας γονιός να βρει λύσεις σε βιβλία όπως το δικό σας;

Το «Μαμά, Μπαμπά σας χρειάζομαι» είναι ένα βιβλίο που διαμείβεται όλα αυτά τα θέματα, ερωτήματα που απασχολούν έναν γονέα όσον αφορά στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών του. Το βιβλίο έχει αποδοθεί με απλό και κατανοητό τρόπο για να μπορέσουν όλοι οι γονείς να εντοπίσουν κάποιο κομμάτι από την δική τους καθημερινότητα με τα παιδιά τους. Επιπλέον, είναι ένα βιβλίο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερες σκέψεις και συναισθήματα, προσαρμοσμένα στην οικογένεια του καθενός.

Πιστεύετε πως το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε γονείς, ή μπορεί να βοηθήσει και ανθρώπους που σκέφτονται να γίνουν γονείς, ως προς την ψυχολογική τους προετοιμασία;

Η γνώση που προσφέρεται μέσα από ένα βιβλίο είναι πάντα χρήσιμη και μπορεί να την ανασύρει, αλλά και να την εξελίξει κάποιος ανάλογα με το στάδιο της ζωής του. Μέσα από τα παραδείγματα που παραθέτονται στο βιβλίο, ένας μελλοντικός γονιός μπορεί να επεξεργαστεί πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να αποβούν χρήσιμες στο μέλλον.

Σχεδιάζετε να συγγράψετε και άλλα παιδαγωγικά-εκπαιδευτικά βιβλία στο μέλλον κι αν ναι, θα είναι κι εκείνα παρόμοιας αισθητικής και θεματολογίας;

Προς το παρόν, το 2015 θα εκδοθεί άλλη μία παιδική ιστορία με κεντρική ηρωίδα πάλι την Παναγιώτα. Αυτή την φορά το βιβλίο θα πραγματεύεται το μεταβατικό στάδιο από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό. Ο κύριος στόχος μέσα από αυτά τα βιβλία είναι να μπορέσει το παιδί να μοιραστεί σκέψεις και συναισθήματα με τους σημαντικούς ανθρώπους στην ζωή του και να μάθει να τα διαχειρίζεται.


Εκτός από το “Μαμά, μπαμπά, σας χρειάζομαι!”, έχετε συγγράψει κι ένα παραμύθι ενώ όπως αναφέρεται στην σελίδα των εκδόσεων Ψυχογιός, ετοιμάζονται κι άλλα στο προσεχές μέλλον. Πόσο μεγάλη διαφορά έχει το να γράφεις ένα παραμύθι και ένα βιβλίο το οποίο βασίζεται πάνω στις γνώσεις που έχεις αποκομίσει από τις σπουδές σου;

Μία παιδική ιστορία σε ξαναγυρίζει στην χαμένη σου παιδικότητα. Σε φέρνει πιο κοντά στην διαδικασία να δεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Ανιχνεύεις, εξετάζεις, κατανοείς συναισθήματα και σκέψεις ενός παιδιού. Η επιστημονική γνώση είναι αυτή που σε βοηθάει να το αποδώσεις με τρόπο πιο αποτελεσματικό.

Αν και γνωρίζω πως μια τέτοια επιλογή είναι δύσκολη -ίσως και αδύνατη για έναν δημιουργό-, αγαπάτε περισσότερο την συγγραφή παραμυθιών ή εκπαιδευτικών βιβλίων;

Είναι εντελώς διαφορετικά είδη συγγραφής, αλλά έχω ιδιαίτερη αδυναμία στις παιδικές ιστορίες γιατί με έχουν φέρει κοντά με μικρούς φίλους, που κάθε φορά είναι έτοιμοι να εκδηλώσουν την αγάπη τους αθώα, αγνά και χωρίς ιδιοτέλεια. Από την άλλη και η επαφή με τους γονείς με βοηθάει στην διεύρυνση των σκέψεων μου και μου δίνει την έμπνευση για ένα επόμενο βιβλίο.

Έχετε σκεφτεί την πιθανότητα να γράψετε κάποια στιγμή μυθιστόρημα ενηλίκων; Σας ελκύει μια τέτοια ιδέα;

Δεν αποκλείω τίποτα, γιατί όσο συναναστρέφομαι με ανθρώπους μου γεννιούνται νέες ιδέες που θα με εξελίσσουν έτσι ώστε μέσα από τα βιβλία μου να προσπαθήσω να βοηθήσω κάποιους ανθρώπους να δουν την ζωή τους δημιουργικά, παρά τις αντιξοότητες της καθημερινότητας.

Τέλος, θα ήθελα να δώσετε μια συμβουλή σε όλους τους γονείς εκεί έξω, που η απαιτητική καθημερινότητα τους αγχώνει και τους κάνει να αισθάνονται πως ποτέ δεν είναι αρκετοί, όσα κι αν κάνουν για τα παιδιά τους.

Αυτό που θα πρότεινα στους γονείς είναι να μην σταματήσουν να βλέπουν τα παιδιά τους ξεχωριστά και μοναδικά και ότι κάνουν πάντα το καλύτερο για τα παιδιά τους ορμώμενοι από το μοναδικό συναίσθημα της αγάπης τους προς αυτά!







Την παρουσίαση του βιβλίου "Μαμά, μπαμπά, σας χρειάζομαι!" στο site μας μπορείτε να την βρείτε στο παρακάτω link: